Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η πορεία και οι προοπτικές της αγοράς - Η υπερβολή στον τραπεζικό κλάδο

Η πορεία και οι προοπτικές της αγοράς - Η υπερβολή στον τραπεζικό κλάδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά από απουσία για περισσότερο από ένα χρόνο, ένοιωσα την ανάγκη να επιστρέψω στο σχολιασμό της χρηματιστηριακής αγοράς και να εκφράσω τις απόψεις μου, καθώς βλέπω ότι, για μία ακόμη φορά, η κερδοσκοπία, διαλύει τη λογική και χτυπάει ακόμη περισσότερο τα πολυπαθή θύματα του επενδυτικού χώρου.

 

Ήδη, το Σάββατο (18/5/2013) το πρωί, δημοσίευσα κάποιες απόψεις αναφορικά με την υπερβολική υπερτίμηση των τραπεζών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα θύματα. (Δείτε το άρθρο). Σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 14,32%!

 

Κάποιος μπορεί να αντιπαραθέσει ότι βασίζομαι απλά στη “λογική των αριθμών” και ότι παραβλέπω το στοιχείο της γενικότερης βελτίωσης της ψυχολογίας.

Ενδεχόμενα να είναι και έτσι. Όμως, αλήθεια, τί “premium”, μπορούμε να δώσουμε στον παράγοντα της γενικότερης ψυχολογίας; Και είναι άραγε βάσιμη η βελτίωση της ψυχολογίας; Δηλαδή, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στοιχεία; Και εάν ναι, ποιά είναι αυτά; Η αναβάθμιση από τη Fitch;

Όντως, υπάρχει μία βελτίωση της ψυχολογίας στην κοινωνία. Όμως, αφ’ ενός δεν είναι μεγάλη, δεύτερον δε γνωρίζουμε εάν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και τρίτον, δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει.

Πολλές φορές, σε συζητήσεις που είχα -κατά τη διάρκεια της “αποχής” μου από τη σελίδα μου-  με φίλους, πελάτες της ΑΕΕΔ, αλλά και παλαιότερους συνδρομητές της σελίδας μου, είχα αναφέρει ότι, όντως, το 2013 θα είναι ένα έτος υψηλών χρηματιστηριακών κερδών. Και είχα αναφέρει τους τέσσερεις παράγοντες που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την αγορά και να την οδηγήσουν πάνω από τις 1.500 μονάδες. Αυτοί ήταν:

α) Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εδώ, η αγορά όντως κινείται σωστά, προεξοφλώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται κανονικά. Όμως, η εμπλοκή των warrants, δημιουργεί καταστάσεις κερδοσκοπικής ψυχολογίας, κάτι που δε θα έχει καλό τέλος.

β) Η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό. Ο κ. Στουρνάρας λέει ότι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Προσωπικά επιφυλάσσομαι. Και εξήγησα τον κύριο λόγο: τα έσοδα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Στουρνάρας προϋπολόγιζε να εισπράξει 21,5 δισεκ. ευρώ φέτος. Πώς πάνε οι εισπράξεις; Δε γνωρίζουμε. Αν δούμε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας στην έκθεση του Προϋπολογισμού (για το 2012 προέβλεπαν μείωση της ανεργίας), θα καταλάβουμε ότι αυτοί που χαράσσουν την πολιτική στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε είναι ψεύτες, είτε δε ξέρουν τί γίνεται έξω στην κοινωνία. Ποιό είναι το έλλειμμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης; Με τί θα καλύψει ο κ. Στουρνάρας τα μειωμένα έσοδά τους;

γ) Η εμφάνιση ενός τριμήνου με θετική ανάπτυξη. Αυτός ο παράγοντας, όταν εμφανιστεί, θα είναι πάρα πολύ σημαντικός και τότε, όντως, θα δώσει έναν άλλον αέρα στην αγορά. Ακόμη περισσότερη απήχηση θα είχε η εμφάνιση και δεύτερου συνεχόμενου τριμήνου με θετική εξέλιξη του ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Αν μάλιστα και ο τουρισμός πάει όπως αναφέρουν οι προβλέψεις, μπορεί να σημειωθεί και στο γ’ τρίμηνο.

δ) Η μείωση της ανεργίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να συμβεί κατά το 2013. Εάν υπάρξει μείωση της ανεργίας, αυτό θα γίνει εντός του 2014.

Παράλληλα όμως, κατά τους δύο τελευταίους μήνες, κάνει την εμφάνισή του ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί. Ο παράγοντας αυτός είναι η εξέλιξη του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης ειδικότερα. Εάν και κατά το προσεχές τρίμηνο υπάρξει αρνητικός δείκτης, τότε θα πρέπει να φοβηθούμε την εξέλιξη των διεθνών αγορών, κάτι που θα επηρεάσει και την αγορά της Αθήνας, με δεδομένα μάλιστα τα υψηλά κέρδη που έχουν ήδη δημιουργηθεί.


Ο Γενικός Δείκτης:

Γενικός Δείκτης - 1 έτος

Γενικός Δείκτης - 3 έτη

Δείτε την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά το τελευταίο 12μηνο και την τελευταία 3ετία.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης, κατά το 2012, κερδίζει 25,10%, εν τούτοις εξακολουθεί να εμφανίζει απώλειες της τάξης του 28,8% σε επίπεδο τριετίας.

Μάλιστα, οι απώλειες στους επενδυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού στην ουσία έχει “εξαφανισθεί” ο τραπεζικός κλάδος, όπου οι παραδοσιακοί μακροχρόνιοι επενδυτές είχαν μεγάλα τμήματα των χαρτοφυλακίων του. Ο Τραπεζικός κλάδος παρά το γεγονός ότι σημειώνει κέρδη περίπου 200% από την 8/4/2013 (ημέρα επίτευξης της χαμηλότερης τιμής του από το 1985), εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες της τάξης του 81,6% από το Μάιο του 2010.

 

Εν τούτοις, η πορεία του Γενικού Δείκτη είναι θετική, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα και υπάρχει μία επιστροφή της αισιοδοξίας.

Μπορεί να συνεχίσει η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη; Κατά την άποψή μας μπορεί. Όμως, οποιαδήποτε ανοδική πορεία δε θα μπορέσει να έχει συνέχεια, εάν δεν υπάρξει ένα πραγματικό σημείο ανάκαμψης της οικονομίας. Για το λόγο αυτό θεωρούμε την εμφάνιση θετικού αποτελέσματος του ΑΕΠ σε κάποιο τρίμηνο, σαν μία εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεων για να κινηθεί η αγορά προς το επίπεδο των 1.500 μονάδων.


Η πορεία των τραπεζικών μετοχών:

Δείτε τα διαγράμματα των τριών βασικών τραπεζικών μετοχών.

Τράπεζα Πειραιώς

Εθνική Τράπεζα

Alpha Bank

Είναι βεβαίως διαγράμματα υπερβολής. Τεράστιοι όγκοι με απίστευτες καθημερινές διακυμάνσεις. Εάν μάλιστα εξετάσουμε και τα ενδοημερήσια διαγράμματα (θα το κάνουμε εντός της εβδομάδας) θα βεβαιωθούμε ότι, κάτι παρόμοιο, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν.

Όπως αναφέρω παραπάνω, επιμένω στις θέσεις που διατύπωσα στο άρθρο του Σαββάτου.

Θέλω όμως να επισημάνω μερικά ακόμη στοιχεία:

- Η αγορά συμπεριφέρεται σα να μη γνωρίζει τον αριθμό των μετοχών που θα υπάρχουν, μετά το τέλος των αυξήσεων. Δείτε τα στοιχεία στο σχετικό link. Ο αριθμός αυτός θα κυμαίνεται σε 10,9 δισεκατομμύρια μετοχές για την Alpha Bank, έως 62,3 δισεκατομμύρια για την Τράπεζα Πειραιώς.

Κάποιος μπορεί να αντιτάξει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών αυτών θα παραμένει στο ΤΧΣ και δεν θα κυκλοφορούν στην αγορά. Βεβαίως και δε θα κυκλοφορούν, όμως θα υπάρχουν. Και θα επηρεάζουν την κεφαλαιοποίηση, τους χρηματιστηριακούς και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Και κάθε εξάμηνο, ένας μεγάλος αριθμός μετοχών (που θα έχουν χαμηλό κόστος κτήσης), θα έρχεται στην αγορά.

Οι σημερινές τιμές δε μπορούν να αντέξουν (ήδη, η πρόβλεψη αυτή που διατύπωσα το Σάββατο, επιβεβαιώθηκε σήμερα στην αγορά). Χωρίς καν να εξεετάσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία των τραπεζών και το πώς θα επηρεασθούν αυτές από τη συνέχιση της ύφεσης ή ακόμη και από νομοθετικές πρωτοβουλίες που ίσως υπάρξουν κατά τους επόμενους μήνες (“κούρεμα” ιδιωτικών δανείων κλπ).

- Πολλοί δε γνωρίζουν ακόμη την ιδιότητα και τη δυναμική (θετική ή αρνητική) των warrants. Αυτό μεγαλώνει τον κίνδυνο.

- Σήμερα έγινε σαφές (από τη συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank) ότι, οι ανάδοχοι, στηρίζουν την τιμή της μετοχής. Όμως, για πόσο καιρό θα το κάνουν αυτό; Σε κάποια στιγμή, οι αυξήσεις θα ολοκληρωθούν και οι ανάδοχοι θα σηκωθούν να φύγουν...


Στο εξής, όταν απαιτείται, θα γίνεται και σχολιασμός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.


Αναλύσεις:

Δείτε μερικές από τις αναλύσεις που μας στέλνουν διάφορες Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

(Όταν έχουν κάποια ανάλυση θα τη δημοσιεύουμε προς τους συνδρομητές της σελίδας, ενώ θα βρούμε και κάποιον τρόπο για μία εύκολη κατηγοριοποίησή τους)


OTE - ALPHA FINANCE - 9/5/2013

ALPHA BANK - Merrill Lynch - 13/5/2013

Titan Analyser - ALPHA FINANCE - 15/5/2013

Coca Cola HBC - Citi Research - 16/5/2013

Coca - Cola Hellenic (OCCH US) - HSBC - 17/5/2013

Coca - Cola HBC - PIRAEUS SECURITIES - 16/5/2013

Coca Cola HBC A.G - EUROXX SECURITIES - 16/5/2013

Mytilineos Holdings - EUROXX SECURITIES - 15/5/2013

Titan Cement - EUROXX SECURITIES - 15/5/2013

Folli - Follie Group - Morgan Stanley - 13/5/2013

FX Daily - CREDIT SUISSE - 13/5/2013

Metka - PIRAEUS SECURITIES - 15/5/2013

Titan Cement - Eurobank - 13/5/2013

Titan Cement - Deutsche Bank - 14/5/2013

Titan Cement - Citi - 14/5/2013

Titan Cement - Goldman Sachs - 16/5/2013

DT/OTE - BARCLAYS - 9/5/2013

Risk - on/Risk - off - Deutsche Bank - 14/5/2013


Η επαναδραστηριοποίησή μου στις προσωπικές μου σελίδες του site της EuroCapital, γίνεται μετά από περισσότερο από ένα χρόνο. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, το διάστημα αυτό, θέλησα να διαθέσω ένα τμήμα από το χρόνο μου, σε έργο προς την κοινωνία.

Γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι δραστηριοποιούμαι ως Πρόεδρος του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” (www.forologoumenos.gr), ενώ επίσης γνωρίζετε ότι είχα δραστηριοποιηθεί πολιτικά με το κόμμα “Δημιουργία, ξανά!”.

Παραμένω και διευρύνω την παρουσία μου στο Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι”. Παράλληλα, ήδη από τα τέλη Μαρτίου, παραιτήθηκα από μέλος του κόμματος “Δημιουργία, ξανά!” αφού, κατά την άποψή μου, η πορεία του δεν ταυτίζεται με το δικό μου όραμα για τη “νέα Ελλάδα” που θα πρέπει να δημιουργήσουμε.

Επανέρχομαι, αρκετά ανανεωμένος, στη δουλειά που κάνω από το έτος 1990. Επανέρχομαι με καθημερινά σχόλια στις προσωπικές μου σελίδες. Προς το παρόν, οι σελίδες αυτές θα είναι ανοιχτές προς όλους. Αργότερα, θα δούμε για το εάν και πώς θα ξαναγίνουν συνδρομητικές.


Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text