Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Βαρουφάκης: Η επιμονή των πιστωτών στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας αποτρέπει τη συμφωνία

Βαρουφάκης: Η επιμονή των πιστωτών στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας αποτρέπει τη συμφωνία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τρόποι και πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε αίθουσα του δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Διαφάνεια», η οποία διοργανώθηκε, από το δήμο και το παράρτημα Θεσσαλονίκης της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάδος”.


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κωνσταντίνος Μπακούρης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χάρρυ Παπαπανάγος (φωτογραφία).


«Το κόστος της διαφθοράς σήμερα στην Ελλάδα, εκτιμάται περίπου στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως» ανέφερε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Χάρρυ Παπαπανάγος, και τόνισε ότι σε συνδυασμό με την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή – παρότι ως φαινόμενα άρχισαν να περιορίζονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης «λόγω εξάντλησης της οικονομικής δυνατότητας» – εξακολουθούν να συνθέτουν «ένα εκρηκτικό μείγμα, μιας παρασιτικής σκιώδους οικονομίας που μας κοστίζει 71, 1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο».


«Είναι απορίας άξιον πώς μπορούμε να διατηρούμε μια παρασιτική οικονομία που μας κοστίζει 71,1 δισ. ευρώ, το χρόνο, μετά από έξι χρόνια δεινής οικονομικής κρίσης» παρατήρησε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ.


Επικαλούμενος εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (2012) και της γραμμής καταγγελιών της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας (2013-2014), ο κ. Παπαπανάγος υποστήριξε ότι η Αυτοδιοίκηση έρχεται σε ποσοστά, πρώτη στη χώρα μας σε ότι αφορά τις καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς (αδιαφάνεια διαγωνισμών, προσλήψεων, προμηθειών, κακές υπηρεσίες, κακοδιαχείριση, ευνοιοκρατία) και ακολουθεί ο χώρος της υγείας, το Δημόσιο, κ.α.


Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου αμφισβήτησε την άποψη αυτή για την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «η αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόνο το 2,5% του δημοσίου χρήματος», και υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η διαφθορά στους δήμους έχει καταπολεμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.


«Έκαναν πάρα πολλά βήματα οι δήμοι σε αυτό. Στους δήμους υπάρχει τέτοια διαφάνεια και τέτοιοι θεσμοί, που σε κανένα άλλο τομέα της γενικής κυβέρνησης δεν υπάρχουν. Από το ένα άκρο πήγαμε στο άλλο. Και θα πρέπει τώρα να γίνει μια ομαδοποίηση των ελέγχων που υπάρχουν, ούτως ώστε να γίνεται ένας έλεγχος, για να στοιχίζουν πιο φθηνά οι προμήθειες και τα έργα στους δήμους και να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία» ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε ότι ο «πελατειακός» τρόπος λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης διαχρονικά και τα φαινόμενα διαφθοράς, «ήταν τα βασικότερα αίτια αυτού, που με δραματικό τρόπο ζει σήμερα η χώρα μας» και τόνισε ότι είναι «υποχρέωση» όλων των αιρετών «να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αντιστρέψουν αυτήν την κατάσταση».


Ο βασικός λόγος που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι η επιμονή τους στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


Ο Γ. Βαρουφάκης επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι “ανίκανη ή απρόθυμη—ή και τα δύο—να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων”. Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση “σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της”.


Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών.


Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος—απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με “ισοδύναμα” μέτρα.


Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά, αναφέρει ακόμη.


Ξεκάθαρα—καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης—η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό.


Πηγή: mignatiou.com

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text