Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | ΙΕΝΕ: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στον τομέα; των ΑΠΕ

ΙΕΝΕ: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στον τομέα; των ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΕΝΕ: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στον τομέα; των ΑΠΕ

Την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στον τομέα των ΑΠΕ στην χώρα μας, που καθιστά επιτακτική την άμεση λήψη μέτρων, αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και ρυθμιστικών κ.ά. φορέων, ανέδειξε η χθεσινή (4 Απριλίου) απογευματινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με τίτλο «Η Βιωσιμότητα των Επενδύσεων ΑΠΕ: Κρίσιμες Επιλογές», ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, διευθυντής συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας του ΛΑΓΗΕ τόνισε με έμφαση ότι «η κατάσταση είναι από κάθε άποψη κρίσιμη» και σύντομα, όπως είπε, θα γίνει ανεξέλεγκτη, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται άμεσα πρόσθετα διορθωτικά μέτρα» από την πλευρά της Πολιτείας προκειμένου να επανέλθει σε ισορροπία ο προϋπολογισμός του ΛΑΓΗΕ, να αποκατασταθεί η τακτική πληρωμή των παραγωγών και να ανακουφιστεί η αγορά.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των φωτοβολταϊκών, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι πλέον παρατηρείται και στη χώρα μας το φαινόμενο sunset, με συνέπεια, τις ώρες αιχμής, τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν να είναι πλέον τόσο πολλά, ώστε να επηρεάζουν σημαντικά την καμπύλη φορτίου του συστήματος και δημιουργούν προβλήματα ρύθμισης φορτίου/συχνότητας. Αναφορικά με το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ κάνουν λόγο για εισροές γύρω στα 1,5 δις. ευρώ φέτος και απαιτήσεις ύψους κοντά στα 2 δις. ευρώ, γεγονός που θα ανεβάσει το σωρευτικό έλλειμμα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση αν δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος, Ε3Μ-Lab, ΕΜΠ και Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΕΝΕ, εξέφρασε την απορία του αν πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς Πολιτείας, κάνοντας λόγο για μία σειρά λαϊκιστικών και τυχοδιωκτικών κινήσεων (π.χ. «αγροτικά φωτοβολταϊκά») από πλευράς των διαφόρων κυβερνήσεων που οδήγησαν την αγορά των ΑΠΕ στο σημερινό αδιέξοδο.

Την παρούσα κατάσταση στον χώρο των ΑΠΕ περιέγραψε συνοπτικά ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Γ.Γ. ΙΕΝΕ και Πρόεδρος Επιτροπής ΑΠΕ του Ινστιτούτου, ο οποίος επιχείρησε να διευκρινίσει ζητήματα. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η διασύνδεση των νησιών στόχο έχει την απεξάρτηση της ηλεκτροδότησής τους από το πετρέλαιο, μέσω της σύνδεσής τους με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδος κι όχι την πλήρη στήριξή τους στις ΑΠΕ, όπως συχνά αφήνεται να εννοηθεί. Επίσης

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι βασικών φορέων και παραγόντων της αγοράς περιέγραψαν, ο καθένας για τον τομέα του, την σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο χρόνο λόγω του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, που αυξάνεται από μήνα σε μήνα, και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπισή του. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΠΕΦ, κ. Στέλιου Λουμάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οριζόντια εισφορά του ν. 4093, που απέτυχε από μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θίγει ασύμμετρα τους παραγωγούς αφού δεν περιέχει στοιχειώδη αναλογικότητα ως προς το τυπικό μέγεθος των μονάδων αλλά και το κόστος υλοποίησης τους συγκριτικά με το απολαμβανόμενο FIT. Συνεπώς, παρότι παντού υπάρχουν απώλειες, μεγάλη μερίδα παραγωγών πλήττεται ασύμμετρα και οδηγείται στην πτώχευση.

Επίσης, ομιλητές εκ μέρους των φορέων ΑΠΕ ήταν ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης, Γ.Γ. του ΕΣΗΑΠΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρο του ΣΕΦ, ο κ. Ηλίας Κακιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΕΣΜΥΕ και ο κ. Αντώνης Γερασίμου, Πρόεδρος της ΕΛΕΑΒΙΟΜ. Ακόμη, υπήρξε παρέμβαση από τον κ. Δημήτρη Βαρβιτσιώτη, Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών της εταιρείας φωτοβολταϊκών Solar Cells, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην διαδικασία του fast track και πώς αυτή διευκολύνει αποτελεσματικά την αδειοδοτική διαδικασία. Επιπλέον, χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, απηύθηνε το Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Χάρης Λαμπρόπουλος και ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Γιάννης Δεσύπρης.

Η απογευματινή αυτή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ, σκοπό είχε να υπογραμμίσει την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων ώστε να εξασφαλισθεί η βιώσιμη πορεία των ΑΠΕ και η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων, αλλά και η προστασία του ηλεκτρικού τομέα και των καταναλωτών από υπερβολικές επιβαρύνσεις, σε εναρμόνιση με τις διαφαινόμενες νέες τάσεις στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

 

Πηγή: capital.gr

 

 

8

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text