Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Τεχνική Ανάλυση: Επιπτώσεις των "ισχυρών κλεισμάτων" του Γενικού Δείκτη στην τάση της αγοράς

Τεχνική Ανάλυση: Επιπτώσεις των "ισχυρών κλεισμάτων" του Γενικού Δείκτη στην τάση της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά από την κατά 7,15%  άνοδο του Γενικού Δείκτη της 1/12/2009, στις συνδρομητικές μου σελίδες είχα αναφέρει ότι "από παλαιότερη μελέτη μου που αφορούσε στα "ασυνήθιστα ισχυρά" κλεισίματα (άνω του +6,50%) κατά τα τελευταία 18 χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι βραχυχρονίως (μέσα σε 5-8 ημέρες) ακολουθεί με πιθανότητες 75% διόρθωση (αφού προηγουμένως, στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, προχωρήσει κατά μια - δυό μέρες η αρχική εκτίναξη ) και μεσοχρονίως οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες 50-50 αν θα ακολουθήσει ανοδική ή καθοδική τάση". Πάνω σ' αυτή την παρατήρηση, συνδρομητής των σελίδων μου, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

"Κύριε Δημόπουλε, επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένες επισημάνσεις που ίσως συνδράμουν στην πρόγνωση της πορεία της αγοράς:

1) Αναπηδήσεις πάνω από 5% γίνονται μόνο όταν βρισκόμαστε σε μακροχρόνια πτωτική τάση ( κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών).
2) Οι αναπηδήσεις αυτές πραγματοποιούνται όταν έχει προηγηθεί διόρθωση > 20% από το ΥΚ20 (δηλαδή το Υψηλότερο Κλείσιμο των τελευταίων 20 ημερών).
3) Δεν έχει καταγραφεί στην εξεταζόμενη περίοδο ανάλογο περιστατικό με (C> ΚΜΟ200,  100* (C-YK20)/YK20 < -20, 100* (c-ref(c,-1))/ref(c,-1) > 7 ).

Σημείωση: Η αναφορά γίνεται στην περίοδο 2000-2009 διότι δεν διαθέτω παλαιότερα δεδομένα."

Η παρατήρηση του συνδρομητή, με ώθησε στο να πραγματοποιήσω μία νέα εξέταση των δεδομένων του Γενικού Δείκτη, για την περίοδο 1992-2009. Έτσι, το σχόλιό μου επί των "επιπτώσεων των ισχυρών κλεισιμάτων του Γενικού Δείκτη στην τάση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας" έχει ως εξής:

Κατ αρχάς, δια λόγους στατιστικής σημαντικότητας δηλαδή για να υπάρχει μεγάλο δείγμα παρατηρήσεων, λάβαμε τα ισχυρά κλεισίματα του ΓΔ άνω του +5%.

 Στη συνέχεια, κάναμε ομαδοποιήσεις ανάλογα των συγκυριών, κλεισίματα του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) άνω του +5% χωρίς όρους, κλεισίματα άνω του +5% συνοδευόμενα με μεγαλύτερους όγκους σε σχέση με τους όγκους της προηγηθείσας συνεδρίασης και κλεισίματα +5% σε περιοχές υπερπωλημένες (ΓΔ < 0,90 * Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών) και συνδιασμοί των ανωτέρω.

 Και βέβαια, διαχωρίσαμε τις επιπτώσεις σε βραχυχρόνιες, 2 έως 8 ημερών, και σε μεσοχρόνιες, μιάς έως οκτώ εβδομάδων, χρησιμοποιώντας τον "πανίσχυρο" tester του Metastock, όπου στις μεν βραχυχρόνιες χρησιμοποιήσαμε σαν σύστημα συναλλαγών το, "αγοράζουμε όταν ο ΓΔ κλείσει με άνοδο ανω του +5% και πουλάμε τα αγορασθέντα στην πρώτη αντιστρεπτική ημέρα με κλείσιμο ΓΔ χειρότερο του -1%" και στις δε μεσοχρόνιες χρησιμοποιήσαμε το σύστημα "αγοράζουμε όταν ο ΓΔ κλείσει με άνοδο άνω του +5% και πουλάμε τα αγορασθέντα όταν ο ΓΔ διασταυρώσει καθοδικά τον ΕΚΜΟ30 χωρίς να έχουμε θέσει ενδιαμέσως άλλου είδους στοπ". 

 

Τα αποτελέσματα της αναδρομικής έρευνας:

+5% / -1%: Στη διάρκεια της 18ετίας εμφανίσθηκαν 36 φορές (ή δύο φορές το χρόνο) ισχυρά κλεισίματα άνω του +5% σε διάφορες διαγραμματικές φάσεις, όχι μόνον σε υπερπωλημένες που αναφέρει ο συνδρομητής αλλά και σε υπεραγορασμένες, τα οποία όταν παίχθηκαν long με βραχυχρόνιο στοπ έδωσαν μηδενικό σωρευτικό αποτέλεσμα με ευστοχία πράξης 1/3.

+5% / ΕΚΜΟ30: Τα ανωτέρω κλεισίματα +5% όταν παίχθηκαν long μεσοχρόνια με στοπ την καθοδική διασταύρωση ΓΔ με ΕΚΜΟ30 έδωσαν σωρευτικά κέρδη +34% με ευστοχία 45% και ελπίδα ανα πράξη περίπου +1%.

+5% σε υπερπωλημένη περιοχή / -1%: Εμφανίσθηκαν στην 18ετή περίοδο 10 long trades με σωρευτική ζημιά -4%, ελπίδα -0,40% και ευστοχία 40%.

+5% σε υπερπωλημένη περιοχή / ΕΚΜΟ30: Το σωρευτικό αποτέλεσμα των 10 μεσοχρονίων συναλλαγών ήταν μηδενικό.

 

Και ερχόμαστε τώρα στις περιπτώσεις που αφορούσαν την μεγάλη άνοδο της 1/12/2009 :

+5% σε υπερπωλημένη περιοχή και με όγκους μεγαλύτερους της προηγουμένης συνεδρίασης / -1%: Εμφανίστηκαν 6 περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένης της 1/12/2009 με μηδενικό αποτέλεσμα.

+5% σε υπερπωλημένη περιοχή και με όγκους μεγαλύτερους της προηγουμένης συνεδρίασης / ΕΚΜΟ30: Εμφανίστηκαν 5 περιπτώσεις (εκτός της 1/12/2009 που δεν έχουν κλείσει ακόμα οι θέσεις) με σωρευτικό αποτέλεσμα +42%, ευστοχία 3/5 και ελπίδα περίπου +8%. Ηταν η μόνη -και σπάνια- περίπτωση που άξιζε κάποιος να ποντάρει long σε ισχυρό κλείσιμο του ΓΔ άνω του +5%. Αν δε λάβουμε υπ’όψη το αποτέλεσμα της συναλλαγής της 1/12/2009 που σίγουρα θα αποβεί ζημιογόνο, τότε το εν λόγω σύστημα συναλλαγών θα δώσει αποτέλεσμα περίπου, ας υποθέσουμε, +36% με ευστοχία 50% και ελπίδα 6%.

 Συμπέρασμα: Όταν αντιμετωπίσουμε ένα πολύ ισχυρό κλείσιμο του ΓΔ άνω του +5% οι μεν βραχυχρόνιοι επενδυτές ας μην εισέλθουν long οι δε μεσοχρόνιοι που έχουν σαν στοπ την γραμμή του ΕΚΜΟ30, ας εισέλθουν αγοραστικοί μόνον στις σπάνιες περιπτώσεις (μία φορά στα 3 χρόνια) όπου το ισχυρό αυτό κλείσιμο θα εμπίπτει σε υπερπωλημένη περιοχή του ΓΔ και θα συνοδεύεται με όγκους μεγαλύτερους της προηγουμένης συνεδρίασης.

 

(*) Ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος είναι οικονομολόγος, συγγραφέας βιβλίων Τεχνικής Ανάλυσης και συνεργαζόμενος αναλυτής του eurocapital.gr.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text