Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στον χορό των πιέσεων εκτός από την τρόικα μπαίνουν και οι αγορές

Στον χορό των πιέσεων εκτός από την τρόικα μπαίνουν και οι αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Διπλή πίεση δέχεται το οικονομικό επιτελείο εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς εκτός από τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας το τελευταίο διάστημα οι αγορές έχουν κλείσει την πόρτα τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την ελληνική οικονομία. Για μία ακόμα ημέρα χθες, η ελληνική αγορά ομολόγων δέχθηκε πιέσεις, με τις αποδόσεις να αυξάνονται και να διευρύνεται το «χάσμα» στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφθασε έως και το 8,34% χθες από 8,16% προχθές, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα νέα ομόλογα. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στα 7,31% από 7,12% και του 3ετούς στο 7,25% από 7,07%. Ωστόσο, αυτό που καθιστά απογοητευτική την εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα αναδεικνύει το πόσο δύσκολη είναι η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η σύγκριση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνα των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Στην Πορτογαλία, που είναι η άμεσα συγκρίσιμη χώρα με την Ελλάδα, η απόδοση του 3ετούς της ομολόγου ήταν χθες στο 1,15% και είχε μεταβληθεί ελαφρώς σε σχέση με προχθές που είχε διαμορφωθεί στο 1,13%. Στην Ιρλανδία, που έχει εξέλθει του Μνημονίου με επιτυχία, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ήταν χθες 0,35%, παραμένοντας σταθερή σε σύγκριση με προχθές, ενώ της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 0,63% και της Ιταλίας στο 0,72%.

Με αυτήν την πίεση από τις αγορές που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, τόσο σε τεχνικό επίπεδο (στην ελληνική αγορά ομολόγων) όσο και σε πολιτικό επίπεδο (να προχωρήσει ομαλά η χώρα στη μετά Μνημόνιο εποχή και όχι με αναταράξεις), καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν υπάρχει κενό. Και αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015, που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα εκτιμά πως το κενό του 2015 είναι από 2,6 δισ. ευρώ έως και 3,6 δισ. ευρώ, αναλόγως με το εάν θα αλλάξει ή όχι η ρύθμιση χρεών προς εφορίες.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015 είναι ένα «τρικ» που χρησιμοποιεί η τρόικα για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να υποχωρήσει στα υπόλοιπα μέτωπα του ελέγχου. Και στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως έχει ζητηθεί από την τρόικα να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομική «τρύπα» για το επόμενο έτος και μάλιστα τέτοιου μεγέθους.

Στα υπόλοιπα ζητήματα που η τρόικα ασκεί πιέσεις περιλαμβάνονται:

1. Η αλλαγή του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι στην παρούσα φάση θα προχωρήσει μόνο σε διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές.

2. Οι παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις.

3. Η αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ, όπου η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει στη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή όπως ζητάει η τρόικα και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

4. Η δημιουργία του νέου ενιαίου μισθολογίου. Πρόκειται κυρίως για αλλαγές που θα αντιμετωπίζουν τις ανισότητες στις αμοιβές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια θέση σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου.

5. Το θέμα των δόσεων της νέας ρύθμισης χρεών προς εφορίες, που η τρόικα ζητάει μείωσή τους. Το ζήτημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εκείνο του δημοσιονομικού κενού.



ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text