Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Η "ανθρωπιστική βοήθεια" και οι επιλογές στη Σύνοδο Κορυφής

Η "ανθρωπιστική βοήθεια" και οι επιλογές στη Σύνοδο Κορυφής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Γ. Αγγέλη

Σε λίγες ώρες οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα έχουν στα χέρια τους τη νέα πρόταση της Αθήνας και θα πρέπει να δώσουν το "πράσινο φως" ή να απορρίψουν, το ενδεχόμενο μιας νέας διαπραγμάτευσης. 

 

Οι μέχρι εκείνη τη στιγμή διεργασίες ζυγίζονται στο κατά πόσο η πρόταση της Αθήνας θα "μοιάζει” με την πρόταση Juncker της 25ης Ιουνίου ή έστω θα μπορεί να θεωρηθεί οτι προσεγγίζει σ' αυτή.

Από την πλευρά της Αθήνας οι εκτιμήσεις αναφέρουν οτι η προσέγγιση είναι απόλυτα δυνατή και αναγκαία. 

Από την πλευρά του EuroWorking Group και του Eurogroup η απάντηση ακόμα δεν υπάρχει. 

Αλλά και στην περίπτωση που είναι θετική ή έστω θετική με επιφυλάξεις η διαδρομή θα είναι αρκετά μακρά όσο αφορά τον χρόνο. 

Για τον λόγο αυτό οι επιτελείς του κ. Juncker έχουν αρχίσει να ξαναδουλεύουν κάποιες ενδιάμεσες "λύσεις” οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα συνδέονται με την ανάγκη παροχής "ανθρωπιστικής βοήθειας” στην Ελλάδα, λόγω της αποκοπής από τις πηγές χρηματοδότησης. Άλλωστε η απαίτηση της ΕΚΤ να αναλάβουν οι πολιτικοί την ευθύνη της παροχής εγγυήσεων για τις ελληνικές υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ δεν φαίνεται να βρίσκουν έδαφος, προς το παρόν τουλάχιστον.  

Αυτή η φόρμουλα της "ανθρωπιστικής βοήθειας” ενδέχεται να είναι το άρμα πάνω στο οποίο θα στηθεί η δυνατότητα ενδιάμεσης χρηματοδότησης τις επόμενες ημέρες, με την "καλή” εκδοχή των εξελίξεων να καλύπτει με ενα ενδιάμεσο πρόγραμμα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Στην περίπτωση που η εισήγηση του Eurogroup είναι θετική είναι προφανές οτι η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα αρχίσει έστω και με "προαπαιτούμενα” να τρέχει, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τα "συμπεράσματα” της Συνόδου Κορυφής είναι άγνωστο σε τι έδαφος θα οδηγήσουν. 

Οι νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν εδω και καιρό εξετάσει όλα τα δυνατά σενάρια και έχουν δώσει όλες τις εναλλακτικές διασταλτικές ερμηνείες στα άρθρα των Συνθηκών της Ε.Ε. που θα μπορούν να νομιμοποιήσουν πρωτοφανείς καταστάσεις, από το "χρεοστάσιο” εντός ευρωζώνης έως και την έξοδο από το ευρώ αλλά όχι από την Ε.Ε. Παραμένει όμως το γεγονός οτι σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις η νομική φόρμουλα δεν είναι ξεκάθαρη...

Πηγή: capital.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text