Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Σχηματισμοί Doji και αντιστροφή

Σχηματισμοί Doji και αντιστροφή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένα κερί Doji είναι ενδεικτικό της αναποφασιστικότητας στην αγορά σηματοδοτώντας μία πιθανή μεταβολή της τάσης εξέλιξης των τιμών.

Τα κεριά Doji σχηματίζονται όταν οι τιμές ενός ζεύγους νομισμάτων ανοίγει και κλείνει στα ίδια επίπεδα τιμών. Παρότι μπορούν να έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταβολές στις τιμές μεταξύ της χρονικής στιγμής ανοίγματος του κεριού και της χρονικής στιγμής κλεισίματος του κεριού το γεγονός ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο πραγματοποιούνται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο τιμών δείχνει ότι η αγορά είναι αναποφάσιστη για την πορεία της ισοτιμίας.

Παράδειγμα κεριού Doji στο AUD/CAD


Τη στιγμή που δημιουργείται το Doji μπορούμε να δούμε ότι οι τιμές διόρθωσαν μετά από μία δυναμική πτώση. Εάν το Doji αντιπροσωπεύει τη κορυφή της ανοδικής διορθωτικής κίνησης ένας trader θα μπορούσε να πάρει θέση βλέποντας αυτή την αναποφασιστικότητα στην αγορά η οποία μπορεί να σηματοδοτεί πιθανή πτωτική κίνηση για την ισοτιμία από το άνοιγμα του επόμενου κεριού. Το stop loss θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από την ανοδική σκιά. Σε αυτή την περίπτωση το συγκεκριμένο trade θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.

Έχοντας στο μυαλό μας ότι τα trades που εκπληρώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα μακροπρόθεσμα trades, όταν έχουμε το σχηματισμό ενός κεριού Doji στην κορυφή μία ανοδικής διόρθωσης των τιμών συγκεντρώνει καλύτερες πιθανότητες να τοποθετηθούμε βάσει της μακροχρόνιας τάσης. Στην περίπτωση όπου η μακροχρόνια τάση είναι ανοδική η εντολή stop θα έμπαινε κάτω από τη πτωτική σκιά ενώ σε μία μακροχρόνια πτωτική τάση το stop θα μπορούσε να μπει πάνω από την ανοδική σκιά.

Tα κεριά Doji είναι δημοφιλή και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους traders, καθώς είναι σχηματισμοί σχετικά εύκολοι στην αναγνώρισή τους και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για trading καθώς μας δίνουν δυνατότητα εισόδου και παράλληλα μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε τις εντολές stop σε σημεία με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Παρακάτω θα δούμε 5 διαφορετικές μορφές των κεριών Doji:

1. Standard Doji κερί


2. Long Legged Doji

H μόνη διαφορά με το κερί Doji κανονικής μορφής είναι ότι οι τιμές σε αυτό το κερί έχουν μεγαλύτερο εύρος πάνω και κάτω από την οριζόντια γραμμή. Κατά τη διάρκεια που το κερί ήταν ανοιχτό οι τιμές κινήθηκαν δραματικά υψηλότερα και χαμηλότερα και ουσιαστικά στο κλείσιμο βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα με το άνοιγμα. Αυτό κάνει εμφανή την αναποφασιστικότητα των αγοραστών και των πωλητών στην αγορά.

3. Dragonfly Doji




Το συγκεκριμένο είδος κεριού Doji συναντάται συνήθως είτε στο υψηλότερο σημείο μίας ανοδικής τάσης ή στο χαμηλότερο επίπεδο μία πτωτικής τάσης και συνήθως δίνει σήμα αντιστροφής της κίνησης. Σε αυτό το σχηματισμό η τιμή ανοίγματος αποτελεί και τη μεγαλύτερη τιμή του κεριού. Μία μεγάλη πτωτική σκιά σε ένα κερί doji που βρίσκεται σε μία πτωτική τάση είναι ένα πιθανό ισχυρό σήμα ανόδου για ένα ζεύγος νομισμάτων.

4. Gravestone Doji





Είναι ένας σχηματισμός ακριβώς αντίθετος σε σχέση με το σχηματισμό Dragonfly. Το κερί αυτό το συναντάμε όταν οι τιμές ανοίγματος και κλεισίματος βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του κεριού. Είναι κερί το οποίο μας προϊδεάζει για μία πιθανή πτώση του ζεύγους, όταν ο σχηματισμός βρίσκεται στην κορυφή μίας ανοδικής τάσης.

5. 4 Price Doji



Είναι ένα κερί που η εικόνα του παραπέμπει σε μία απλή οριζόντια γραμμή. Αυτό είναι το πιο καθαρό σήμα αναποφασιστικότητας από τους traders με την τιμή ανοίγματος και κλεισίματος να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα των υψηλών και χαμηλών. Συναντάται σε αγορές με ήπια μεταβλητότητα.

 

Richard Krivo, Course Instructor

Πηγή:capital.gr

 

12

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text