Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Συστήματα που εκμεταλλεύονται τις αποκλίσεις μεταξύ ΓΔ και ξένων δεικτών

Συστήματα που εκμεταλλεύονται τις αποκλίσεις μεταξύ ΓΔ και ξένων δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συστήματα που εκμεταλλεύονται τις αποκλίσεις μεταξύ ΓΔ και ξένων δεικτών

Στο προηγούμενο άρθρο μας (Αποκλίσεις μεταξύ του Γενικού Δείκτη και διεθνών δεικτών) είδαμε ότι οι ανοδικές αποκλίσεις μεταξύ κατερχόμενου ΓΔ και ανερχόμενου Nasdaq (αντιπρόσωπου των ξένων δεικτών), ιστορικά, εμφανίζονται κατά μέσον όρο 2,5 φορές το χρόνο (στά την τελευταία 9 χρόνια η συχνότητα έχει πέσει στις 1,5 φορές το χρόνο), η μέση διάρκειά τους είναι τέσσερις εβδομάδες, οι πιθανότητες έλκυσης του ΓΔ ανοδικά από τον Nasdaq είναι 2/3, και, τέλος, ότι δεν υπάρχει τεχνική μέθοδος που να προβλέπει πότε θα εμφανισθεί μια απόκλιση, πόση διάρκεια θα έχει, και αν τελικά ο Nasdaq θα "τραβήξει" ανοδικά τον ΓΔ ή αν θα συμβεί το αντίθετο. Ωστόσο υπάρχουν τεχνικοί μέθοδοι εκμετάλλευσης του φαινομένου μερικές από τις οποίες θα παρουσιάσουμε στο σημερινό άρθρο.

Λογικά μόλις ο επενδυτής επισημάνει ότι ο ΓΔ και ο Nasdaq βρίσκονται σε ανοδική απόκλιση (ο ΓΔ να διαγράφει δύο - τρεις κατερχόμενους τοπικούς πυθμένες και ο Nasdaq δυο - τρεις αντίστοιχους ανερχόμενους τοπικούς πυθμένες), θα θελήσει να αγοράσει ελληνικές μετοχές ποντάροντας στο ενδεχόμενο ότι ο ανερχόμενος αμερικανικός δείκτης θα τραβήξει προς τα πάνω τον κατερχόμενο ελληνικό.

Το σήμα αγοράς ελληνικών μετοχών θα δοθεί όχι στην "κατηφόρα" του ΓΔ διότι, όπως είπαμε χθες, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η απόκλιση, αλλά στο ανοδικό γύρισμα του ΓΔ. Σε ποιο σημείο του ανοδικού γυρίσματος θα γίνει η είσοδος εξαρτάται από το προφίλ του επενδυτή, ο βραχυχρόνιος θα εισέλθει γρήγορα με το παραμικρό σημάδι αναστροφής, ο μεσοχρόνιος θα εισέλθει αργότερα αφού δει δυο - τρία σημάδια ανοδικής αναστροφής και ο μακροχρόνιος πολύ αργότερα αφού δει ακόμα περισσότερα ανοδικά σημάδια.

Παρουσιάζουμε τρία "long" μηχανικά συστήματα συναλλαγών, ένα βραχυχρόνιο, ένα μεσοχρόνιο και ένα μακροχρόνιο, τα οποία δίδουν σήματα αγορών στο ανοδικό γύρισμα του ΓΔ κατά τη λήξη της απόκλισης με τον Nasdaq και τα συγκρίνουμε από άποψης σωρευτικής κερδοφορίας, ευστοχίας, ελπίδας κέρδους και κινδύνου. Τα συστήματα αυτά εφαρμόσθηκαν μέσω tester του Metastock στα δεδομένα του ΓΔ της περιόδου 4/4/92 - 30/12/09, δεν περιέλαβαν την τρέχουσα δίμηνη απόκλιση (γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμη σήματα μεσοπρόθεσμης εισόδου), σηματοδοτούσαν πράξεις σε τιμές κλεισίματος και είχαν προμήθειες - φόρους εισόδου - εξόδου 1%.

Βραχυχρόνιο σύστημα: "Εφ' όσον εντοπισθεί ανοδική απόκλιση κατερχόμενου ΓΔ / ανερχόμενου Nasdaq αγοράζουμε ελληνικές μετοχές συντελεστή beta =1 όταν ο ΓΔ διασπάσει ανοδικά την κυλιόμενη τοπική κορυφή του και πουλάμε τα αγορασθέντα όταν ο ΓΔ διασπάσει καθοδικά τον κυλιόμενο τοπικό πυθμένα του". Το σύστημα αυτό που έχει μέσο ορίζοντα διακράτησης τις 10 ημέρες έδωσε σωρευτικό δεκαοκταετές αποτέλεσμα +120% μέσω 50 αγοραπωλησιών ευστοχίας 44%, ελπίδας +2,40% ανά αγοραπωλησία και σχετικά υψηλού κινδύνου, 4 συνεχομένων ζημιογόνων πράξεων το πολύ. Ωστόσο, εάν το σύστημα αυτό της "αντίστασης/στήριξης" λειτουργoύσε στα ίδια δεδομένα αδιαφόρως αποκλίσεων, πάλι θα μας έδινε παρόμοια ευστοχία 41% και παρόμοια ελπίδα +2,50%, άρα, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές δεν ωφελούνται αν καραδοκούν να τα εφαρμόσουν μετά από ανοδική απόκλιση ΓΔ/ Nasdaq.

Μεσοχρόνιο σύστημα: "Εφ' όσον εντοπισθεί ανοδική απόκλιση κατερχόμενου ΓΔ / ανερχόμενου Nasdaq αγοράζουμε όταν ο ΓΔ διασπάσει ανοδικά το κυλιόμενο Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών και πουλάμε τα αγορασθέντα όταν ο ΓΔ διασπάσει καθοδικά το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών". Το σύστημα αυτό είχε μέσο ορίζοντα διακράτησης τις 20 ημέρες, έδωσε σωρευτικό αποτέλεσμα +416% μέσω 29 αγοραπωλησιών ευστοχίας 45%, ελπίδας κέρδους +14,30% και σχετικά υψηλού κινδύνου, 4 συνεχομένων ζημιογόνων πράξεων το πολύ. Εάν το εν λόγω σύστημα λειτουργούσε αδιαφόρως αποκλίσεων θα έδινε λίγο κατώτερη ευστοχία 40%, και αρκετά κατώτερη ελπίδα, 10%. Άρα, οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν πότε θα εμφανισθούν οι αποκλίσεις για να αγοράσουν (εφόσον δοθεί το σήμα) με επιθετικό τρόπο μετοχές

Μακροχρόνιο σύστημα: "Εφ' όσον εντοπισθεί ανοδική απόκλιση κατερχόμενου ΓΔ/ ανερχόμενου Nasdaq αγοράζουμε όταν ο ΓΔ διασπάσει ανοδικά το κυλιόμενο Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών και ταυτόχρονα ο εκθετικός κινητός μέσος 15 ημερών διασπάσει ανοδικά τον εκθετικό μέσο 80 ημερών (ώστε η μακροχρόνια τάση να γίνει ανοδική) και πουλάμε τα αγορασθέντα όταν ο ΓΔ διασπάσει καθοδικά το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών". Το εν λόγω σύστημα παρά του ότι δίνει πράξεις με μακροχρόνια σηματοδότηση στη πραγματικότητα έχει μεσοχρόνιο χαρακτήρα με ορίζοντα διακράτησης 25 ημερών διότι το σήμα εξόδου (το ΧΚ20) έχει μεσοχρόνιο χαρακτήρα. Πέτυχε δε μέσα στη δεκαετία υψηλά σωρευτικά κέρδη +500% μέσω μόνον 19 αγοραπωλησιών ευστοχίας 68%, ελπίδας κέρδους +26% και ελάχιστου κινδύνου (ποτέ δεν εμφάνισε δύο συνεχόμενες ζημιογόνες αγοραπωλησίες). Εάν το εν λόγω σύστημα λειτουργούσε αδιαφόρως αποκλίσεων θα έδινε λίγο κατώτερη ευστοχία 64%, και λίγο ανώτερη ελπίδα, 33%. Άρα οι μακροχρόνιοι επενδυτές δεν θα πρέπει να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις αποκλίσεις αφού αυτές δεν αναβιβιβάζουν την ευστοχία τους και τα προσδοκόμενα κέρδη ανά πράξη.

Συμπέρασμα: Όταν εμφανισθεί ανοδική απόκλιση με 2-3 κατερχόμενους τοπικούς πυθμένες στον ΓΔ και 2-3 αντίστοιχους ανερχόμενους τοπικούς πυθμένες στον Nasdaq ας μην ενθουσιασθούμε και ας μην νομίζουμε ότι ότι παρουσιάζεται ιδιαίτερα κερδοφόρα προοπτική αγορών στον ΓΔ με την υπόθεση ότι θα κλείσει η απόκλιση με άνοδο του ΓΔ διότι, πρώτον, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι ο Nasdaq θα "τραβήξει" ανοδικά τον ΓΔ (αυτό γίνεται στα 2/3 των περιπτώσεων, ενώ στο 1/3 των περιπτώσεων καταρρέουν και οι δύο μαζί) και, δεύτερον, η ευστοχία και ελπίδα των σημάτων αγορών που δίδονται (στις περιπτώσεις ανόδου του ΓΔ) από τα βραχυχρόνια και μακροχρόνια μηχανικά συστήματα συναλλαγών είναι ίδια όπως και στις περιπτώσεις όπου δεν προηγείται απόκλιση, και μόνον στα μεσοπρόθεσμα συστήματα  αυξάνεται αισθητά η ελπίδα κέρδους ανά πράξη (από +10% σε +14%). Ώστε, μόνον οι μεσοχρόνιοι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να  προσέχουν για αποκλίσεις ΓΔ με ξένους δείκτες.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text