Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Διστακτικοί οι επενδυτές

Διστακτικοί οι επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον, και συγκεκριμένα έως την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, λειτουργεί κατ’ ορισμένες εκτιμήσεις αποτρεπτικά για τους επενδυτές και αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

Επί της ουσίας, ο φόβος πολιτικής αστάθειας εμποδίζει τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί η προσφορά τίτλων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει μόλις ένα επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund) που έχει ξεκινήσει να πουλάει ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Χθες, ήρθε να προστεθεί ακόμα ένα. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες τους επόμενους μήνες καθιστά διστακτικούς τους υπόλοιπους επενδυτές που δεν δείχνουν διάθεση απόκτησης των ελληνικών ομολόγων και κατ’ επέκταση του ελληνικού ρίσκου.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 6,55% από 6,12% που ήταν την Παρασκευή και 5,91% την προηγούμενη Δευτέρα. Αντιστοίχως, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,92% χθες από 4,63% την Παρασκευή και του 3ετούς ομολόγου στο 4,05% από 3,82%. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε χθες κατά 3,05% εξαιτίας της πτώσης των τραπεζικών μετοχών, αλλά και μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σενάρια

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο δεν δείχνουν να ανησυχούν από την εξέλιξη αυτή, καθώς διαπιστώνουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων οφείλεται στις κινήσεις ενός-δύο hedge funds και δεν είναι αποτέλεσμα μιας μαζικής φυγής των επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, απορρίπτουν σε κάθε περίπτωση τα σενάρια που θέλουν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων να συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να μη λάβει νέο πακέτο οικονομικής στήριξης. Σενάρια που επανήλθαν και χθες. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο παρατηρούν από κοντά τις διακυμάνσεις για να μην ξεφύγει η κατάσταση σε σημείο που θα είναι ανεξέλεγκτη.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

11

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text