Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Επτά ενδείξεις φοροδιαφυγής μέσω του Χ.Α.

Επτά ενδείξεις φοροδιαφυγής μέσω του Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατάλογο με 7 ενδείξεις που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή και πρέπει να αναφέρονται άμεσα στις αρχές απέστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες, ζητώντας να τις λάβουν σοβαρά υπόψη στις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Πιο συγκεκριμένα οι επτά περιπτώσεις είναι οι εξής: 1) Πελάτης απρόθυμος να προσκομίσει το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης φυσικού προσώπου ή την υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικού προσώπου. 2) Βάσει πληροφοριών πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι ο τρόπος διαβίωσής του είναι δυσανάλογα πολυτελής σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημα. 3) Πραγματοποιούνται καταθέσεις στον επενδυτικό λογαριασμό πελάτη φυσικού προσώπου ιδιοκτήτη εταιρείας, που δεν είναι συμβατές με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματός του ή με τον τόπο κατοικίας του.

4) Διενεργούνται σημαντικού ύψους συναλλαγές σε επενδυτικό λογαριασμό πελάτη για τον οποίο η χρηματιστηριακή εταιρεία έχει λάβει αιτήματα από φορολογικές, δικαστικές και λοιπές αρχές για την παροχή στοιχείων ή την επιβολή προσωρινών μέτρων διασφάλισης του Δημοσίου. 5) Η συναλλακτική δραστηριότητα πελάτη για τον οποίο έχουν έρθει σε γνώση της ΑΕΠΕΥ αιτήματα από φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές ή διωκτικές αρχές, για την παροχή στοιχείων ή την επιβολή μέτρων διασφάλισης του

Δημοσίου, μεταφέρεται σε νέο επενδυτικό λογαριασμό που ανήκει στον ίδιο ή σε μέλη της οικογένειάς του ή σε στενούς συνεργάτες του ή σε εταιρεία που ανήκει, διοικείται ή εκπροσωπείται από αυτόν. 6) Διενεργούνται αλλεπάλληλες επενδύσεις σε μετοχές που δίνουν μέρισμα, ώστε να εμφανίζεται εισόδημα, χωρίς όμως να προκύπτει πραγματικό οικονομικό όφελος. Η 7η περίπτωση για πιθανότητα φοροδιαφυγής που αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορά σε ενδείξεις από το επόμενο εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογίας εισοδήματος του πελάτη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά μόνο κερδοφόρα πινακίδια συναλλαγών για να δηλωθεί αυξημένο αφορολόγητο εισόδημα.


Αν. Ντοκας

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


6

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text