Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Οι μετρημένες "ευκαιρίες" της Ελλάδας...

Οι μετρημένες "ευκαιρίες" της Ελλάδας...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή επικύρωση της συμφωνίας για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF (αγορά ομολόγων στη δευτερογενή Αγορά, ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών και τη δημιουργία “προληπτικών” πιστωτικών γραμμών) από το Γερμανικό Κοινοβούλιο (με ψήφους 523 υπέρ και 85 κατά), αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα του ελληνικού προβλήματος, με πολλαπλή σημασία:
α) Δείχνει τη διάθεση του συνόλου του γερμανικού πολιτικού συστήματος να συμβάλει η χώρα σε μία πρακτική επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης,
β) Κινείται προς τη διασφάλιση της μη “άτακτης” χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και στην εγγύηση προς αυτή ότι θα μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη εφ’ όσον τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα,
γ) Ισχυροποιεί έναν κρίσιμο και σημαντικό μηχανισμό, ο οποίος θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ευστάθεια του ευρώ, αλλά και της αγοράς των ευρωπαϊκών ομολόγων γενικότερα,
δ) Αποτελεί ένα πρώτο βήμα, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της έκδοσης ευρω-ομολόγων, ένα βήμα στο οποίο αντιδρά μεν η Γερμανία, αλλά το οποίο τελικά δείχνει να είναι (υπό όρους και επιφυλάξεις), η μόνη βιώσιμη λύση στο σύστημα κυκλοφορίας του ευρώ.

Δε μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε εάν η χώρα θα προχωρήσει σε μία συντεταγμένη χρεοκοπία. Κατά τα φαινόμενα θα το κάνει εντός του 2012. Αυτό προβάλει σήμερα ως η πλέον πιθανή λύση. Θα πρέπει να συμβούν πολλά και εξαιρετικά θετικά πράγματα για να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή.

Μέσα απ’ αυτή την οπτική, η νέα “γραμμή αμύνης” της Κυβέρνησης είναι ο αγώνας για την παραμονή στην ευρωζώνη, μετά από τη συντεταγμένη χρεοκοπία, όπως προβλέπεται από το “σύμφωνο για το ευρώ”, το οποίο αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Είναι βεβαίως και αυτό μία λύση για τη χώρα. Πολλοί θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι, μετά απ’ όσα συνέβησαν, είναι και η πλέον λογική, αλλά και η πλέον σωστή.

Αρκεί να κατορθώσει η Κυβέρνηση να πετύχει -επί τέλους- δημοσιονομικό πλεόνασμα. Και δε μιλούμε μόνο για πρωτογενές. Η απαίτηση σε λίγο καιρό θα αφορά σε απόλυτο δημοσιονομικό πλεόνασμα, κάτι που -με τα σημερινά δεδομένα- σε όρους ΑΕΠ υπολογίζεται σε 4,5% τουλάχιστον (τόσο θα υπολογίζεται η δαπάνη των τόκων μετά το κούρεμα των ομολόγων), ή σε επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσιονομική εξοικονόμηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Είναι δυνατό να επιτευχθεί; Η εμπειρία από την περασμένη διετία, δείχνει ότι μάλλον δεν είναι δυνατό. Αφού διαπιστώνουμε ότι ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας απλά δε μπορεί να μειωθεί, τουλάχιστον μέσα από τη σημερινή λογική και πρακτικές της κυβέρνησης.

Και όμως, είναι παραλογισμός να αναφέρουμε το παραπάνω. Ότι δηλαδή, φτιάξαμε ένα Κράτος τόσο μεγάλο, το οποίο μας καταστρέφει, αλλά το οποίο τελικά δε μπορούμε να μειώσουμε!

Με την πληρωμή της 6ης δόσης, η Κυβέρνηση δείχνει να παίρνει μία παράταση στην αγωνία της χρεοκοπίας. Δε ξέρουμε εάν αυτή η 6η δόση είναι μία ακόμη ευκαιρία για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Περισσότερο το βλέπουμε σαν την πρώτη ευκαιρία (από μία μικρή σειρά ευκαιριών που θα ακολουθήσει), για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

 

Στατιστικά Στοιχεία Μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας 


Έγινε η ενημέρωση του Χαρτοφυλακίου


Links με τα ETFs που περιέχονται στο Χαρτοφυλάκιο:


EWZ: iShares MSCI Brazil Index 

THD:  iShares MSCI Thailand Invest Mkt Index

TUR : iShares MSCI Turkey Invest Mkt Index 

GLD : SPDR Gold Shares


Links με τα ETFs που κατά καιρούς είχαμε στο Χαρτοφυλάκιο:

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text