Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Φθηνότερη ενέργεια ζητούν οι βιομηχανίες

Φθηνότερη ενέργεια ζητούν οι βιομηχανίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το ενεργειακό κόστος ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας (φωτ.) και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός. Τη συνάντηση προκάλεσε η παρέμβαση που έκανε λίγο πριν από τις εκλογές ο κ. Φέσσας με επιστολή προς τον κ. Ζερβό, μέσω της οποίας ζητούσε από τη ΔΕΗ διμερείς διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες και τιμολόγηση που να αντανακλά το κόστος μιας σύγχρονης και παραγωγικής ΔΕΗ. Ασχέτως πάντως της στάσης της διοίκησης της ΔΕΗ στο θέμα, στην πλευρά της βιομηχανίας επικρατεί αισιοδοξία που εκπορεύεται τόσο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας όσο και από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος για μείωση των τιμολογίων. Η ΕΒΙΚΕΝ, μάλιστα, με επιστολή που απέστειλε χθες στον κ. Λαφαζάνη εκφράζει τη στήριξή της στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αυτή τη χρονική στιγμή, την πιo ενεργό παρουσία στο χρηματιστήριο, μέσω των remote members (μέλη εξ αποστάσεως), έχουν οι εξής οίκοι: UBS, Citigroup, Nomura, Merrill Lynch, Keefe Bruyette&Woods, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutchse Bank, Natixis Securities, CA Chevreux και Morgan Stanley. Επίσης, τα πιο γνωστά hedge funds που εξετάζουν κάθε επενδυτική ευκαιρία σε εισηγμένες και δεν έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης και ΔΕΚΟ είναι τα: Ba Pension Fund, Amber Capital, Adelphi Capital, Auerbach Grayson&Company, Brevan Howard, Fideraum Asset Μanagement, Gartmore, Pensato Capita, Tiaa Cref, Henderson, River&Mercantile.

Επέστρεψαν οι επισφάλειες

Την ανάγκη αποκατάστασης της κανονικότητας υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, εκφράζοντας ανησυχία για την επίπτωση της αβεβαιότητας στην οικονομία. Από τον Δεκέμβριο όλα έχουν παγώσει και, όπως σημειώνουν, η κατάσταση αυτή, αν παραταθεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Η πορεία των δημόσιων εσόδων είναι χαρακτηριστική, ενώ σημαντική ενίσχυση καταγράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, ύστερα από αρκετούς μήνες συνεχούς πτώσης του ρυθμού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι μια γρήγορη συμφωνία με την Ε.Ε. θα απελευθερώσει την οικονομία και θα την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης.

Απλούστερη νομοθεσία, ευκολότερη εφαρμογή

Τα τελευταία χρόνια, για να διαβάσεις ένα νόμο και να μπορέσεις να τον κατανοήσεις θα έπρεπε να έχεις σπουδάσει νομική και οικονομικά. Βέβαια και όσοι πληρούσαν τις ανωτέρω προυποθέσεις χρειάζονταν συχνά δεύτερες και τρίτες γνώμες για να είναι σίγουροι ότι έχουν καταλάβει και ερμηνεύσει σωστά κάποιο νόμο. Ενα από τα σχέδια του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η αναμόρφωση όλων των νόμων όχι μόνο στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και στη φορολογία ακινήτων, ΦΠΑ, ειδικών φόρων κατανάλωσης. Οι νόμοι που θα κατατεθούν θα απλοποιηθούν σημαντικά, όπως υποστηρίζουν, ενώ τρεις ημέρες μετά την ψήφιση κάθε φορολογικού νομοσχεδίου θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών η κωδικοποίηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν, στους αντίστοιχους βασικούς νόμους.

Πολλά τα άδεια γραφεία στο κτίριο της Κάνιγγος

Στην «ορφανή» από επικεφαλής, ακόμη και απερχόμενους, Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο ιστορικό κτίριο της οδού Κάνιγγος βρέθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Κάνιγγος ο νέος υπερυπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα στο εν λόγω κτίριο; Υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα Εμπορίου δεν υπάρχει, οπότε το μεγάλο γραφείο στον πρώτο όροφο ήταν κενό. Γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή δεν υπάρχει, καθώς ο κ. Στ. Κομνηνός είχε παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο και κανένας νέος δεν έχει ορισθεί. Στο γραφείο του, βεβαίως, ήταν ο απερχόμενος –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Γ. Στεργίου, με την εν λόγω γραμματεία, όμως, να ανήκει πλέον σε άλλο υπουργείο, αυτό της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ο κ. Π. Λαφαζάνης.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text