Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η ανάπτυξη “αλά ελληνικά” και η παραπαίουσα ανταγωνιστικότητα

Η ανάπτυξη “αλά ελληνικά” και η παραπαίουσα ανταγωνιστικότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κάποια στιγμή -επιτέλους- θα πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα. Και θα πρέπει να κατανοήσουμε τους τρόπους που λειτουργούν οι μηχανισμοί της οικονομίας, κυρίως σε συνθήκες ύφεσης ή κρίσης.
Η μόνιμη επωδός των “αστέρων” των τηλεοπτικών παραθύρων για “το πότε και το πώς θα έλθει η ανάπτυξη”, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Διότι αποπροσανατολίζει και καταλήγει να προκαλεί βλάβη στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία.

Πώς εννοείται η “ανάπτυξη” που τόσο συχνά πιπιλίζεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα; Να ανοίξει το Κράτος τα (άδεια) ταμεία του και να μοιράσει -όπως βλακωδώς έκανε επί δεκαετίες- εκατομμύρια και δισεκατομμύρια σε μεγαλοβιομήχανους, μικρομεσαίους, μεσάζοντες και κομπιναδόρους. Και επειδή -όλοι το έχουν καταλάβει σήμερα- δεν έχει το Κράτος, η πρόταση είναι να διανεμηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ.
Διαφορετικά, κινδυνεύουν να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες μαγαζιά και επιχειρήσεις.

Τραγικό -εξαιρετικά τραγικό- είναι το γεγονός ότι όντως, τόσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Όμως δυστυχώς, έτσι λειτουργεί η οικονομία, τουλάχιστον το μοντέλο το οποίο συλλογικά αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε στην κοινωνία μας. Οι αδύναμοι κλείνουν. Διότι, εάν δεν κλείσουν, θα παρασύρουν σε κλείσιμο και τους υγιείς.

Η ανάπτυξη “αλά ελληνικά” που εφαρμόστηκε επί δεκαετίες ήταν της λογικής να διευκολύνουμε αυτούς που κινδύνευαν (μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και μεγάλες βιομηχανίες) για να μη χάσει ο κόσμος τη δουλειά του. Και έτσι κατασπαταλήθηκαν τρισεκατομμύρια δραχμές και δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, έτσι και οι πολιτικοί έπαιρναν τις ψήφους τους και ο “μύλος” γυρνούσε κανονικά...

Και τί έγινε; Πού καταλήξαμε; Κάναμε μία οικονομία προβληματική, ελάχιστα ανταγωνιστική, επιδοτούμενη και κρατικοδίαιτη. Και η έλλειψη της ανταγωνιστικότητας (αφού όταν επιδοτείς και διατηρείς με αυτόν τον τρόπο τον “κακό” επιχειρηματία, στην ουσία καταστρέφεις και τον “καλό”) προκάλεσε τα τεράστια ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου πληρωμών, που αποτελούν την πραγματική -οικονομική- αιτία της σημερινής οικονομικής μας καταστροφής.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να εφαρμόσουμε για μία ακόμη φορά την “ανάπτυξη αλά ελληνικά”: Να επιχορηγήσουμε, να χαρίσουμε, να δώσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ, σε ανθρώπους και σε επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως έχουν μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ή μαγαζιά, έτσι ώστε απλά να τους δώσουμε μία μικρή παράταση ζωής, ενώ το τέλος τους είναι ορατό και προδιαγεγραμμένο. Και ίσως και “δίκαιο”, υπό την έννοια ότι εάν κάποιος δεν είναι καλός επιχειρηματίας, ας μην είναι επιχειρηματίας σε βάρος των υπολοίπων και ακόμη και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η αναγέννηση που προκαλείται μέσα από μία κρίση (και ας είμαστε βέβαιοι, η ίδια η κρίση βάζει σε λειτουργία τους μηχανισμούς αναγέννησης, αναζωογόνησης και ανάπτυξης) δε θα μπορέσει να σημειωθεί στην Ελλάδα, εάν η κρίση δε φθάσει στα άκρα και εάν δεν ξεκαθαρίσει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και των επιχειρήσεων που την απαρτίζουν.

Στόχος της Κυβέρνησης δε θα πρέπει να είναι να “κρατήσει” τους πάντες στη ζωή. Αυτό δε μπορεί να γίνει. Το έχουμε καταλάβει πλέον. Εάν το επιχειρήσει, θα έχει κατασπαταλήσει πολύτιμους πόρους, δίνοντας απλά μία μικρή χρονική παράταση σε όλους τους (για διάφορους λόγους) αποτυχόντες επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις των οποίων ούτως ή άλλως, θα κλείσουν.

Στόχος της Κυβέρνηση θα είναι να βοηθήσει να διατηρηθούν στη ζωή, αλλά και να αναπτυχθούν, αυτοί που έχουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες να πετύχουν κάτι τέτοιο. Και αυτό μπορεί -και οφείλει- να το κάνει με πολλούς τρόπους: Με τη λογική κατανομή των ελάχιστων διαθέσιμων πόρων. Με το ξεμπλοκάρισμα της οικονομίας από την ανορθολογική λειτουργία που έχουν επιβάλει δεκαετίες κρατικού παρεμβατισμού και παραλογισμού. Με την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του κρατικού τομέα (παύση της σπατάλης). Με τη μείωση του μεγέθους του Κράτους.

Αν νομίσαμε (και δυστυχώς, πολλοί -μεταξύ των οποίων και πολιτικοί- το νομίζουν) ότι η παρούσα κρίση είναι απλά η επανεμφάνιση μίας “κυκλικής ύφεσης” της οικονομίας, απ’ αυτές που συνήθως παρουσιάζονταν μεταπολεμικά κάθε 4 ή 5 χρόνια, είμαστε πολύ γελασμένοι. Και εάν νομίζουμε ότι, με το να δώσει λεφτά η Κυβέρνηση (αλήθεια, από πού;) αριστερά και δεξιά για να σώσει τα μαγαζιά που κλείνουν, ότι έτσι θα σωθεί και η οικονομία, τότε όντως αυτό είναι μία ένδειξη ότι η κρίση θα είναι ακόμη μακροχρόνια. Και, δυστυχώς, θα είναι.

Θα κλείσουν χιλιάδες μαγαζιά και χιλιάδες επιχειρήσεις. Δυστυχώς. Και αυτό θα γίνει επειδή, πολλές απ’ αυτές, λειτουργούν με παράλογο, ανορθόδοξο και αντιοικονομικό τρόπο (συχνά, μέσα σε πολλές επιχειρήσεις ανακαλύπτεις “μια μικρή Ελλάδα”). Θα κλείσουν επειδή δε χρειάζονται. Επειδή δεν έχουν πελάτες, ενώ συχνά δεν έχουν και προϊόν το οποίο χρειάζεται η αγορά ή η κοινωνία.

Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει, όταν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (αλήθεια, αυτό είναι τόσο δύσκολο για να το καταλάβουμε;) Και για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, βασικά, θα πρέπει να “ξεκαθαρίσει” η αγορά. Και ενώ παράλληλα θα “ξεκαθαρίζει” και το Κράτος.
Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει όταν, οι υγιείς -και εναπομείνασες” επιχειρήσεις θα βλέπουν τη δουλειά τους να αυξάνεται και συνεπώς θα χρειάζονται περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερες εγκαταστάσεις και μεγαλύτερη δυναμικότητα.
Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει όταν διορθωθεί το Κράτος. Όταν αυτό συμμαζέψει τα δημοσιονομικά του και μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες φορολογικής σταθερότητας και σταθερού πλαισίου αναπτυξιακής πολιτικής (όταν σήμερα ακόμη συζητάμε για μέτρα που θα έλθουν και που θα εκπλήξουν, είναι δυνατό να συζητάμε για επενδύσεις και για προσπάθειες ανάπτυξης;)

Ας πάψουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικάντηδες που έφεραν τη χώρα στο σημερινό της χάλι να ομιλούν για την ανάπτυξη (“αλά ελληνικά”). Ας προσπαθήσουν καλύτερα να δώσουν την πραγματική εικόνα της σημερινής κρίσης και να συμβουλέψουν το λαό ότι, αυτός που μπορεί περισσότερο απ’ όλους να τους βοηθήσει για να βελτιώσουν τη σημερινή -ή την επερχόμενη- κατάσταση, είναι ο ίδιος τους ο εαυτός!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text