Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Το spread στις 1.127 μονάδες! Οι αγορές ωθούν την Κυβέρνηση σε παραίτηση;

Το spread στις 1.127 μονάδες! Οι αγορές ωθούν την Κυβέρνηση σε παραίτηση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Λίγο μετά το μεσημέρι και αμέσως μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, είχε φθάσει μέχρι και τις 1.127 μονάδες βάσης, δηλαδή στο +11,27%!

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που καταγράφονται παρόμοια επίπεδα στις διεθνείς αγορές. Και βέβαια, δε γεννάται πλέον θέμα εάν τα επίπεδα αυτά υποδηλώνουν χρεοκοπία ή όχι. Αυτό, έχει πάψει να είναι ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό.

Κατά την άποψή μου, αυτή η εικόνα των αγορών ουσιαστικά ωθεί την Κυβέρνηση σε παραίτηση, αφού είναι ορατό από όλους ότι, οι αγορές ΦΩΝΑΖΟΥΝ ότι κάτι θα πρέπει να γίνει.

Και ότι, κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Την περασμένη Παρασκευή, η Κυβέρνηση ανάλωσε (ή καλύτερα κλώτσησε) την τελευταία της ευκαιρία για να δώσει δείγματα αποφασιστικότητας στις αγορές, για το ότι, στα σοβαρά προτίθεται να ενεργήσει για να πετύχει τους στόχους του Μνημονίου και να “ξεπαγώσει” την οικονομία που ζει έναν απίστευτο “παγετώνα”.
Αντί αυτού, με την όλη παρουσία της, η Κυβέρνηση έδειξε ότι όχι απλά δεν ελέγχει τις εξελίξεις, αλλά δε μπορεί -έστω αυτή την ύστατη ώρα- να επιβληθεί στο κόμμα, ή ακόμη και σε όλα τα στελέχη της.

Η Κυβέρνηση έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, έχει εξανεμίσει την “πίστωση χρόνου” που -πέρυσι τέτοια εποχή- πήρε και έχει πλέον “καταψηφιστεί” απ’ αυτές. Καθώς τα spreads έφθασαν σ’ αυτό το εξωπραγματικό επίπεδο, κάθε προσπάθεια αλλαγής της εικόνας των προοπτικών της χώρας, με την παρούσα Κυβέρνηση, θα είναι μάταιη.

Έχουμε πολλές φορές γράψει ότι, το θεωρούμενο ως “πολιτικό κόστος”, αποτελεί έναν από τους περισσότερο ανασταλτικούς παράγοντες για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα χρέους. (Δείτε σχετικό άρθρο) Φοβούμενες το πολιτικό κόστος, οι Κυβερνήσεις, έχουν την τάση να αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων. Όμως, με την αναβλητικότητά τους, στην ουσία επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Θα ευχόμασταν να μην είχαμε φθάσει ως εδώ. Άλλωστε, όλοι όσοι παρακολουθείτε τις σελίδες μας, γνωρίζετε ότι, επί μήνες, επικροτούσαμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων της.
Όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Είναι πλέον προφανές.

Η χώρα χρειάζεται μία νέα Κυβέρνηση και ένα νέο σχέδιο “ανάνηψης”. Μία Κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται σε μία όσο το δυνατό πλατύτερη λαϊκή βάση, με αποφασιστικότητα και θάρρος, ώστε να πάρει όλες αυτές τις δύσκολες αποφάσεις που, ενδεχόμενα να ήθελε, αλλά που δε μπόρεσε να πάρει, η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Μία Κυβέρνηση η οποία θα δει τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία της και όχι τη "μικροπολιτική".

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τόσο κρίσιμες, που τελικά μπορούν να “γεννήσουν” τη λύση και τη λύτρωση!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text