Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | EFE: Προβλέψεις για αποτυχία ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής

EFE: Προβλέψεις για αποτυχία ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τρεις ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των τουλάχιστον 11 τραπεζών που θ' αποτύχουν να περάσουν τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων Efe που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το Efe, τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι στα stress test που θ' ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Κυριακή θ' αποτύχουν τρεις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή και ενδεχομένως μια πορτογαλική και μία βελγική. Ωστόσο δεν αναφέρονται στοιχεία για τα επιπλέον κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες ώστε να αποκαταστήσουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας, δεδομένου ότι τα ποσά μπορεί να τροποποιηθούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρβούβελης, είχαν εκτιμήσει ότι στην περίπτωση που εντοπιστούν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα καλυφθούν με ευκολία από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 11,5 δισ. ευρώ ακριβώς για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΤ θ' αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 130 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Εκτιμάται ότι με τα stress test και τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στην οποία έχουν υποβληθεί τους προηγούμενες μήνες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Παράλληλα η ΕΚΤ θέλει τα τεστ να είναι σκληρά και αξιόπιστα αφενός για να προστατεύσει τη δική της αξιοπιστία και αφετέρου ώστε πράγματι να ενισχυθεί η αξιοπιστία των τραπεζών και τελικά να ενισχυθούν από τους επενδυτές ώστε και πάλι να μπορέσουν να δανείσουν και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν αποσταλεί στις τράπεζες τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text