Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Επαναφορά επιδοτήσεων σε ιδιωτικές μονάδες αερίου θέλει η ΡΑΕ

Επαναφορά επιδοτήσεων σε ιδιωτικές μονάδες αερίου θέλει η ΡΑΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με μια απόφαση που σε πρώτη ματιά μοιάζει «αυστηρή», ο Μάριο Ντράγκι διευκολύνει την κυβέρνηση να αποφύγει τη χρεοκοπία εντός του Μαρτίου και της δίνει λίγο χρόνο να αποδείξει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα όμως κρατάει την Ελλάδα στο περιθώριο των βασικών μηχανισμών χρηματοδότησης των κρατών-μελών από το Ευρωσύστημα.

Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να αυξήσει τη ρευστότητα που παρέχεται στις τράπεζες μέσου του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να συναινέσει ούτε σε αύξηση των εντόκων γραμματίων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες ούτε στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας.

«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι όροι, και αυτοί είναι ότι πρέπει να αρχίσει τάχιστα η διαδικασία που να υποδηλώνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βασιστεί στην ΕΚΤ ώστε να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων, γιατί η ΕΚΤ στηρίζει τη λειτουργία της σε κανόνες και δεν είναι πολιτικό όργανο, και της απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες να χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα τα κράτη, είπε ο κ. Ντράγκι.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 100 δισ. ευρώ, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «για την ακρίβεια, έχει διπλασιάσει τον δανεισμό από τα 50 στα 100 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες». Ο κ. Ντράγκι προσέθεσε ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. «Οπότε, υπό αυτή την έννοια, κάποιος μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και η κεντρική τράπεζα των άλλων χωρών και είναι ένας θεσμικός οργανισμός που βασίζεται σε κανόνες».

Παράθυρο ευκαιρίας

Μπορεί η ΕΚΤ να μην άνοιξε τους κρουνούς της ρευστότητας, αλλά έδωσε έγκριση για επιπλέον ELA 500 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ήδη αδιάθετα σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από προηγούμενες εγκρίσεις, τα οποία περίσσεψαν επειδή οι εκροές καταθέσεων ήταν λιγότερες από όσες εκτιμάτο. Ετσι, μαζί με τα 500 εκατ. ευρώ της χθεσινής απόφασης, διαμορφώνεται ένα «μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ συνολικά, διαθέσιμο για τις τράπεζες αν χρειαστεί.

Με αυτό το «μαξιλάρι», η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος των διαθεσίμων των δημοσίων φορέων, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, που είναι κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Οι καταθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να αποσυρθούν αν δεν υπήρχε ο αχρησιμοποίητος ELA για να καλύψει την «τρύπα».

Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη 250 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και 114 εκατ. από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που ήταν κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να τα κάνει ρέπος (να τα δανειστεί βραχυχρόνια) μέσω της ΤτΕ. Επίσης, πιέζει τις διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων κι άλλων δημόσιων φορέων να δανείσουν στο Δημόσιο τα αποθεματικά τους μέσω αυτής της διαδικασίας. Προς το παρόν, οι περισσότερες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων αρνούνται.

Πάντως, εάν το Δημόσιο δεν μπορέσει να χρησιμοποιήσει ένα μέρος αυτών των αποθεματικών, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου, καθώς θα έχει ένα ταμειακό έλλειμμα που υπολογίζεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ.

Ετσι, η ΕΚΤ δεν «βγάζει από την πρίζα» την Ελλάδα, αλλά της δίνει εμμέσως ρευστότητα μόνο για να βγάλει αυτό τον μήνα. Είναι στο χέρι της Αθήνας να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας.

 


ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text