Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Διαχωρίζουν παλαιές και νέες καταθέσεις

Διαχωρίζουν παλαιές και νέες καταθέσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Διαχωρισμό σε "παλαιό" και "νέο" χρήμα, θα απαιτήσει ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία των τραπεζών, αλλά και του χρηματιστηρίου, γεγονός που καθιστά πολύπλοκη και κοπιώδη την προσπάθεια που καταβάλλουν συντονισμένα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ΕΧΑΕ. Η πολυπλοκότητα του ζητήματος σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθιστούν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δύσκολο το άνοιγμα τραπεζών και χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με πιθανότερο σενάριο την επαναλειτουργία τους την Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Το πρόβλημα για την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και των συναλλαγών στο χρηματιστήριο έχει να κάνει με το ότι αυτή πρέπει να κινηθεί αφενός στον άξονα συναλλαγών υπό καθεστώς capital controls, αφενός στον άξονα ενίσχυσης της ρευστότητας για το σύστημα. Οι δύο αυτοί άξονες είναι αλληλένδετοι, καθώς ο μεν πρώτος εμποδίζει τις συναλλαγές και ο δεύτερος – δηλαδή η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επιστροφής καταθέσεων από τις εκροές του προηγούμενου διαστήματος – θα αποτελέσει αναπόφευκτη συνέπεια του πρώτου. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι άμεσα θα υπάρξει οπωσδήποτε εισροή χρήματος στο σύστημα από αυτό που είτε βρίσκεται στο εξωτερικό είτε κάτω από το "στρώμα", για τον απλό λόγο ότι μόνο με τις δυνατότητες συναλλαγών που επιτρέπουν τα capital controls δεν μπορούν να κινηθούν ούτε ιδιώτες, ούτε επιχειρήσεις.

Η παράμετρος των αναμενόμενων εισροών σε συνδυασμό με την παραμονή των capital controls για μεγάλο διάστημα ακόμη, δημιουργεί την ανάγκη να διαχωριστεί το "παλαιό" από το "νέο" χρήμα, δηλαδή το χρήμα που βρίσκεται ήδη στις τράπεζες και το νέο χρήμα που θα εισρεύσει σε αυτές. Στην πρακτική της εφαρμογή, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν διπλούς λογαριασμούς για τον ίδιο ιδιώτη ή επιχείρηση, οι οποίοι θα αντιστοιχούν σε παλαιές και νέες καταθέσεις.

Το ίδιο πρόκειται να ισχύσει και για το χρηματιστήριο όπου π.χ. η πώληση μετοχών θα αποτελεί "νέο" χρήμα και θα πρέπει να καταχωρείται σε νέο λογαριασμό. Αντίστοιχα θα συμβαίνει το ίδιο για την πώληση επενδυτικών προϊόντων, όπως φυσικά για τις αγορές μετοχών ή επενδυτικών προϊόντων απευθείας με "φρέσκο" χρήμα.

Ο διαχωρισμός σε "παλαιό" και "νέο" χρήμα, πάντως, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση για την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου, καθώς σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να γίνει στις τράπεζες με το άνοιγμα διπλών λογαριασμών, στη χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να ανοίξει και δεύτερη πλατφόρμα συναλλαγών. Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο για το άνοιγμα του χρηματιστηρίου με άμεση τη δυνατότητα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών.

Νένα Μαλλιάρα
Πηγή: capital.gr


16


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text