Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα μέσω ELA στα 65 δισ.

Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα μέσω ELA στα 65 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα μετέδωσε χθες η ΕΚΤ προχωρώντας σε μικρή αύξηση του ορίου του ELA, που είναι διαθέσιμο για τις τράπεζες, καλύπτοντας μόνο οριακά τις ανάγκες του συστήματος.

Οπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ ενέκρινε, μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης, αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αύξηση του ορίου του ELA κατά 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πιεστικών συνθηκών ρευστότητας. Συγκεκριμένα, το όριο αυξήθηκε από 59,5 δισ. ευρώ σε 65 δισ. ευρώ. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Πέτερ Πραέτ, επανέλαβε την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες υπενθυμίζοντας ότι ο ELA χορηγείται σε φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα. Κατά πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν αμφισβητούν τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τελικά η φερεγγυότητα των τραπεζών εξαρτάται από τη φερεγγυότητα του κράτους.

 

Η απόφαση της ΕΚΤ δείχνει τη διάθεση να θέσει σε αυστηρότερο έλεγχο την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, στον απόηχο του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη, το οποίο δεν κατέληξε σε συμφωνία. «Οσο περνά ο καιρός χωρίς να υπάρχει συμφωνία τόσο η ΕΚΤ θα περιορίζει τα όρια χορηγώντας ρευστότητα που θα καλύπτει τις ανάγκες λίγων ημερών και όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου (οπότε λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος) τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ατυχήματος», σημειώνει στέλεχος τράπεζας. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει την επέκταση του ELA, ωστόσο πολλά, αν όχι όλα, θα εξαρτηθούν από την έκβαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (16/02).

Επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην «Κ», αναγνωρίζουν ότι σχεδόν έχει απορροφηθεί το σύνολο της ρευστότητας που ήταν διαθέσιμη μέσω ELA (60 δισ. ευρώ), ενώ η συνολική εξάρτηση από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος «αγγίζει» τα 90 δισ. ευρώ. Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας οφείλεται στην πολιτική αναταραχή, την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές και τώρα στη δυστοκία της νέας κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο, μέχρι τώρα, η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ.

Εκτός της μεγάλης αιμορραγίας των καταθέσεων, η ρευστότητα των τραπεζών περιορίζεται από δυο ακόμα πολύ σημαντικούς παράγοντες: τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που καλύπτουν οι τράπεζες, αλλά και τη διακοπή συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πολιτικός κίνδυνος. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες, καταφεύγουν στη μοναδική πηγή ρευστότητας που παραμένει διαθέσιμη: την ΕΚΤ και το ευρωσύστημα. Σήμερα η εξάρτηση ανέρχεται στα 90 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ μέσω του ακριβού ELA), έναντι 75 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, 56 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 και 44,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι, όσο υπάρχει διαθέσιμη η πηγή του ELA, δεν τίθεται ζήτημα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών, ωστόσο προειδοποιούν ότι, αν η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, και η ΕΚΤ διακόψει την παροχή ρευστότητας, τότε οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και δραματικές.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text