Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Η "κατάρα" των χρηματιστηριακών αγορών, στις "ζυγές" χρονιές!

Η "κατάρα" των χρηματιστηριακών αγορών, στις "ζυγές" χρονιές!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Υπάρχει άραγε κάποια “κατάρα” για τις μετοχές κατά τη διάρκεια των “ζυγών” ετών; Δύσκολα θα μπορούσαμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο, αλλά όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, ενδεχόμενα τείνει να δημιουργηθεί μία “αρνητική παράδοση” για τις ζυγές χρονιές, τουλάχιστον από το 1998 έως και σήμερα.

Το χρονικό διάστημα των 13 ετών όπου πραγματοποιούνται οι παρατηρήσεις αυτές είναι πολύ μικρό για να υποθέσει κάποιος ότι όντως υπάρχει κάποια συσχέτιση και κάποιο “μοντέλο συμπεριφοράς” το οποίο έχει να κάνει με κάποιου είδους 2ετείς κύκλους στη διεθνή οικονομία.
Ο  Trevor Greetham της εταιρίας Fidelity International προσπαθεί να δώσει μία εξήγηση, η οποία συσχετίζεται με τον “κύκλο των αποθεμάτων”, ο οποίος συνήθως διαρκεί δύο χρόνια. Δηλαδή, όταν οι εταιρίες αυξάνουν τα αποθέματά τους, αυτό είναι καλό για τις αγορές, αφού αυτό βοηθά την παραγωγή και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αντίθετα, όταν οι εταιρίες μειώνουν τα αποθέματά τους, αυτό είναι κακό για την παραγωγή και τα κέρδη και συνεπώς προκαλείται μία αρνητική τάση στη χρηματιστηριακή αγορά.
Και, συμπτωματικά, όπως υποστηρίζει ο Trevor Greetham, κατά τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της “αποθεματοποίησης” έτυχε να είναι τα “μονά” και της “μείωσης των αποθεμάτων” τα ζυγά.

Τα στατιστικά στοιχεία της παρατήρησης αυτής μας λένε ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών (1998 - 2009) οι κυριότερες μετοχές (του δείκτη MSCI AllEquity Index) είχαν συνολική απόδοση της τάξης του 69%. Εάν την απόδοση αυτή τη “τεμαχίσουμε” σε απόδοση των “μονών” και των “ζυγών” χρόνων, διαπιστώνουμε ότι, η απόδοση των “μονών” χρόνων ήταν +143%, ενώ η απόδοση των “ζυγών” χρόνων ήταν αρνητική και έφθασε στο -30%.
Σε ετησιοποιημένη βάση, οι αποδόσεις αυτές φθάνουν στο 4,5% για το σύνολο της περιόδου 1998-2009, στο -3,0% για τα “ζυγά” χρόνια και στο +7,7% για τα “μονά” χρόνια.
World

Τέλος, υπολογίσθηκε ότι, οι αποδόσεις των μετοχών (με βάση τον παραπάνω παγκόσμιο δείκτη) ξεπερνούν τις αποδόσεις των ομολόγων (με βάση το δείκτη των ομολόγων “JPMorgan Government Bond Dollar Index”) κατά +15% στις “μονές” χρονιές.

Ολοκληρώνοντας, πρέπει να σημειώσουμε ότι, οι επενδυτές τείνουν να δίνουν από μικρή έως πολύ μεγάλη προσοχή στα ιστορικά στατιστικά στοιχεία και στις “παραδόσεις” που δημιουργούνται στις χρηματιστηριακές αγορές μέσα στα χρόνια. Και αυτό επειδή, οι περισσότερες από τις “παραδόσεις” αυτές βασίζονται σε κάποιο αίτιο το οποίο είτε είναι πραγματικό, είτε οι επενδυτές θεωρούν ως πραγματικό.

Μέχρι στιγμής, κατά το 2010 (ζυγό έτος), ο δείκτης MSCI All World Equity Index υποχωρεί κατά περίπου 5,0%.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text