Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αιτία το κενό των 3-4 δισ. ευρώ στο πακέτο βοήθειας

Σε άλλη μία ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης του έναντι της ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει την καταβολή των επόμενων δόσεών του προς την Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 3- 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εμφανιστεί στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Βάσει των κανόνων του Ταμείου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τουλάχιστον 12 μήνες, ώστε να αποδεσμευθούν τα χρήματα του ΔΝΤ. Το χρηματοδοτικό κενό των 3-4 δισ. ευρώ σημαίνει ότι οι ανάγκες της Ελλάδος καλύπτονται μόνο μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το χρηματοδοτικό αυτό κενό έχει ανακύψει καθώς οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης αρνούνται (προς το παρόν) να υλοποιήσουν τη συμφωνία για μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων (ANFA), ενώ την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα για την υλοποίηση του στόχου που έχει τεθεί για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το ποσό των ANFA φθάνει τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η έγκριτη εφημερίδα σημειώνουν ότι το άνοιγμα αυτό θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εξετάσουν «εναλλακτικές πηγές» χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός νέου πακέτου βοήθειας. Το χρηματοδοτικό κενό επρόκειτο να πέσει στο τραπέζι του Eurogroup που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν κατ' αρχήν δύο εναλλακτικοί τρόποι για να καλυφθεί το κενό. Ο πρώτος είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων, αλλά κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες. Ο δεύτερος είναι η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κάτι που αν συμβεί όμως θα επηρεάσει περαιτέρω την ενίσχυση της ζήτησης.

 

 

Αθανασόπουλος Αγγελος

Πηγή: tovima.gr

 

 

8

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text