Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Προς σταθεροποίηση η αγορά χρωμάτων

Προς σταθεροποίηση η αγορά χρωμάτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προς σταθεροποίηση η αγορά χρωμάτων

Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφάνισε η αγορά χρωμάτων το 2013, καθώς η κάμψη της εγχώριας κατανάλωσης επιβραδύνθηκε, ενώ οι συνολικές πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα του 2012. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την πρόσφατη μελέτη της IBHS ΑΕ, στην οποία εξετάζεται ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής και εισαγωγής χρωμάτων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, η οικονομική κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων χρωμάτων για οικοδομές και, γενικότερα, του κατασκευαστικού τομέα.

Οι πολεοδομίες της χώρας, το 2013, εξέδωσαν μόλις 16.384 άδειες (-27,6% από το 2012), αριθμός που αντιστοιχεί σε 12,2 εκ. κυβ. μ. οικοδομικού όγκου (-25,7%). Ετσι, στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2005 κατά 83%. Η καθοδική πορεία εξακολούθησε και το 2014, καθώς τους πρώτους 9 μήνες εκδόθηκαν μόλις 9.842 άδειες, αριθμός χαμηλότερος κατά 17,8% σε ετήσια βάση.

Πάντως, το 2013 η αγορά χρωμάτων εμφάνισε ενδείξεις σταθεροποίησης, καθώς η κάμψη της εγχώριας κατανάλωσης επιβραδύνθηκε, ενώ οι συνολικές πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα του 2012.

Η ομαλοποίηση αυτή συνοδεύτηκε από ήπια άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το εν λόγω έτος σημειώθηκε αύξηση 2,6%, έπειτα από την πτωτική πορεία της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως, λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών. Πάντως, στα τέλη του 2013, το επίπεδο παραγωγής σε σχέση με το έτος εκδήλωσης της οικονομικής ύφεσης υπολειπόταν κατά περίπου 40%.

Αντιθέτως, τους πρώτους 11 μήνες του 2014, ο όγκος παραγωγής εμφάνισε εκ νέου πτώση κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και το εν λόγω έτος τα έσοδα δεν θα σημειώσουν σημαντική διαφοροποίηση, καθώς οι οικονομικές συνθήκες ήταν σαφώς πιο ευνοϊκές, ενώ ο διακινούμενος όγκος θα είναι υψηλότερος.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου. Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 53 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν, συνοψίζονται στα εξής:

• Ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2013 αυξήθηκε κατά 3,1%, στα 303,40 εκατ. ευρώ.

• Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, (ΚΠΤΦΑ) αυξήθηκαν κατά 34%, στα 39,31 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 16,19 εκατ. ευρώ έναντι οριακών ζημιών το 2012.

• Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε στο 5,6% από 4,4% το 2012, ενώ το περιθώριο κέρδους προ φόρων (ΚΠΦ) διαμορφώθηκε στο 0,2%, έναντι -0,5% την περασμένη χρήση.

• Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς σε 1 προς 1.

• Η είσπραξη των απαιτήσεων και η διακίνηση των αποθεμάτων διενεργείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (5 και 4,5 μήνες, αντίστοιχα).

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text