Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Jim Cowles: «Οι επόμενες 60 ημέρες είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα»

Jim Cowles: «Οι επόμενες 60 ημέρες είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Jim Cowles: «Οι επόμενες 60 ημέρες είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα»

Πώς σκιαγραφεί τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη o διευθύνων σύμβουλος ΕΜΕΑ της Citi

«Η κυβέρνηση συνεργασίας και η τρόικα επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά αυτό προϋποθέτει διαρκή συμβιβασμό, πειθαρχία, δημιουργικότητα, θυσίες και υπομονή απ’ όλους» λέει o Jim Cowles

«Πρέπει να υπάρχει ενιαία φωνή στη χάραξη πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, η οποία να προλαμβάνει την εξέλιξη της κρίσης παρά να εμφανίζεται ότι ακολουθεί τα γεγονότα» υποστηρίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στο «Βήμα» o Jim Cowles, διευθύνων σύμβουλος της Citi για τις Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, καθώς η Citi είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, συνάντησε υψηλόβαθμα στελέχη τoυ επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, ενώ εκτιμά ότι τις επόμενες 60 ως 90 ημέρες υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε κάποιες πολύ σημαντικές εξελίξεις από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Οσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ θεωρεί πως η κυβέρνηση συνεργασίας και η τρόικα επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά αυτό προϋποθέτει διαρκή συμβιβασμό, πειθαρχία, δημιουργικότητα, θυσίες και υπομονή απ' όλους.

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο για το μέλλον της ευρωζώνης;  

«Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, τα σχέδια ανάκαμψης, η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος τραπεζών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελούν θέματα καίριας σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης. Πρέπει να υπάρχει ενιαία φωνή στη χάραξη πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, η οποία να προλαμβάνει την εξέλιξη της κρίσης παρά να εμφανίζεται ότι ακολουθεί τα γεγονότα. Για παράδειγμα, πρέπει να επιταχυνθούν μέσα στον χρόνο οι προτάσεις για την τραπεζική ένωση έτσι ώστε να υιοθετηθούν, εκτός από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό υπό την ΕΚΤ, και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και το σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Κανένα από τα θέματα αυτά όμως δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με τον χαρακτήρα του επείγοντος».

Πώς είδατε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου;

«Το σχέδιο παρέχει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται η Κύπρος προκειμένου να προστατεύσει τη θέση της στην ευρωζώνη. Ενώ η διαδικασία για την επίτευξη της συμφωνίας υπήρξε δύσκολη, είναι σημαντικό ότι διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Πιστεύω επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση και το χρηματοοικονομικό σύστημα επέδειξαν νηφαλιότητα και διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην επίλυση του θέματος με την Κύπρο, ενώ έλαβαν και τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ο κίνδυνος του «Grexit», της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έχει αποσοβηθεί;

«Η πολιτική βούληση για την αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι οπωσδήποτε ισχυρή. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ και οι πολιτικοί στις λεγόμενες χώρες του "πυρήνα" της ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν η Ελλάδα εντός ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2013, αν και φαίνεται ότι ο ρυθμός ύφεσης βαίνει μειούμενος. Παρ' όλα αυτά, χρειάζεται συντονισμός μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και να γίνει η επανεκκίνηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας και η τρόικα επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ομως αυτό προϋποθέτει διαρκή συμβιβασμό, πειθαρχία, δημιουργικότητα, θυσίες και υπομονή απ' όλους. Εν τω μεταξύ, οι αναμενόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα κατά το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αίσθηση θετικής δυναμικής στη διαδικασία και εμπιστοσύνης τόσο στις αγορές όσο στον ελληνικό λαό».

Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα και ποιες είναι οι προοπτικές ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία;

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί για παράδειγμα και η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεχίσει να επωφελείται από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες εκτός ευρωζώνης. Σχεδόν το 50% των ελληνικών εξαγωγών είναι προς τις ΗΠΑ, την Ανατολική Ευρώπη ή προς άλλες αναδυόμενες αγορές, στις περιοχές όπου αναμένουμε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη έκθεση σε αυτές τις αγορές υψηλής ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι περισσότερες από τις οποίες εξάγουν κατά κύριο λόγο εντός της ζώνης του ευρώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται να εξισορροπήσει την οικονομία της αναπτύσσοντας τον ιδιωτικό τομέα και η Citi συμβάλλει σε αυτό με πολλούς τρόπους. Αυτή την περίοδο συμμετέχουμε σε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα ιδιωτικοποίησης του Δημοσίου, με εξέχοντα ρόλο ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, για έργα όπως η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού μέσω δημόσιου διαγωνισμού, που τώρα βρίσκεται στη δεύτερη φάση του και αναμένουμε δεσμευτικές προσφορές αργότερα μέσα στο έτος. Επίσης, είμαστε σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων».

Ποια είναι η άποψη της Citi για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα;

«Κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα είδα μεγάλη θετική δυναμική, καθώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση είσπραξης φόρων.

Αλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν συνδέονται με περαιτέρω μέτρα λιτότητας πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Αυτές περιλαμβάνουν μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, ενώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ολα αυτά τα μέτρα θα δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον και γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση. Τις επόμενες 60 ως 90 ημέρες υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε επίσης κάποιες πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα: για παράδειγμα, τη λήψη δεσμευτικών προσφορών για τα έργα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη συνεχή ικανοποίηση προερχόμενη από τις προηγούμενες αποφάσεις και την επίτευξη περαιτέρω στόχων όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα ως μέρος του πακέτου διάσωσης κ.λπ.».

Ποια είναι η μελλοντική στρατηγική της Citi για το ελληνικό της τμήμα;

«Ως μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα στην Ελλάδα, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη χώρα. Προφανώς κι εμείς υποχρεωθήκαμε να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και στην Ελλάδα. Ολοκληρώσαμε επίσης τη δική μας ανακεφαλαιοποίηση ώστε να συγκεντρωθούμε στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη διασφαλίζοντας πως ό,τι κάνουμε είναι συστημικά υπεύθυνο. Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, είμαστε μία από τις τράπεζες με την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο». 

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

 

6

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text