Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ασπίδα στον ελληνικό ιό το πρόγραμμα QE

Ασπίδα στον ελληνικό ιό το πρόγραμμα QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη θέση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ίσως μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η αγορά κρατικών και άλλων τίτλων χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να θωρακίσει τις χώρες της Ευρωζώνης από πιθανές επιπτώσεις προερχόμενες από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Διαπιστώσαμε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της Ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση» ανέφερε.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μαζική αγορά τίτλων χρέους δεν θα οδηγήσει στην ανάσχεση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι «το ευεργετικό αποτέλεσμα της αγοράς τίτλων χρέους επί των συνθηκών χρηματοδότησης δεν θα μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά λένε ορισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο μέτρο που οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, κάτι που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη». Ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες, κυρίως στη Γερμανία, φοβούνται μήπως η εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εφαρμογής διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Σκεφτείτε την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ και να επιστρέφει στο δικό της νόμισμα. Θα τη βοηθούσε αυτό; Πολύ αμφιβάλλω» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Εβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη.

«Υπάρχει μόνο ένας κλάδος που θα επηρεαστεί θετικά, ο τουρισμός. Από την άλλη πλευρά, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων. Θα μείωνε το πραγματικό επίπεδο του εισοδήματος των Ελλήνων, οι οποίοι θα επέστρεφαν εκεί ακριβώς που είναι και τώρα», είπε ο κ. Νοβότνι.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text