Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Κεφάλαια 14,8 δισ. επένδυσαν στην ελληνική αγορά τα ξένα funds στο α΄ τετράμηνο του έτους

Κεφάλαια 14,8 δισ. επένδυσαν στην ελληνική αγορά τα ξένα funds στο α΄ τετράμηνο του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κεφάλαια 14,8 δισ. επένδυσαν στην ελληνική αγορά τα ξένα funds στο α΄ τετράμηνο του έτους

Κεφάλαια ύψους 2,288 δισ. ευρώ διοχέτευσαν στις εισηγμένες επιχειρήσεις τα ξένα funds κατά τη διάρκεια του α΄ τετραμήνου του 2014, επενδύοντας στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Eάν στα παραπάνω κεφάλαια προστεθούν τα 10 δισ. ευρώ που είναι τα αντληθέντα κεφάλαια των 4 τραπεζών από τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα 2,547 δισ. ευρώ από τις διεθνείς και εγχώριες ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων, τότε προκύπτει ότι συνολικά 14,835 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν από ξένα funds στην Ελλάδα μέχρι τώρα σε επιχειρήσεις και τράπεζες. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ ζωηρά, αφήνοντας πίσω μία τριετία (2011-2013) χαμηλών επιχειρηματικών επιδόσεων. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ» τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς υλοποιήθηκαν 9 συμφωνίες, είτε πρόκειται για εξαγορές εισηγμένων από ξένα funds είτε για στρατηγικές τοποθετήσεις ακόμα και σε εγχώρια σχήματα είτε για ιδιωτικοποιήσεις βάσει του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη συνέβη στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του Απριλίου, όπου πωλήθηκε πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ αξίας 86,2 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή έγινε στα 8,1 ευρώ ανά μετοχή και αφορούσε συνολικά 10,648 εκατομμύρια μετοχές. Πωλητής είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε το πακέτο μετοχών από την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Αγοραστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δύο μεγάλα ξένα hedge funds με έντονη παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για το Paulson & Co και το Baupost.

Η Πανγαία στην Invel

Ξεκινώντας η χρονιά και ειδικότερα στις 2 Ιανουαρίου 2014 ανακοινώθηκε επίσημα ότι η York Capital είναι ο συνέταιρος της Invel στην εξαγορά της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σε μια συμφωνία που φτάνει τα 653 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία με την Invel, η York Capital Management επενδύει κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η Πανγαία ΑΕΕΑΠ θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 269 εμπορικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 700.000 τ.μ. και αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα κτίρια γραφείων της Εθνικής Τράπεζας και των υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), συμπεριλαμβανομένων και των 14 κτιρίων που απέκτησε η εταιρεία μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Eπόμενη σημαντική κίνηση η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Θα επενδυθούν κεφάλαια της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αστέρα Βουλιαγμένης από το τουρκο-αραβικών συμφερόντων σχήμα Jermyn Street. Σύμφωνα με τα σχέδια του ξένου σχήματος, θα κατασκευαστούν 13-15 υπερπολυτελείς κατοικίες στη θέση του απαξιωμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», το οποίο και θα γκρεμιστεί και θα αναβαθμιστούν τα ξενοδοχεία «Αρίων» και «Ναυσικά» σε τουριστικά θέρετρα επτά αστέρων. Εξ αυτών, η μερίδα του λέοντος, δηλαδή γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα διατεθούν για την ανέγερση των υπερπολυτελών 13-15 επαύλεων. Αναφορικά με τους βασικούς μετόχους της Jermyn Street, θυμίζουμε ότι πρόκειται για την τουρκική Dogus Group με ποσοστό 33,75%, το Επενδυτικό Οχημα του Αμπου Ντάμπι με ποσοστό 25%, και το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο του Κουβέιτ με επίσης 25%. Στο μέτωπο της ενέργειας, υπεγράφη η πώληση του 25% της Ηρων-θυγατρικής της Γεκ Τέρνα στην Qatar Petroleum έναντι 80 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εξαγορά σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα πιστοποιεί τη συνεργασία μεταξύ QPI και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μια συνεργασία με την οποία ανοίγονται προοπτικές για διεθνή διαφοροποίηση μέσα από έργα και επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας.

Το Ελληνικό

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development, ύψους 915 εκατ. ευρώ, για την έκταση του Ελληνικού, ανακηρύσσοντας ομόφωνα την εταιρεία ως προτιμητέο επενδυτή. Η εταιρεία θα καταβάλει το 33% του ποσού άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης. Παράλληλα, η Lamda Development αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε ρωσικά και εν μέρει σε σουηδικά συμφέροντα αναμένεται ότι θα καταλήξει η Intracom Telecom. Πίσω από τους επενδυτές του Ντουμπάι με τους οποίους η Intracom Holdings ήρθε σε συμφωνία για την πώληση του 49% των μετοχών της Intracom Telecom, βρίσκεται η ρωσική Sitronics.

 

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text