Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από τους ηγέτες τους

Οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από τους ηγέτες τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από τους ηγέτες τους

Η έκτακτη Σύνοδος κορυφής της Παρασκευής 8 Ιουλίου, που αιφνιδίως ανακοινώθηκε σήμερα, μία μέρα μετά από τη νέα “αδιέξοδη” συνεδρίαση του Eurogroup, θα πρέπει να γίνει, μόνον εάν πραγματικά, οι ευρωπαίοι ηγέτες, έχουν κάτι σημαντικό να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν.
Σε περίπτωση που η Σύνοδος εξελιχθεί, για ακόμη μία φορά, σε παρωδία και αναδείξει την ανικανότητα του Συμβουλίου να βρει λύσεις, σε ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον όχι μόνον τους Έλληνες ή τους Ιρλανδούς ή τους Πορτογάλους, αλλά το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών, τότε αφ’ ενός μεν θα υπάρξει μία ακόμη αρνητική αντίδραση από τις αγορές, αλλά θα προκληθεί και ένα τεράστιο πολιτικό κόστος για το σύνολο των πολιτικών που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή

Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους τους Πρωθυπουργούς και τους Προέδρους που θα βρεθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Η σημερινή κρίση ακουμπά όλα τα κράτη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα του ποιός έχει την πρωτοκαθεδρία ή τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ. Τίθεται θέμα επιβίωσης της Ευρώπης όπως την ξέρουμε, αλλά και του οικονομικού συστήματός μας.
Ο κάθε ηγέτης θα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με προτάσεις λύσεων. Και θα πρέπει όλοι τους να είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν μέσα στην αίθουσα συνεδρίασης, έως ότου συμφωνήσουν σε λύση ρεαλιστική και βιώσιμη.

Ούτε οι λαοί, αλλά ούτε η Ιστορία θα συγχωρήσουν μία νέα λιποψυχία, ένα νέο καιροσκοπισμό ή νέες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το ποτάμι της οργής δε ξεχειλίζει μόνον στην Αθήνα, το Δουβλίνο ή τη Λισαβόνα. Η αγανάκτηση θεριεύει παντού, σε όλα τα κράτη. Και θεριεύει όχι επειδή -δίκαια ή άδικα- περικόπτονται αμοιβές ή μειώνεται το βιοτικό μας επίπεδο. Θεριεύει επειδή είκοσι επτά ηγέτες, φέρονται σαν άβουλα ανθρωπάκια και αποδέχονται την καταπάτηση ιδεωδών της Δημοκρατίας και ανέχονται την επιβολή όρων από δυό - τρεις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν πάρει εργολαβία την αξιολόγηση των κρατών και της ζωής των πολιτών τους.

Αν οι ηγέτες (όπως εθιμοτυπικά αποκαλούνται) της Ευρώπης δεν έχουν το ψυχικό σθένος, ή τη δυνατότητα να τα βάλουν με τα golden boys της Νέας Υόρκης, ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να περισώσουν τις καρέκλες τους. Έστω και έτσι, έμμεσα, κάτι καλό μπορεί να βγει για τις οικονομίες και τους πολίτες των κρατών τους.
Σε περίπτωση μίας νέας αποτυχίας, θα πρέπει να ξέρουν ότι, οι μέρες τους στους περίλαμπρους θώκους τους, είναι μετρημένες...


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text