Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πιο πιθανό σενάριο μία συμφωνία Αθήνας - Ε.Ε.

Πιο πιθανό σενάριο μία συμφωνία Αθήνας - Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το αποτέλεσμα του έκτακτου Eurogroup αλλά και τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζουν επενδυτικοί οίκοι σε χθεσινές αναλύσεις τους. Η γερμανική τράπεζα Commerzbank υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα δεν επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές της στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, τότε οι πιθανότητες πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη θα αυξηθούν σημαντικά από το 25% που είναι σήμερα, ενώ εκτιμά ως πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να «τραβήξει την πρίζα» για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του περιορισμού του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Συμβιβασμός

Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθειά της να αποτρέψει μια μαζική φυγή κεφαλαίων, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μεταξύ άλλων σε κεφαλαιακούς ελέγχους, προβλέποντας οικονομικό χάος και κοινωνική αναταραχή. Παράλληλα, η Commerzbank σημειώνει πως ένα Grexit δεν θα οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι η πιο πιθανή λύση είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Συμβιβασμός που θα περιλαμβάνει την αποδοχή της συνέχισης ενός «προγράμματος» και σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων, αλλά και νέα μείωση των επιτοκίων. Επίσης, υποστηρίζει πως οι δανειστές της χώρας θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων στο Δημόσιο, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ελληνικά ομόλογα

H Morgan Stanley ανέφερε χθες ότι μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα ασφαλέστερη επένδυση σε σχέση με τίτλους πολλών άλλων χωρών. Παράλληλα, ο επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας για τα ομόλογα αναδυόμενων χωρών, Π. Μπατόρι, δήλωσε πως αν αναδιαρθρωθούν τα διμερή δάνεια της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης με τρόπο αντίστοιχο με τα δάνεια του EFSF, τότε το ελληνικό χρέος θα γινόταν ιδιαίτερα διαχειρίσιμο.

Η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει υψηλός, στο 35%, και προσθέτει ότι εάν η σύνοδος κορυφής τελειώσει χωρίς καμία ένδειξη προόδου, ο κίνδυνος για μια έξοδο από το ευρώ, «τον οποίο αυξήσαμε από το 30% στο 35% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον λάθος κυβερνητικό εταίρο στις 26 Ιανουαρίου, μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο». Επίσης, σημειώνει πως το χειρότερο από το προχθεσινό Eurogroup δεν είναι ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, αλλά ότι δεν προέκυψε καν μια εντολή για κοινές τεχνικές προετοιμασίας μιας συμφωνίας πριν από την επόμενη συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εκτιμά πως μια συμφωνία παραμένει το πιο πιθανό σενάριο.

O κ. Ντ. Λεμπ του επενδυτικού κεφαλαίου Third Point υποστήριξε χθες πως το Βερολίνο ξέρει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι καλή επένδυση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα εκβιαστεί ούτε θα γελοιοποιηθεί.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text