Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | «Το 2014 τα ελληνικά spreads θα είναι ανάλογα ισπανικών και ιταλικών»

«Το 2014 τα ελληνικά spreads θα είναι ανάλογα ισπανικών και ιταλικών»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συνέντευξη του Π. Καζαριάν στον Σωτηρη Νικα

Ο Π. Καζαριάν, της Japonica, που ολοκλήρωσε μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών τίτλων, μιλάει στην «Κ»

Τον ρόλο του συμμάχου της χώρας που θα διαφημίσει τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, προτίθεται να διαδραματίσει ο κ. Π. Καζαριάν, επικεφαλής της εταιρείας επιχειρηματικών επενδύσεων Japonica, που μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Οπως αναφέρει στην «Κ», η Japonica ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την ελληνική κυβέρνηση ούτε να λειτουργήσει για λογαριασμό της, αλλά «είναι ευκολότερο για εμάς να επικοινωνήσουμε τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας». Πάντως, ο κ. Καζαριάν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα με κάποιο υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακό στοιχείο, αλλά δεν αποκαλύπτει την αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχει πλέον. Ο ίδιος σημειώνει ότι «πιθανόν είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές μετά τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία», αλλά στην αγορά θεωρούν ότι το γεγονός πως δεν αποκαλύπτει το ύψος των ομολόγων που αγόρασε είναι σημάδι ότι δεν απέκτησε τόσο μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων όπως διατείνεται.

– Η διαδικασία επαναγοράς έχει κρατήσει αρκετούς μήνες. Τελικά, προχωρήσατε στην αγορά ομολόγων από άλλους επενδυτές ή χρησιμοποιήσατε το πρόγραμμα επαναγοράς που είχατε ανακοινώσει;

– Αυτή τη στιγμή, οι μεγαλύτεροι και εξυπνότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν το ποιοτικό επίπεδο της δικής μας ανάλυσης –επί 19 μήνες εργαζόταν ομάδα 70 ειδικών–, αλλά γνωρίζουν ότι αυτά τα ομόλογα θα έπρεπε να αποτιμώνται σε επίπεδα υψηλότερα του 85% της ονομαστικής αξίας. Είμαστε πολύ τυχεροί που ξεκινήσαμε να επενδύουμε όταν η τιμή των ομολόγων ήταν γύρω στο 11,4% της ονομαστικής αξίας.

– Θα δίνατε τα ελληνικά ομόλογα με αντάλλαγμα κάποιο υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας ή μετρητά;

– Η Japonica είναι ειδικού καθεστώτος επενδύτρια και προχωράει σε επενδύσεις που μπορούν να προσθέσουν αξία στην ίδια.

– Σχεδιάζετε να επενδύσετε σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι επιχειρήσεις;

– Θα επενδύσουμε όπου διαπιστώνουμε εξαιρετικά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και εξαιρετικές επιδόσεις. Και αυτό έχει επιτύχει η Ελλάδα. Οι Ελληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους στον κόσμο. Η λανθασμένη αντίληψη είναι διάχυτη τόσο για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας όσο και για την πραγματική οικονομία.

– Αγοράσατε ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI;

– Οχι.

– Ποιος είναι ο επενδυτικός σας ορίζοντας;

– Είμαστε μακροχρόνιοι επενδυτές και αισθανόμαστε πολύ άνετα που κατέχουμε ομόλογα τα οποία αξιολογούνται με Α+, λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και την επίδοσή της τα τελευταία χρόνια. Ο όρος χρέος προς ΑΕΠ έχει υπερεκτιμηθεί, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά βελτιωμένη και το μοναδιαίο κόστος εργασίας είναι σημαντικά καλύτερο. Αρχές του 2014, οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα εναρμονιστούν με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας ή θα είναι και σε καλύτερα επίπεδα, ενώ η διαφορά με της Γαλλίας θα είναι μικρότερη από 2 μονάδες. Η Japonica θα εκπαιδεύσει όσους διαιωνίζουν τη λανθασμένη αντίληψη για την Ελλάδα.

– Θα συμμετείχατε σε μια νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων;

– Πάντα διερευνούμε για ελκυστικές επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επιτύχει το αδύνατο.

– Σε τι επίπεδα πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων;

– Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε και θα φθάσει να διαπραγματεύεται κάτω από το 5% μέσα στο 2014. Οι περισσότεροι από τους δείκτες πιστωτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι καλύτεροι από της Γαλλίας που αξιολογείται με ΑΑ+. Η συμβατική λογιστική μεθοδολογία δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε οικονομικά ορθολογική. Υπάρχουν αναχρονιστικοί λογιστικοί κανόνες που κρύβουν την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

– Θα μας αποκαλύψετε ποιοι είναι οι επενδυτές πίσω από το επενδυτικό κεφάλαιο που αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα;

– Να ξεκαθαρίσω ότι η Japonica δεν είναι επενδυτικό κεφάλαιο. Οι επενδύσεις μας προέρχονται πρωτίστως από τα κέρδη που έχουμε δημιουργήσει μέσω των επενδύσεών μας από το 1988. Ιστορικά, οι συνεργάτες μας συγκαταλέγονται μεταξύ των εξυπνότερων και πιο επιτυχημένων επενδυτών παγκοσμίως.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text