Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ο ανταγωνισμός μείωσε 30% τις τιμές στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.

Ο ανταγωνισμός μείωσε 30% τις τιμές στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά 30% μειώθηκαν οι τιμές στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα του εξοντωτικού ανταγωνισμού που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι εταιρείες. Το 2015 ξεκίνησε με νέες μειώσεις και εκπτώσεις, δημιουργώντας προβληματισμό από ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς για το κατά πόσο η πολιτική του χαμηλού ασφαλίστρου υπονομεύει την κερδοφορία του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του κόστους για την κατοχή αυτοκινήτου, όπως τα ασφάλιστρα, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών στα καύσιμα, ευνοεί τον καταναλωτή και την αύξηση της χρήσης του αυτοκινήτου, που παρατηρείται εδώ και αρκετούς μήνες με την κυκλοφορία στους δρόμους να επανέρχεται σε επίπεδα πριν από την κρίση. Η αυξανόμενη χρήση πολλαπλασιάζει και τα ατυχήματα ή τις ζημιές που προκαλούνται και, σύμφωνα με τις εταιρείες, αποτυπώνεται ήδη στην επιδείνωση του δείκτη ζημιών, που επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία του κλάδου. Η τιμολογιακή πολιτική, ωστόσο, που ακολουθεί η αγορά δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, με αποτέλεσμα το μέσο ασφάλιστρο να διαμορφώνεται σήμερα ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ ανά εξάμηνο.

Η μείωση στις τιμές έχει επηρεάσει τις εργασίες του κλάδου, που σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος υποχώρησαν το 2014 κατά 13,1%. Πρόκειται για τις εργασίες από τα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης, που διαμορφώθηκαν στα 934,1 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 12% υποχώρησαν και οι εργασίες από τα ασφάλιστρα για συμπληρωματικές καλύψεις. Ενα μέρος της μείωσης ασφαλίστρων οφείλεται στην άνοδο των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 200.000 σε σχέση το 2014. Το σύνολο των ασφαλισμένων οχημάτων στο τέλος του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα 5,6 εκατ.

Η πτώση των εργασιών στο αυτοκίνητο συμπαρέσυρε σε πτώση το σύνολο των εργασιών στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, τα ασφάλιστρα του οποίου υποχώρησαν το 2014 κατά 9,6%, στα 1,9 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι εργασίες του κλάδου ζωής, που ενισχύθηκαν κατά 11,4%, σε 1,8 δισ. ευρώ.

 

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text