Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στα 2,5 δισ. ευρώ θα κυμανθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

Στα 2,5 δισ. ευρώ θα κυμανθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας για την οριστικοποίηση του σχεδίου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών και παράλληλα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θα κυμανθεί στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου της τράπεζας μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Στην κεφαλαιαγορά

Αν και αρχικά πρόθεση της διοίκησης ήταν να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,183 εκατ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, τελικά η διοίκηση αποφάσισε να προσφύγει και στην κεφαλαιαγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου:

• Θετικό επενδυτικό κλίμα. Με τη χώρα να επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά, και, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις σε «ελληνικό κίνδυνο» είναι πολύ μεγάλο. Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας. Επιπλέον, η Εθνική λόγω της ποιότητας αλλά και της θέσης της στην εγχώρια αγορά προσελκύει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ετσι με την αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση της τράπεζας θα εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις αγορές, ενισχύοντας αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση.

Θεσμικές αρχές

• Θετική ανταπόκριση από τις θεσμικές αρχές. Πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης της διοίκησης για την αύξηση κεφαλαίου προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου όλες οι αρχές αναγνώρισαν τη σκοπιμότητα της κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γεώργιος Προβόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι σημείωσε ότι η Εθνική Τράπεζα εφόσον το αποφασίσει να βγει στις αγορές θα είχε μεγάλη επιτυχία.

• Θετική ανταπόκριση από μετόχους. Επιπλέον η Εθνική πραγματοποίησε κάποιες ενημερωτικές επαφές με μεγάλους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να διερευνήσει την αντίδρασή τους στην προοπτική αύξησης κεφαλαίου. Δεδομένου ότι η αύξηση θα γίνει χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και σε τρέχουσες τιμές αγοράς, οι σημερινοί μέτοχοι θα υποστούν απώλειες. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναγνώρισαν ότι παρά τις βραχυχρόνιες απώλειες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσουν σε μεγάλα οφέλη, και, σε βάθος χρόνου η τράπεζα θα βρεθεί πολύ ενισχυμένη. Πάντως, χθες η μετοχή της τράπεζας, σημείωσε μεγάλες απώλειες της τάξης του 12%, εξαιτίας των πληροφοριών για την αύξηση κεφαλαίου.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η διοίκηση έδωσε το «πράσινο φως» για την αύξηση. Η αύξηση θα προχωρήσει άμεσα, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι Morgan Stanley και Credit Suisse. Με την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ όχι μόνο θα ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση αλλά θα αποσπάσει και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσει να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία σε καλύτερους όρους.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text