Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Ουρουγουάη κατά Philip Morris

Ουρουγουάη κατά Philip Morris

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ουρουγουάη κατά Philip Morris

Ο κολοσσός της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας ζητεί από το Μοντεβιδέο αποζημίωση $25 εκατ.


Το κάπνισμα σκοτώνει. Αυτό είναι γνωστό. Λιγότερο γνωστό ίσως να είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματά του είναι πλέον πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 70% των σχεδόν 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος το 2020 θα είναι υπήκοοι αναπτυσσόμενων κρατών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Ουρουγουάη, οι κυβερνήσεις της οποίας τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του καπνίσματος.

Μήνυση κατά των αντικαπνιστικών νόμων

Ο πρώην και νυν πρόεδρος της χώρας Ταμπαρέ Βάσκες, ογκολόγος ιατρός το επάγγελμα, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2005-2010) διεξήγαγε μια αντικαπνιστική εκστρατεία τα αποτελέσματα της οποίας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν συμπεριλαμβανόταν και η θέσπιση νόμου ο οποίος υποχρεώνει τις καπνοβιομηχανίες να καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πακέτων τσιγάρων με προειδοποιήσεις και εικόνες, ανατριχιαστικές ομολογουμένως, αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος. Απαγορεύτηκε επίσης η χρήση όρων όπως «light», «extra», «green» κ.ά. καθώς φέρεται ότι παραπλανούν τους καπνιστές. Την τριετία 2006-2009 η χρήση καπνού στην Ουρουγουάη παρουσίασε σημαντική μείωση η οποία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του Χοσέ Μουχίκα, διαδόχου και πλέον προκατόχου του Ταμπαρέ Βάσκες.

Η απάντηση από την αντίπαλη πλευρά δεν άργησε να έρθει και μάλιστα από έναν από τους κολοσσούς της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας, τη Philip Morris International, η οποία δεν δίστασε να καταθέσει μήνυση κατά της κυβέρνησης της Ουρουγουάης. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της αμερικανικής πολυεθνικής του καπνού, ο νόμος που ορίζει ότι το 80% των πακέτων τσιγάρων πρέπει να καλύπτεται με φωτογραφίες και προειδοποιήσεις αναφορικά με τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος δεν αφήνει καθόλου διαθέσιμο χώρο για τα λογότυπα της εταιρείας. Η νομική βάση επάνω στην οποία πατάει η Philip Morris International είναι μια διμερής επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ουρουγουάης και της Ελβετίας, έδρας της εταιρείας, ενώ για την υπόθεση πρόκειται να αποφανθούν τα μέλη του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παρ' όλο που η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα, η αντιδικία μεταξύ Philip Morris και Ουρουγουάης παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τις  μεγάλες καπνοβιομηχανίες όσο και από τους ακτιβιστές και τις οργανώσεις κατά του καπνίσματος καθώς στην κάθε άλλο παρά απίθανη περίπτωση που η καπνοβιομηχανία κερδίσει, τότε θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δεδικασμένο το οποίο θα παράσχει στις πολυεθνικές του καπνού τη δυνατότητα να μηνύουν οποιονδήποτε θεωρούν ότι πλήττει τα συμφέροντά τους, ακόμη και δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις κρατών.

Εκστρατεία κατά του καπνίσματος και υπέρ της δημοκρατίας

Πρόσφατα το Avaaz, ένα διαδικτυακό κίνημα που οργανώνει  πολιτικές εκστρατείες σε όλον τον κόσμο, ξεκίνησε καμπάνια συλλογής υπογραφών υπέρ της Ουρουγουάης.«Σας καλούμε να αποφανθείτε υπέρ της Ουρουγουάης στην αγωγή που έχει δεχθεί από τη Philip Morris για την εφαρμογή αποτελεσματικών αντικαπνιστικών μέτρων. Μια απόφαση υπέρ της Philip Morris θα της δώσει πάτημα να στραφεί εναντίον αντικαπνιστικών νόμων σε όλες τις χώρες. Τέτοιου είδους νόμοι σώζουν ζωές και οι κυβερνήσεις μας έχουν το δικαίωμα να τους θεσπίζουν και να τους εφαρμόζουν σε κάθε περίπτωση» αναφέρεται στο ψήφισμα που πρόκειται να αποσταλεί προς το Δικαστήριο του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών αφότου συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές.

Σύμφωνα με το Avaaz, στην αντιδικία αυτή η Ουρουγουάη έχει τον ρόλο του Δαβίδ ενώ η Philip Morris εμφανίζεται ως ο Γολιάθ των πολυεθνικών του καπνού. Ενδεικτικό της διαφοράς ισχύος μεταξύ των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2013 το ΑΕΠ της μικρής αυτής χώρας της Λατινικής Αμερικής ήταν περίπου 55,7 δισ. δολάρια ενώ τα έσοδα της Philip Morris ξεπέρασαν τα 80 δισεκατομμύρια. Στο πλευρό της Ουρουγουάης όμως βρίσκονται και δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα οι δύο δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Anti-Tobacco Trade Litigation Fund, ενός ταμείου με στόχο την αρωγή κυβερνήσεων που βρίσκονται σε αντιδικία με μεγάλες καπνοβιομηχανίες εξαιτίας των αντικαπνιστικών νόμων τους.

Αυτό που διακυβεύεται στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η δημοκρατία, η οποία κινδυνεύει να πέσει θύμα της αδηφαγίας των πολυεθνικών. Η Philip Morris πάντως εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο νόμος που την υποχρεώνει να καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα των πακέτων της με προειδοποιήσεις και εικόνες κατά του καπνίσματος «περιορίζει τον ανταγωνισμό εις βάρος των ξένων επενδυτών» και αξιώνει από την κυβέρνηση της Ουρουγουάης να καταβάλει το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας της «απόφασής της να αγνοήσει τις δεσμεύσεις της προς τους επενδυτές».

Πηγή: tovima.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text