Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | 61 επιχειρήσεις διεγράφησαν από το 2008 έως σήμερα από το ταμπλό του Χ.Α.

61 επιχειρήσεις διεγράφησαν από το 2008 έως σήμερα από το ταμπλό του Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρελθόν αποτελούν για το χρηματιστήριο 61 επιχειρήσεις που διεγράφησαν από το 2008, όταν ξεκίνησε η ύφεση, μέχρι και την τρέχουσα χρονιά. Εστω και με καθυστέρηση προχωράει η εξυγίανση του χρηματιστηριακού ταμπλό. Εταιρείες που δεν άντεξαν την ύφεση θα περάσουν στην ιστορία για να δώσουν τη θέση τους σε νέες εταιρείες που ιδρύθηκαν στα χρόνια της ύφεσης. Από το 1999 μέχρι και το 2007 έχουν διαγραφεί συνολικά 133 επιχειρήσεις και συνολικά το άθροισμα φθάνει τις 194 εισηγμένες.

Οι τελευταίες εισηγμένες που αποχαιρετούν την εγχώρια αγορά είναι η Cyclon που απορροφήθηκε από τη μητρική Motor Oil μέσω δημόσιας πρότασης και η Μ. Ι. Μαΐλλης που θα παραμείνει στις συναλλαγές μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου 2014 μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει την έναρξη άσκησης του δικαιώματος squeeze-out της ιδιοκτήτριας εταιρείας HIG. Να διευκρινίσουμε, βέβαια, ότι οι διαγραφές οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους (δημόσιες προτάσεις, συγχωνεύσεις μέσω απορροφήσεων, χρεοκοπίες). Οι 5 εισηγμένες (Ριντένκο, Εικόνα - Ηχος, Ιμπέριο, Alapis, Fashion Box) που διεγράφησαν το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου 2014 συγκαταλέγονται στη λίστα των 32 εισηγμένων, οι οποίες είναι εκτός διαπραγμάτευσης για περισσότερο από 18 μήνες και αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα αρκετές εξ αυτών να φλερτάρουν με τη χρεοκοπία. Ιστορικά η διαδικασία οριστικών διαγραφών μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006 επί προεδρίας Σπύρου Καπράλου στο Χρηματιστήριο και Αλέξιου Πιλάβιου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι πρώτες που διεγράφησαν παρουσίαζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για τις εξής εταιρείες: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Δάριγκ, Cosmos, Globe, Ipirotiki Software & Publications, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δυναμική Ζωή. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η διαγραφή μιας εισηγμένης μπορεί να αποφασιστεί εάν υπάρχει αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης ή απειλείται οριστικά η ομαλή διαπραγμάτευση της μετοχής.

 

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text