Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ανοιξε η αυλαία για το road show του Χ.Α. στο Λονδίνο με 31 εισηγμένες

Ανοιξε η αυλαία για το road show του Χ.Α. στο Λονδίνο με 31 εισηγμένες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοιξε η αυλαία για το road show του Χ.Α. στο Λονδίνο με 31 εισηγμένες

Ανοιξε χθες το απόγευμα στο Λονδίνο η αυλαία του φετινού road show (οδοιπορικό παρουσιάσεων) για 31 εισηγμένες. Οι πρώτες συναντήσεις που έγιναν αφορούσαν τις διοικήσεις των εταιρειών Aεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Ελληνικά Χρηματιστήρια με ξένα funds. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν προγραμματισθεί για σήμερα και αύριο περισσότερες από 1.050 συναντήσεις των εισηγμένων με 125 funds (αριθμός ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις στις εγκαταστάσεις του Bloomberg), ενώ είχαν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 190 fund managers. Στη φετινή εκδήλωση η εκπροσώπηση των ξένων funds γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο, εξέλιξη που αποδίδεται στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όπου έχει προγραμματισθεί ομιλία την Παρασκευή στις 12.15 (ώρα Λονδίνου). Θα προηγηθεί σήμερα η ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στις 13.30 μ.μ. (ώρα Λονδίνου ) και θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΕθνικήςΤράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε σαφώς καλύτερο περιβάλλον σε σχέση με το περσινό και σαφέστατα σε σχέση με το 2012 όταν και ήταν ακόμη νωπές οι ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση είχε προτάξει την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο και επετεύχθη ένα χρόνο πριν από την προθεσμία που είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο 2. Φέτος θα ειπωθεί ότι είναι βιώσιμο αυτό το πλεόνασμα. Ωστόσο οι πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, ήταν για τον χρόνο έναρξης των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους, με βάση την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκύψει ενόψει των προεδρικών εκλογών. Από την πλευρά των τραπεζών το μεγάλο στοίχημα είναι να «πείσουν» τους fund managers πως είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, βρίσκονται σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να καλύψουν τυχόν πρόσθετες ανάγκες μέσα από τα σχέδια αναδιάρθρωσης και ευνοούνται από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εισηγμένες, προσέρχονται στο Λονδίνο για να «πιστοποιήσουν» τη βελτίωση, στην πλειονότητά τους, των οικονομικών τους δεικτών και των ισολογισμών τους. Σε ένα αντίξοο περιβάλλον που διατηρείται δύσκολο, η πλειοψηφία των εταιρειών που παρευρίσκονται στο roadshow έχουν να επιδείξουν διατήρηση ή και αύξηση της κερδοφορίας τους, μείωση του δανεισμού τους και αύξηση των μεριδίων στον κλάδο δραστηριοποίησής τους.

Στα ξένα funds που θα παρακολουθήσουν το διήμερο road show περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής οίκοι: Capital World Investors, Centaurus, Fairfax, Fidelity, Marathon, Centaurus, JP Morgan, UBS, Perry Capital, Renaissance AM, Wellington, Millennium, Argonaut, Stone Lion Capital. Τέλος, τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται και η ετήσια αξιολόγηση της Αθήνας από τον αγγλικό οίκο FTSE. Πρόκειται για τις αναθεωρήσεις από τον διεθνή οίκο FTSE που θα κρίνουν την παραμονή ή όχι του Χ.Α. στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών. Η παραμονή του στη λίστα παρακολούθησης (watch list) των αναπτυγμένων αγορών από το 2006 μέχρι σήμερα είναι μία θετική εξέλιξη για το χρηματιστήριο σε πολύ δύσκολες περιόδους για την ελληνική οικονομία.

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή:kathimerini.gr

12

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text