Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά τα ελληνικά ομόλογα

Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά τα ελληνικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στον «χάρτη» των διεθνών αγορών βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, τόσο με τα εταιρικά ομόλογα όσο και με τα κρατικά. Η ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας, καθώς και η αναγνώριση από τους επενδυτές της εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, έχουν μεταστρέψει το κλίμα, με τις αποδόσεις να μειώνονται.

Κάτι που σταδιακά διαμορφώνει τις συνθήκες και για την επάνοδο της χώρας στις αγορές με νέο ομόλογο, εντός του Απριλίου. Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι εφόσον κυλήσει ομαλά φέτος η έκδοση ομολόγων, να ενταθεί το πρόγραμμα δημοπρασιών εντός του 2015 ώστε να καλύπτεται μέρος του χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας. Το καλό κλίμα για τα πάσης φύσεως ελληνικά ομόλογα ενισχύεται και από τις αναφορές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και όχι μόνον, που εξέλαβαν την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, και κυρίως τον τρόπο που αυτή έγινε, ως μία θετική σημαντική εξέλιξη. Ο επενδυτικός οίκος Nomura ανέφερε πως αναμένει περαιτέρω άνοδο των τιμών και υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, ενώ μάλιστα εκτιμά ότι το επιτόκιο μιας νέας 5ετούς έκδοσης ομολόγων θα μπορούσε να διαμορφωθεί περί το 6%. Μάλιστα, σημειώνει πως σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος τίτλος θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και για την απόδοση του 10ετούς τίτλου στη δευτερογενή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να μειωθεί κατά επιπλέον 80 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 6% από 6,7% που υποχώρησε ενδοσυνεδριακά χθες. Από την πλευρά της, η γερμανική τράπεζα Βerenberg, σχολιάζοντας τους όρους της συμφωνίας με την τρόικα και τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωνε πως «με την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση, η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς για να μειώσει το υψηλό της χρέος στα επόμενα χρόνια». Και προσθέτει ότι «το κατά πόσον θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ακριβώς ή όχι είναι πλέον δευτερεύουσας σημασίας για το εάν θα επιστρέψει η οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Εκτός, όμως, από τη βελτίωση της κατάστασης στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για τα εταιρικά ομόλογα των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες δανείστηκαν εν μέσω κρίσης με υψηλό επιτόκιο και τώρα η απόδοση των ομολόγων αυτών στη δευτερογενή αγορά έχει μειωθεί αισθητά. Για παράδειγμα, το ομόλογο που είχε εκδώσει ο ΟΤΕ είχε επιτόκιο 7,87% και χθες διαπραγματευόταν στο 3,25%. Επίσης, τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν δανειστεί με 8% και τώρα η απόδοση έχει πέσει στο 5,5%, ενώ ο ΤΙΤΑΝ με 8,75% και χθες η απόδοση του ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 4,4%. Παράλληλα, ως θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία ερμηνεύεται και η επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, με αφορμή το ομόλογο της Πειραιώς, που αξίζει να σημειωθεί ότι εκδόθηκε με επιτόκιο 5% και αμέσως μετά την είσοδό του στη δευτερογενή αγορά διαπραγματευόταν στο 4,7%. Εξέλιξη ενδεικτική του ενδιαφέροντας των επενδυτών.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

9

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text