Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ευνοϊκές οι προσδοκίες των επενδυτών για την ελληνική οικονομία

Ευνοϊκές οι προσδοκίες των επενδυτών για την ελληνική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008, προ κρίσης δηλαδή, προσέγγισε ο «δείκτης φόβου» τον Φεβρουάριο, ένδειξη θετικών εξελίξεων και κυρίως ευνοϊκών προσδοκιών των επενδυτών. Ειδικότερα, ο «δείκτης φόβου» που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε σημαντική βελτίωση και πτώση 13,11% από τα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του δείκτη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν 31,25% και 32,66% αντίστοιχα, σταθερά χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου του δείκτη (34,51%).

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που δημιούργησε τον εν λόγω δείκτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών «η υψηλή συγκέντρωση των τιμών του δείκτη στα χαμηλά επίπεδα του 2008 δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι ο περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο και κατ’ επέκταση με την ελληνική οικονομία λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα». Μάλιστα, το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά αναμένεται να συνεχισθεί εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητας και συνεχιστούν με γοργό και αμείωτο ρυθμό οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις».

«Οι νέες επενδύσεις του 2014, όπως αυτή για την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και τα μεγάλα έργα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται όπως τα έργα ΣΔΙΤ, τα έργα Fast Track, τα νέα έργα του αναπτυξιακού αλλά και η κατασκευή του αγωγού TAP αναμένεται να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε χθες με αφορμή την παρουσίαση της εξέλιξης του «δείκτη φόβου» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

 

 

Πηγή:kathimerini.gr

 

 

9

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text