Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι ελληνικές τράπεζες περνoύν άνετα τα stress tests, εκτιμά η Morgan Stanley

Οι ελληνικές τράπεζες περνoύν άνετα τα stress tests, εκτιμά η Morgan Stanley

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την ισχυρή κεφαλαιακή θέση των εγχώριων τραπεζών, ενόψει του πανευρωπαϊκού stress test, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία εκτιμά ότι η πρόσφατη διορθωτική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες. Εν τω μεταξύ χθες, οι μετοχές των τραπεζών (Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank), στον απόηχο και του μπαράζ των διαψεύσεων για τις φημολογούμενες κεφαλαιακές ανάγκες, αποκόμισαν νέα σημαντικά κέρδη. Κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, τα κέρδη του δείκτη των τραπεζών ανήλθαν στο 5,8%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της Morgan Stanley τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών φαίνεται πως θα τους επιτρέψουν με άνεση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του stress test. Οπως τονίζει, το βασικό σενάριο εργασίας παραμένει αμετάβλητο, θεωρώντας ότι το πρόσφατο stress test που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock αποτελεί μια πολύ καλή εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες. Οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνεται, ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διαθέτουν πλέον ισχυρή βάση με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που κυμαίνονται μεταξύ 16% και 19%. Οι αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς υπερκάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως προσδιορίστηκαν από το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Οι αυξήσεις της Εθνικής και της Eurοbank κάλυψαν το βασικό σενάριο του stress test, ωστόσο με την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης καλύπτονται και οι ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. H Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών υποδηλώνει ότι η ΤτΕ αισθάνεται άνεση αναφορικά με την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού ομίλου, αν υποτεθεί ότι το σύνολο των αναδιαρθρώσεων δανείων θεωρηθεί προβληματικό (κάτι που θα επιφέρει «κούρεμα» στις εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί), τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου. Σε αυτή την περίπτωση, για να διατηρηθεί ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων πάνω από το όριο του 5,5% (που απαιτείται στο δυσμενές σενάριο), οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στο 5,5%.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η Morgan Stanley εμφανίζεται θετική, ενώ από τις επιμέρους μετοχές ξεχωρίζει την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα. Τέλος, οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν ότι το παραπάνω σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει. Σημειώνουν ωστόσο ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και παραμένει εύθραυστη, ενώ χαρακτηρίζουν περίπλοκη την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι και η JP Morgan σε ανάλυσή της διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω του stress test. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με discount 26% έναντι των ευρωπαϊκών, discount που οφείλεται στην ανησυχία για τον κίνδυνο νέων κεφαλαιακών αναγκών καθώς επίσης στη χαμηλή κερδοφορία και τη μη διανομή μερισμάτων. Η JP Morgan εκτιμά ότι σταδιακά το discount των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα εξαλειφθεί όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και όταν επιστρέψουν σε κερδοφόρο τροχιά.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text