Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σενάρια και υποθέσεις σχετικά με τους όρους της α.μ.κ. της Τράπεζας Πειραιώς

Σενάρια και υποθέσεις σχετικά με τους όρους της α.μ.κ. της Τράπεζας Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με βάση την ερμηνεία που υπάρχει μέχρι στιγμής (η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 7:00 μμ) και με βάση τους όρους της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, προκύπτει ότι η έκδοση είναι ανοιχτή για κάλυψη του πλήρους ποσού από τους ιδιώτες μετόχους.

Ο κάθε μέτοχος μπορεί να εγγραφεί έως και για 35,68 νέες μετοχές στην τιμή των 1,70 ευρώ (μετά το reverse split).

Τί σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε 10 μετοχές που κατείχε ένας μέτοχος πριν από το reverse split (δηλαδή για μία καινούργια), πρακτικά θα χρειαστεί 60,66 ευρώ για να συμμετάσχει.

Αυτό βεβαίως δε μπορεί να συμβεί. Και θα έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των δικαιωμάτων.

Με τον τρόπο αυτόν, θα αγοράσουν δικαιώματα νέοι μέτοχοι, στην πλειοψηφία τους ξένοι επενδυτές.

Η έκδοση των warrants δεν είναι εγγυημένη. Θα εκδοθούν μόνο στην περίπτωση που δεν καλυφθεί η αύξηση κατά 100%. Αυτό σημαίνει ότι έως και την ολοκλήρωση της αύξησης, ο μέτοχος που συμμετέχει, δε θα γνωρίζει το εάν θα πάρει warrants, ή πόσα θα πάρει.

Βεβαίως, κανείς δεν πιστεύει ότι η αύξηση θα καλυφθεί κατά 100%. Συνεπώς, θα εκδοθούν warrants. Το “πονηρό” είναι ότι κανείς δε γνωρίζει πόσα.

Παράλληλα, όσοι συμμετάσχουν στην αύξηση με πολλά δικαιώματα, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν περισσότερα warrants απ’ ότι θα έπαιρναν, αν αυτά είχαν προσδιοριστεί από την αρχή. Το σημείο αυτό είναι το “πονηρό”. Όμως, ενισχύει αυτόν που διαθέτει ψηλά κεφάλαια.


Η πρακτική αυτή δεν είναι θετική για τον παλαιό μέτοχο. Θα λέγαμε ότι δεν είναι και ηθική για τον μέτοχο που στηρίζει την Τράπεζα επί πολλά χρόνια και συμμετείχε στις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού της κεφαλαίου.

Με την πρακτική που ακολουθείται στην παρούσα αύξηση, ο παλαιός μέτοχος πρακτικά “εκπαραθυρώνεται” για να δοθεί η αύξηση (και η Τράπεζα) σε ξένους επενδυτές ή σε πολύ ισχυρούς εγχώριους, σε χαμηλό κόστος.

Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι κατακριτέα.

Παράλληλα, φανερώνεται το πόσο λάθος είναι η πρακτική που ακολουθείται τελευταία, με τις προεγκρίσεις των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς να είναι γνωστοί εκ των προτέρων οι ακριβείς όροι.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, δυστυχώς, πρόδωσε τους μετόχους της. Κυρίως, τους μικρούς μετόχους, στους οποίους ο κ. Σάλλας και η Τράπεζα στηρίχθηκαν επί τόσα χρόνια. Κρίμα...

Σημείωση: Κακώς η Τράπεζα επιτρέπει να δημιουργούνται τόσα σενάρια μετά την ανακοίνωση των όρων της αύξησης. Θα έπρεπε η ίδια να έχει προβλέψει να απαντά σε ορισμένα πιθανά ερωτήματα που όλοι γνώριζαν ότι θα δημιουργηθούν και να είχε έτοιμο ένα σχετικό κείμενο.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text