Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | 8.500 νέα λουκέτα μικρομεσαίων εταιρειών στο προσεχές εξάμηνο

8.500 νέα λουκέτα μικρομεσαίων εταιρειών στο προσεχές εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
8.500 νέα λουκέτα μικρομεσαίων εταιρειών στο προσεχές εξάμηνο

Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Φεβρουαρίου εμφανίζονταν περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας το επόμενο εξάμηνο, αναμένοντας από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε μέτρα που θα έβγαζαν τις επιχειρήσεις από το επενδυτικό τέλμα και τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. H αισιοδοξία αυτή ωστόσο βαίνει μειούμενη, καθώς οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες ασφυκτιούν, αφού η κατανάλωση υποχωρεί διαρκώς και η πρόσβαση στις τράπεζες είναι ανύπαρκτη. «Μπορεί να λένε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία όμως υπάρχουν, αν δεν κλείσουμε γρήγορα τις εκκρεμότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαμηνιαία έρευνα αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, την οποία διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Marc. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα το 24,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η θέση της επιχείρησής του θα βελτιωθεί, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο που παρατηρείται από όταν ξεκίνησε η έρευνα (Φεβρουάριος 2010). Σημειώνεται ότι ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15,7%, ενώ έξι μήνες πριν, μόλις 11,3%. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αποτιμούν θετικότερα σε σύγκριση με το παρελθόν το τελευταίο εξάμηνο, με τη διαφορά αρνητικών-θετικών απαντήσεων να διαμορφώνεται στο -50,2 από -54 τον Ιούλιο του 2014 και -63,7 ένα χρόνο πριν.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει για το επόμενο εξάμηνο περαιτέρω μείωση του τζίρου, της ζήτησης, της ρευστότητας, των παραγγελιών, των επενδύσεων και δυστυχώς και της απασχόλησης. Ειδικότερα, το 33,1% αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 33,7% υποχώρηση της ζήτησης, το 36,9% επιδείνωση της ρευστότητας, το 35,7% μείωση των παραγγελιών, το 25,7% μείωση των επενδύσεων και το 13,7% μείωση της απασχόλησης. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από το 2010 έως και το 2014 ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει κατά 77%.

Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια να θεωρούνται αναπόφευκτα νέα «λουκέτα». Το 32,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό να διακόψουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους το επόμενο εξάμηνο, κάτι που μεταφράζεται σε 8.500 λουκέτα, εκτίμηση που σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ είναι συντηρητική. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων, αναμένεται να υπερβούν τις 20.000. Ακόμη, βεβαίως, και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεν προβούν σε διακοπή λειτουργίας ή σε απολύσεις, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών ή σε μείωση ωρών ή ακόμη και ημερών απασχόλησης, με το εργασιακό περιβάλλον, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά χθες από τη ΓΣΕΒΕΕ, να αποτελεί το «ύστατο καταφύγιο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων». Το 43% απάντησε ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει ώρες ή ημέρες απασχόλησης.

Ανησυχητικά παραμένουν, τέλος, τα στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το 38,1% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το 31,9% προς την εφορία, ενώ οφειλές προς τις ΔΕΚΟ δηλώνει ότι έχει το 25,5%.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text