Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορεί τους "κερδοσκόπους";

Γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορεί τους "κερδοσκόπους";

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορεί τους "κερδοσκόπους";

Γιατί η Κυβέρνηση, με τη συγχωρδία των ΜΜΕ, επιμένει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαλαλώντας αριστερά και δεξιά ότι για τη νέα ένταση της κρίσης των ελληνικών ομολόγων και την εκτίναξη των spreads υπεύθυνοι είναι οι ..."κερδοσκόποι", οι φήμες και τα φαντάσματα;

Μα για ποιούς κερδοσκόπους ομιλεί ο κ. Παπανδρέου; Ας μάθει επιτέλους λίγα πράγματα για τις αγορές!
Οι κερδοσκόποι όντως υπάρχουν στο σύστημα των διεθνών αγορών. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Και έχουν έναν πολύ χρήσιμο και πολύ κατανοητό ρόλο: την εξισορρόπηση της λειτουργίας του συστήματος. Δηλαδή τη διόρθωση και την αποφυγή των ανωμαλειών, των ανισορροπιών και των υπερβολών, αφού αυτοί επεμβαίνουν για να κερδίσουν από την προσωρινή ανισορροπία, επαναφέροντας έτσι το σύστημα σε τάξη. Εάν δεν υπήρχε αυτός ο εξισορροπητικός ρόλος των κερδοσκόπων, το σύστημα των αγορών θα είχε προ πολλού τιναχθεί στον αέρα.

Όμως, οι "κερδοσκόποι", αφού έτσι αρέσει στην Κυβέρνηση να τους αποκαλεί -και της αρέσει επειδή έτσι ρίχνει "στάχτη" στα μάτια του λαού, αποσείοντας από πάνω της τις τραγικές της ευθύνες- είναι άνθρωποι έξυπνοι. Πανέξυπνοι θα έλεγα. Και όταν βάζουν κάποιον στο "στόχαστρο", το κάνουν πάντα επειδή υπάρχει λόγος και βάσιμη θεμελιώδης αιτία. Και τρίβουν τα χέρια τους όταν βλέπουν ότι ο "στόχος" τους κάνει τραγικά λάθη και αλείφει βούτυρο στο ψωμί τους.

Όμως, το κερδοσκοπικό κεφάλαιο, αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των κεφαλαίων που διακινείται στις αγορές και που σήμερα ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου οφείλει, λόγω θέσεως, να το γνωρίζει. Η συντρηπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων προέρχεται από μεγάλες εταιρίες που επιθυμούν να προστατεύσουν την οικονομική τους θέση λόγω συναλλαγών με την Ελλάδα ή την Ευρωζώνη. Προέρχεται από μεγάλες τράπεζες οι οποίες επιθυμούν να προστατεύσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα. Προέρχεται από Κυβερνήσεις, συνήθως εκτός Ευρωζώνης, οι οποίες επίσης έχουν επενδύσει σε ομόλογα του ευρώ.

Εάν η Κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει την κρίση περισσότερο ρεαλιστικά, περισσότερο μεθοδικά και περισσότερο έξυπνα, αντί να στήνει αψυχολόγητες -έως και ανόητες- κομπίνες με τις διαρροές για αγορές ομολόγων από τους κινέζους, ή αντί να μπλοφάρει για τη μονομερή προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, η αντιμετώπιση των αγορών προς τη χώρα μας θα ήταν καλύτερη και περισσότερο σοβαρή. Εάν ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να αναλάβει το πολιτικό κόστος -στην πράξη και όχι στα λόγια- και να προχωρήσει στη λήψη σοβαρών και ρεαλιστικών μέτρων, οι "κερδοσκόποι" που σήμερα η Κυβέρνηση -τόσο λανθασμένα κατηγορεί- θα είχαν στηρίξει την προσπάθειά της, όπως άλλωστε έκαναν και με άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προβλήματά τους με σοβαρότητα. Επειδή, δεν έχουν τη διάθεση να χάνουν χρήματα σε ένα παιχνίδι που -τότε- θα έμοιαζε χαμένο γι' αυτούς.

Ας δει -επί τέλους- η Κυβέρνηση, την κατάσταση περισσότερο ρεαλιστικά. Και ας πάψει να κυνηγά σκιές και φαντάσματα. Δεν φταίνε οι "κερδοσκόποι" για την εκτίναξη των spreads και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Φταίει η τραγική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και οι απελπιστικά αποτυχημένοι χειρισμοί των τελευταίων μηνών. Και εάν η Κυβέρνηση νομίζει ότι με το να περνά και στα ΜΜΕ τα "σενάρια" περί κερδοσκόπων, θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το μέλλον, είναι οικτρά γελασμένη. Σε τελική ανάλυση, αυτό που ο λαός θα θυμάται σε λίγα χρόνια, δεν θα είναι οι κερδοσκόποι, αλλά το ότι επί της σημερινής Κυβερνήσεως η χώρα χρεοκόπησε και εισήλθε σε μία μεγάλη οικονομική ύφεση. Εξέλιξη η οποία σήμερα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί.
Ας προχωρήσει λοιπόν, η Κυβέρνηση, στο δρόμο του δικού της "μαρτυρίου" και ας περισώσει, για τη χώρα, ότι είναι δυνατό να περισωθεί. Γι' αυτό άλλωστε και εκλέχθηκε.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text