Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | ΔΝΤ: Δεν είναι ο καλύτερος φίλος μας. Είναι ο μοναδικός μας φίλος!

ΔΝΤ: Δεν είναι ο καλύτερος φίλος μας. Είναι ο μοναδικός μας φίλος!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΝΤ: Δεν είναι ο καλύτερος φίλος μας. Είναι ο μοναδικός μας φίλος!

Είναι καιρός πλέον να αρχίσουμε να βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Και να βγάλουμε το κεφάλι μας από την άμμο. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει λύση. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Credit Agricole (τους οποίους θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε και ως συντηρητικούς), οι παραπάνω τόκοι που θα χρεωθεί η Ελλάδα (λόγω της ανόδου των spreads) για τα δάνεια που θα λάβει εντός του έτους 2010, για το σύνολο της διάρκειας της ζωής των δανείων, θα φθάσουν τουλάχιστον στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ! (Δείτε σχετικό άρθρο)

Μπορούμε να φαντασθούμε τί σημαίνει αυτό; Ολόκληρη η χώρα αναστατώθηκε και η οικονομία της εισέρχεται σε ύφεση, για να μπορέσει να εξοικονομήσει ένα 4% του ΑΕΠ, ή περίπου 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ, εντός του 2010. Και όμως, οι παραπάνω τόκοι που θα πληρώσουμε γι' αυτή την κατάσταση, φθάνουν στα 13 δισεκατομμύρια!
Και αυτό μόνον για το 2010. Μπορούμε να φαντασθούμε πόσο θα είναι το "καπέλο" των τόκων, στο 2011, όταν μάλιστα το συνολικό χρέος θα έχει αυξηθεί κατά 22 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον; Και το 2012; Αυτό ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Επειδή απλούστατα η χώρα θα έχει πτωχεύσει πριν το 2012...

Και προσέξτε! Επαναλαμβάνω ότι, τα 13 δισεκατομμύρια που κατά το 2010 χρεώνεται παραπάνω η χώρα, δεν έχουν σχέση με το κεφάλαιο. Ούτε καν με τους τόκους. Είναι το τμήμα των τόκων που οφείλεται στην άνοδο των spreads! Το ποσό είναι ασύλληπτα υψηλό για να το κατανοήσουμε εύκολα...

Κύριε Παπανδρέου, αφήστε τα μεγάλα λόγια για "περήφανες νίκες" που εκστομίζατε την περασμένη βδομάδα. Και καταλάβετε ότι δε σας έδωσαν "πιστόλι". Νεροπίστολο σας έδωσαν. Και παράλληλα σας δέσμευσαν να σύρετε τη χώρα σε μία κατάσταση ιδιαίτερα βλαπτική. Επειδή ούτε δάνειο θα πάρετε όταν το θέλετε -και το θέλετε ΤΩΡΑ-, ούτε πιο φθηνό θα το πάρετε, ενώ παράλληλα θα υποχρεωθείτε να υπογράψετε και τους νέους κανόνες που -κατά παραγγελία της κας Merkel- θα αναμορφώσουν τη συμφωνία του Μάαστριχτ, προβλέποντας -μεταξύ των άλλων-και την αποβολή από την Ευρωζώνη μίας χώρας που αδυνατεί να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες (περί ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους).

Κύριε Παπανδρέου, καταλάβετέ το. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι βεβαίως ο καλύτερός σας φίλος. Όμως, είναι -δυστυχώς- ο μοναδικός σας φίλος σήμερα. Είναι το μόνο που επεμβαίνει μόλις εσείς το ζητήσετε, χωρίς να είστε αναγκασμένος να ζητήσετε τη συναίνεση των υπόλοιπων 15 εταίρων μας. Είναι το μόνο που σας δίνει τα χρήματα που θέλετε, με επιτόκιο ίσως και χαμηλότερο απ' αυτό της Γερμανίας. Είναι το μόνο το οποίο θα έρθει στη χώρα μας χωρίς να εξυπηρετεί πολιτικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Βεβαίως, η έλευση του ΔΝΤ θα είναι σκληρή για τη χώρα και το λαό της. Όμως, κύριε Παπανδρέου, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή. Και το μέλλον δεν είναι απλά σκληρό. Είναι τραγικό. Όμως, θα σας ωθήσει σε αποφάσεις για ενέργειες και μεταρρυθμιστικό έργο, τις οποίες εσείς, ως επαγγελματίας πολιτικός, δε θα μπορούσατε ποτέ να λάβετε.

Βεβαίως, αναγκαζόμενη η Κυβέρνησή σας να ακολουθήσει τις επιταγές του ΔΝΤ, θα χάσει σε δημοτικότητα. Όμως, αυτό προέχει; Η "καρέκλα" και το "γκουβέρνο" ή ο λαός και η χώρα και η θεραπεία τους από τα δεινά που συσσώρευσαν οι δικές σας (των πολιτικών) λανθασμένες πολιτικές και ανευθυνότητα;

Βεβαίως, το ΔΝΤ θα απαιτήσει τη μείωση του δημόσιου τομέα. Και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του. Και ίσως και απολύσεις αρκετών δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό βεβαίως είναι τραγικό, αλλά υπάρχει άλλη λύση; Ούτως ή άλλως, ακόμη και εάν δεν προσφύγετε στο ΔΝΤ, ο δημόσιος τομέας θα καταρρεύσει από μόνος του. Είναι ανάγκη να προσπαθούμε -μάταια βεβαίως- να σώσουμε κάτι το αντιπαραγωγικό και άρρωστο, παρασύροντας μαζί του και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας; Και στο κάτω - κάτω, τί φταίνε τα εκατομμύρια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα -όπου εργάζονται με δυσμενέστερες συνθήκες και λιγότερα δικαιώματα- να υποφέρουν για τη διατήρηση των προνομίων, της μακροβιότητας και της μακαριότητας του δημόσιου τομέα;

Όμως, κύριε Παπανδρέου, ακόμη και εάν εσείς διστάσετε να προσφύγετε στο ΔΝΤ, αυτό θα το φέρουν -από την πίσω πόρτα- οι φίλοι σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους επί βδομάδες επισκεπτόσασταν και από τους οποίους επαιτούσατε. Και τότε, δε θα διαπραγματεύεστε εσείς με το ΔΝΤ, αλλά οι "φίλοι" και εταίροι σας. Για τη δική σας χώρα και τη δική σας Κυβέρνηση.

Θα πρέπει να καταλάβετε κύριε Πρωθυπουργέ, ότι ούτε εσείς, ούτε η χώρα έχει πλέον φίλους. Έχει δανειστές!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text