Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πράσινο φως από EBRD για χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα

Πράσινο φως από EBRD για χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πράσινο φως από EBRD για χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα

Την έγκριση του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έλαβε το αίτημα που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομίας για την έναρξη συνεργασίας, με στόχο τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η συμφωνία αφορά την έναρξη χρηματοδότησης σε προσωρινή βάση έως και τα τέλη του 2020, ενώ στις προθέσεις της είναι και η λειτουργία γραφείου στην Αθήνα.

Αν και από την πλευρά της EBRD δεν προσδιορίζεται το ύψος των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν την προσεχή εξαετία, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3 έως 5 δισ. ευρώ, ανάλογα πάντα με τα επενδυτικά σχέδια που θα κατατεθούν. Να σημειωθεί ότι εκτός από χρηματοδότης, η τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της EBRD κ. Σούμα Τσακραμπάρτι, «παρέχει και τεχνική βοήθεια σε θέματα προώθησης μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας». Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EBRD και μέχρι σήμερα ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν συνεπενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την υποστήριξη θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών κατά την κορύφωση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι η EBRD είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του «ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΤΕπ στo πλαίσιο του σχεδίου της Ε.Ε. για την ανάπτυξη, θα συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας».

 


ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text