Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια - Διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (σκέψεις 15/9/2014) Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια - Διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (σκέψεις 15/9/2014)

Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια - Διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (σκέψεις 15/9/2014) Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια - Διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (σκέψεις 15/9/2014)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια - Διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (σκέψεις 15/9/2014) Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια - Διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (σκέψεις 15/9/2014)

Επιτακτική ανάγκη για συνταγματικές μεταβολές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος!

Οι πρακτικές ενός ανώριμου πολιτικού συστήματος που ουδόλως ενδιαφέρεται για τη χώρα, παρά μόνο για τη δική του μακροημέρευση και ευδαιμονία, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική τη συνταγματική μεταβολή για: α) πραγματοποίηση εκλογών μόνον στο τέλος της τετραετίας, με απλή αναλογική και β) πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία (ο βουλευτής δε θα μπορεί να γίνεται υπουργός).

Τα παπατζιλίκια των πρόωρων εκλογών όποτε συμφέρει τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, αλλά και το γλείψιμο του βουλευτή προς τον Πρωθυπουργό για να τον κάνει κάποτε υπουργό, θα πρέπει να εκλείψουν. Είναι τα στοιχεία που υποβαθμίζουν τραγικά την ποιότητα του πολιτικού συστήματος και που προκαλούν τη δυσλειτουργία και τα αδιέξοδά του, όπως τα βιώνουμε για μία ακόμη φορά. Είναι τα στοιχεία που καταστρέφουν τη χώρα.

Θέλουμε "κουλτούρα" συνεργασιών; Ας κάνουμε ότι κάνουν και αλλού. Αν τα κόμματα γνωρίζουν ότι δε μπορούν να γίνουν εκλογές πριν λήξει η τετραετία, θα είναι υποχρεωμένα να συνυπάρχουν και να συμφωνούν. Και αυτό θα οδηγεί αναγκαστικά σε κοινές μακροπρόθεσμες πολιτικές για τα μεγάλα θέματα (εθνικά, παιδεία, υγεία, ασφαλιστικό κλπ) και σε συμφωνίες για τα βασικά θέματα. Μέσα από αυτή την πρακτική τα κόμματα θα γίνουν πιο υπεύθυνα και οι βουλευτές (γνωρίζοντας ότι δε θα γίνουν υπουργοί) θα έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία λόγου, έργου και ψήφου.

 

Γιάννης Σιάτρας

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text