Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πορεία των τιμών

Market Beat: Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πορεία των τιμών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η συνήθεια των επενδυτών του ΧΑ να περνούν κάθε μέρα τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω στο κλείσιμο της προηγούμενης, με ταλάντωση που προκαλεί συχνές αλλαγές προσήμου μεταβολής για ικανό χρονικό διάστημα, αποκαλύπτει την ύπαρξη μαχών πριν να αποκτήσει η τάση στο ΧΑ σταθερή κατεύθυνση. 

Δεν είναι λοιπόν μόνο αποτέλεσμα ενθουσιασμού το φαινόμενο της επέκτασης της αλυσίδας των καθοδικών κλεισιμάτων του ΓΔ. Υπάρχουν χρηματιστηριακοί παράγοντες που αποφάσισαν την ώθηση των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά και ισχυροί «αντιφρονούντες». Βέβαια σήμερα και αύριο θα γίνουν γνωστές οι επιδόσεις των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο, που ανακοινώνουν αποτελέσματα μια εποχή που αρκετοί θεσμικοί αναζητούν πληροφορίες για την τιμή με την οποία θα διεξαχθούν οι ΑΜΚ που θα προκύψουν ως αναγκαίες, μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Πάντως αυτές τις μέρες ακόμα και επενδυτικές εταιρίες που πολέμησαν, μεταφορικά, την άνοδο στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του ΧΑ στις πρόσφατες εκθέσεις τους περιλαμβάνουν τη σύσταση για αγορές των περισσοτέρων. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά των futures στα παράγωγα ορίστηκε στις 381,00 μονάδες (πάλι δόθηκε προ-πορεία στον FTSE) και αποτελεί ένδειξη για την τάση αύριο ενώ οι 382,50 ορίστηκαν για το ΣΜΕ Οκτωβρίου.

Μετά από αρκετές εβδομάδες, η καταγραφή απομάκρυνσης της τιμής εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου από της τρέχουσας σειράς, υπογραμμίζει τη διαφοροποίηση των προσδοκιών αναλόγως του χρονικού ορίζοντα. Συνήθως όταν είναι πολύ κοντά οι τιμές εκκαθάρισης των δυο πλησιέστερων σειρών, υπάρχει αδυναμία στους επενδυτές να «δουν» την εξέλιξη του 25άρη σε ένα μήνα το πολύ. Για τη στήλη οι συναλλασσόμενοι χθες στοιχημάτισαν πως σήμερα θα συνεχιστεί η συσσώρευση, πιθανά πλαγιοκαθοδικά, ενώ για την δυναμική του δείκτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο έχουν κάποια ψήγματα αισιοδοξίας οι εκτιμήσεις τους.

Οι αγορές θα περιμένουν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που θα ανακοινωθούν αργότερα στη διάρκεια της συνεδρίασης, Αυτά θα τα παρακολούθησαν στενά οι αναλυτές ώστε να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ που ανακοινώνεται την Παρασκευή. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε αν το ευρώ μπορεί να συνεχίσει την ανάκαμψη του, ή οι κερδοσκόποι θα το κάνουν να αναζητήσει νέα χαμηλά. Οι κινήσεις στο ευρώ σχετίζονται και με πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης μαζί και των ελληνικών που ωθούν την τραπεζοκεντρική αγορά μετοχών σε άνοδο. Ωστόσο μια ανάπαυλα στην εξασθένιση του ευρώ θα σταματήσει και την άνοδο της αξίας των ομολόγων. Γιατί αυτό σημαίνει η ελάττωση των αποδόσεών τους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κινήσεις «ψηλάφισης» των νέων ιστορικών υψηλών στα οποία βρίσκονται οι αμερικανικοί δείκτες έγιναν σήμερα στη Wall Street, με τα τελικά πρόσημα να είναι μικτά και τις διακυμάνσεις οριακές, όπως ακριβώς και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 17.116,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,02% στις 4.569,62 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά μόλις 0,01% στις 2.000,12 μονάδες.

Μετά το ιστορικό ρεκόρ, οι επενδυτές βρίσκονται σε σταυροδρόμι στη διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής, με το βασικό ερώτημα να παραμένει εκείνο της συνέχισης του ράλι ανόδου. Άλλωστε σήμερα, απουσιάζουν οι ανακοινώσεις που να αφορούν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με τους επενδυτές να βλέπουν μεμονωμένα τις μετοχές.

Στο ταμπλό η Tiffany κέρδισε 1,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν 16% καθώς οι πωλήσεις στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας-Ειρηνικού, οδηγήθηκαν υψηλότερα. Τα καθαρά κέρδη 124,1 εκατ. δολαρίων ή 96 σεντς ανά μετοχή, από τα 106,8 εκατ. δολάρια ή 83 σεντς ανά μετοχή στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 7% στα 992,9 εκατ. δολάρια.

Στο +2,1% βρέθηκε η MannKind. Η Jefferies ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της με σύσταση buy και τιμή στόχο στα 10 δολάρια. Στον αντίποδα, η Smith & Wesson υποχώρησε κατά 13,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου χρήσης υποχώρησαν κατά 18%, στα 131,9 εκατ, δολάρια, από 171,1 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ευρώπη

Οι προσδοκίες για πρόσθετη παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ συνέχισαν να προσφέρουν στήριξη στα χρηματιστήρια και τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Ωστόσο αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι πιθανή η άμεση αντίδραση από την τράπεζα στην σύνοδο του ΔΣ του Σεπτεμβρίου.  Πηγές δήλωσαν στο Reuters την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να λάβει νέα μέτρα πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν τα στοιχεία του πληθωρισμού, την Παρασκευή δείχνουν τη ζώνη του ευρώ βυθίζεται σημαντικά προς την κατεύθυνση του αποπληθωρισμού. Το ευρώ σήμερα Πέμπτη κέρδισε 0,2% καθώς διαπραγματεύεται στα 1,3216 δολάρια, τιθέμενο σε ανοδική πορεία από το χαμηλό ενός έτους την Τετάρτη στα 1,3152 δολάρια.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές ήταν σταθερές, την Τετάρτη, σταματώντας το με διάρκεια 2-1 / 2 εβδομάδων ράλι τους, μετά από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ηθικό των Γερμανών  καταναλωτών, για πρώτη φορά σε περισσότερο από 1-1 / 2 έτη, υπονομεύει την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου στις μετοχές. Η GfK, εταιρία έρευνας της αγοράς, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης για την ψυχολογία των καταναλωτών ως προς το μέλλον, με βάση την έρευνα επί περίπου 2.000 Γερμανών, υποχώρησε στο 8,6 ως προς τον Σεπτέμβριο από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 8,9 τον Αύγουστο.

Ο αντίκτυπος από την ουκρανική κρίση και οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και Μόσχας ήταν ορατές και πάλι στην αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εταιρειών την Τετάρτη, αφού η  Marine Harvest, ο μεγαλύτερος καλλιεργητής σολομού στον κόσμο, λέγοντας ότι αναμένει τις ρωσικές κυρώσεις, οι οποίες βλάπτουν τους εξαγωγείς σολομού, να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα προκλήσεις. Οι μετοχές της υποχώρησαν 1,1 τοις εκατό.

Ο δείκτης Stoxx 600 που έκλεισε χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου, ενισχύθηκε 0,01% επιπλέον στις 343,33 μονάδες. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 6.831 μονάδες, ο DAX ^GDAXI-0,69% υποχώρησε 0,19% στις 9.570 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,04% υψηλότερα στις 4.395 μονάδες.

Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο της Γερμανίας διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα του βίου του στο ευρώ, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που ξεκίνησαν οι επιθετικές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, την Παρασκευή.  Η απόδοσή του υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 0,908%. Τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας επίσης διολίσθησαν σε ιστορικά χαμηλά.

ΧΑ

Στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, προβάλλοντας αντιστάσεις στις τάσεις ρευστοποίησης που εκδηλώθηκαν σε αρκετές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά +0,1%  στις 1.177,49 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.184,36 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.168,49. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,22% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 79,57 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,71 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις, κυρίως σε Jumbo (3,8 εκατ.), ΕΤΕ (3,2 εκατ.) και ΟΠΑΠ (2,4 εκατ.).

Και η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με τις δύο πρηγούμενες, με εναλλαγές προσήμων και διακυμάνσεις χωρίς να δίνει σημάδια για την στάση που θα ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα. Είναι σαφές, άλλωστε, ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, με τα βλέμματα να έχουν στραφεί κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ελέω και των μπαράζ των εκθέσεων των ξένων οίκων που προβαίνουν σε εκτιμήσεις.

Ο FTSE25 υποχώρησε οριακά κατά 0,13% στις 381,36 μονάδες με το χαμηλό του στο -0,81% στις 378,73 μον. Η αξία των συναλλαγών του στα 85,65 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 91,80% του συνολικού τζίρου. Από τις 25 μετοχές του με θετικό πρόσημο βρέθηκαν εννέα, με περισσότερο διακριθείσες τις Ελλάκτωρ (2,89%) και ΓΕΚ Τέρνα (2,30%). Δεν άλλαξαν τιμή πέντε (Motor Oil, Jumbo, Intralot, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο) και υποχώρησαν οι υπόλοιπες 11(MIG -2,14%, ΕΤΕ 1,83%, Alpha Bank  1,23%).
Ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε στο -0,41% στις 161,75 μονάδες, με τζίρο 53,9 εκατ. ευρώ (57,8%) και όγκο 57,55 εκατ. τεμαχίων (84,3%). Θετικά κινήθηκαν Eurobank και Πειραιώς (1,20% και 0,65%) και πτωτικά ΕΤΕ και Alpha Bank.

Ο Mid Cap20 (+1,01%) είδε τον τζίρο του να αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν αποτέλεσμα δύο μόλις τίτλων (Fourlis με 1,61 εκατ. και Aegean με 0,68 εκατ), δηλαδή για τις υπόλοιπες 18 απέμειναν μόλις 0,7 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκαν οι Αττικής με άνοδο 4,20% και ο Fourlis με 2,40%. Από τις 20 μετοχές έκλεισαν θετικά οι 11, τέσσερις δεν άλλαξαν τιμή και πέντε υποχώρησαν.
Από το υπόλοιπο ταμπλό αξίζουν θετικής επισήμανσης οι Δρομέας (με άνοδο 13,4%, συναλλαγές 62.500 τεμάχια και με ζήτηση στο κλείσιμο), Άνεμος στο +3,45% στη τιμή των 1,5000 ευρώ με συναλλαγές 310.500 τεμαχίων, Creta Farm στο +3,55% και με 33150 τεμάχια.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων ενημέρωσης (+4,69%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των ασφαλειών (-1,47%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 55 κινήθηκαν ανοδικά, 62 καθοδικά, ενώ η τιμή 30 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η αγορά στις τρεις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου έχει εμφανίσει κέρδη της τάξης του +1,7% για τον 25άρη και +1,8% για τον ΓΔ με τον FTSEM στο +1,2%. Οι ρυθμοί συναλλαγών είναι ικανοποιητικοί και έχουν αποκτήσει στις δυο τελευταίες συνεδρίες σταθερότητα, ενώ η κυκλικότητα στην έκφραση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κατά την εκτίμησή μας υποκρύπτει τον προγραμματισμό των κινήσεων των ισχυρών θεσμικών.

Στον τραπεζικό κλάδο υπάρχει διαχωρισμός γιατί η ΕΥΡΩΒ σε τρεις μέρες εμφάνισε κέρδη +4% με την ΠΕΙΡ στο +2,7% ενώ η ΕΤΕ ενισχύθηκε επίσης περισσότερο από τον 25άρη με +2,3% μεταβολή όταν η ΑΛΦΑ υποχωρεί -0,6%.

Είναι λίγες οι μετοχές του 25άρη που οι πιέσεις τους προσέδωσαν αρνητική μεταβολή τριημέρου και ξεχωρίζουν για τις απώλειές τους οι ΟΛΠ ΟΛΠ-0,42% -1,5% και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,24% -1,6%. Με επτά από τα blue chip του 25άρη να έχουν μεταβολή ισοδύναμη του δείκτη θεωρούμε ότι η δυναμική της συσσώρευσης θα συνεχιστεί καθώς η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης αναμένουμε να σταματήσει.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αναρριχήθηκαν ψηλότερα σήμερα Πέμπτη, μετά από άλλη μια συνεδρίαση που άφησε σταθερή την απόδοση των δεικτών της Wall Street με τις μετοχές να αιωρούνται κοντά στα επίπεδα που αντιστοιχούν σε ρεκόρ υψηλών, ενώ το ευρώ επέμενε σε μέτρια κέρδη μετά από την ανάκαμψή του από τα χαμηλά 13 μηνών.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,2%. Ο Nikkei του Τόκιο υποχώρησε στο πρώτο μέρος των συναλλαγών κατά 0,5%, αφού οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τα ολονύκτια κέρδη του γεν.

Ο S & P 500 μπουσούλησε σε άλλο ένα κλείσιμο ρεκόρ στη διάρκεια της νύχτας, με τις μετοχές τωνΗΠΑ να στηρίζουν οι ευνοϊκότερες προοπτικές για την οικονομία. Το ευρώ πήρε μια ανάσα μετά από τρεις συνεδρίες ζημιών, γιατί ο πυρετός των κερδοσκόπων λόγω ενός επικείμενου κύκλου χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετριάζεται για την ώρα.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters χθες ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να λάβει νέα μέτρα πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν τα στοιχεία του πληθωρισμού, την Παρασκευή δείχνουν ότι η ζώνη του ευρώ βουλιάζει σημαντικά προς την κατεύθυνση του αποπληθωρισμού. Το ευρώ κέρδισε 0,2% φθάνοντας στα 1,3216 δολάρια, με ανοδική πορεία από το χαμηλό του για ένα χρόνο στα 1,3152 δολάρια την Τετάρτη.

Οι αγορές θα περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που θα ανακοινωθούν αργότερα στη διάρκεια της συνεδρίασης, που θα τα παρακολούθησαν στενά ώστε να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ που ανακοινώνεται την Παρασκευή, για να δούμε αν το ευρώ μπορεί να επεκτείνει την ανάκαμψη του, ή να συνεχίσει σχολαστικά σε νέα χαμηλά.

Το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του γεν στα 103,785 γεν, αφού κινήθηκε κάτω από μια κορυφή επτά μηνών των 104,49 γεν που χτύπησε στην αρχή της εβδομάδας.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει αποτύχει μέχρι τώρα να κρατηθεί σταθερό πάνω από τα 104, εν μέρει λόγω των σταθερά χαμηλών αποδόσεων των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής συνέχιζαν να αναζητούν ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο τέλος του μήνα η αγορά βοήθησε να φθάσουν οι αποδόσεις 30ετών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα τους για πάνω από ένα χρόνο.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ βυθίζεται έχοντας ασταθείς συναλλαγές χθες τη νύκτα μετά την έκθεση που έδειξε μείωση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 2 σεντς στα 93,86 δολάρια το βαρέλι, με την αγορά ψάχνει για οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αργότερα, για να μετρήσει τις προοπτικές για τη ζήτηση στη μεγαλύτερη παγκοσμίως καταναλώτρια χώρα πετρελαίου.

Η τιμή Spot του χρυσού ανέβηκε από τη χαμηλότερη αξία ανταλλαγής για δολάριο και οι παρατεταμένες  γεωπολιτικές εντάσεις βοήθησαν να αντισταθμιστούν οι πιέσεις από την άνοδο που εμφάνισαν πρόσφατα οι μετοχές των ΗΠΑ. Ο χρυσός κέρδισε 0,3% σήμερα και βρέθηκε στα 1.286,01 δολάρια η ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι άδειες του καλοκαιριού στερούν τη δυνατότητα συλλογής απόψεων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο αδυνατίζει εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,57%, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 10 Ιουνίου, όταν η απόδοση του είχε διαμορφωθεί στο 5,58%. Η άνοδος της τιμής του ελληνικού ομολόγου αντανακλά το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έστειλε σήμα για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτωτικά κινήθηκαν και χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναλάβει σύντομα δράση για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και την υποτονική ανάπτυξη. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,937%. Το ράλι των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών τίτλων σημείωσαν να χαμηλά ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας κατά 7 και 5 μονάδες βάσης, αντίστοιχα, στο 2,12% και 2,38%.

Έκκληση προς τη Γαλλία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της απηύθυνε σήμερα η Κομισιόν, προειδοποιώντας πως «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», μία ημέρα μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και την αποχώρηση από αυτήν των στελεχών που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Είναι σημαντικό που ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε η Γαλλία να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση με σταθερό τρόπο», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν.

Με μικρές απώλειες έκλεισε ο χρυσός χθες το βράδυ, επιστρέφοντας στο διορθωτικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα. Με οριακές απώλειες έκλεισε και το αργό, καθώς η πτώση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μικρότερη του αναμενομένου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έχασαν κατά 1,60 δολάρια ή 0,12%, κλείνοντας στα 1.283,60 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,09% ή 0,8 δολάρια, καταγράφοντας πτώση στα 93,78 δολάρια ανά βαρέλι. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μειωθούν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια.

Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις προειδοποιήσεις του Κιέβου ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει την τροφοδότηση της ηπείρου με καύσιμα αυτόν τον χειμώνα. «Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη» επισήμανε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε ότι ως αντάλλαγμα η Ουκρανία θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευσή τους» τόνισε ο ίδιος.

Η τράπεζα JPMorgan Chase & Co και τουλάχιστον άλλο ένα μεγάλο αμερικανικό πιστωτικό ίδρυμα δέχθηκαν επίθεση από Ρώσους χάκερς στα μέσα του Αυγούστου αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών των ΗΠΑ, το FBI, εξετάζει εάν η ενέργεια αυτή συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία,σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει.

 


ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Πηγή:naftemporiki.gr

 

12

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text