Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πρόταση για επαναλειτουργία του Χ.Α. με νέους κωδικούς για τους επενδυτές

Πρόταση για επαναλειτουργία του Χ.Α. με νέους κωδικούς για τους επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι νέοι υπολογαριασμοί θα τροφοδοτούνται είτε με μετρητά που θα προέρχονται από τις πωλήσεις μετοχών, είτε με κατάθεση φρέσκου χρήματος για την αγορά μετοχών, είτε με έμβασμα από το εξωτερικό.

 

Η δημιουργία δεύτερου χρηματιστηριακού κωδικού (υπολογαριασμός) για όλους τους επενδυτές, με στόχο να επαναλειτουργήσει το χρηματιστήριο, αν μπορούσε ακόμη και αύριο, ήταν η πρόταση που τέθηκε στις πολύωρες συσκέψεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, των εποπτικών Αρχών (Επ. Κεφαλαιαγοράς, ΕΧΑΕ), των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών. Το άνοιγμα δεύτερου κωδικού δεν θα είχε καμία σχέση με τις υφιστάμενες επενδυτικές μερίδες, που ανέρχονται σήμερα στις 862.060 μέχρι και 30/6/2015 και επηρεάζονται από τα capital controls. Οι νέοι υπολογαριασμοί (new money) θα τροφοδοτούνται είτε με μετρητά, που θα προέρχονται από τις πωλήσεις μετοχών, είτε με κατάθεση μετρητών για την αγορά μετοχών είτε με έμβασμα από το εξωτερικό. Δηλαδή, στόχος είναι να παραμένουν τα κεφάλαια εντός Ελλάδας και να μην υπάρχει εκροή χρημάτων στο εξωτερικό για όσους επενδυτές θα προχωρούσαν σε χρηματιστηριακές πράξεις, εφόσον άνοιγε από αύριο Πέμπτη το χρηματιστήριο. Πρακτικά, δηλαδή, ο Ελληνας επενδυτής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει φρέσκο χρήμα και όχι τις υφιστάμενες καταθέσεις του.


Εκκαθάριση


Οσον αφορά στην εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, όπως προτάθηκε στα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, με την πρόταση αυτή, τόσο οι Ελληνες επενδυτές όσο και οι ξένοι θεσμικοί θα μπορούν να πουλάνε μετοχές, ενώ εικάζεται ότι ήδη έχουν πωλήσει εξωχρηματιστηριακά, δηλαδή over the counter, μέσω διεθνών πλατφορμών. Μάλιστα, οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν το προνόμιο, μέσω των θεματοφυλάκων τους, να εξάγουν το προϊόν της πώλησης στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τους εγχώριους επενδυτές, για τους οποίους απαγορεύεται η άντληση ποσού άνω των 60 ευρώ. Είναι προφανές ότι θα υπάρχουν εντολές πώλησης από αλλοδαπούς που θα επιθυμούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, «επειδή θα μπορούν κατ’ εξαίρεση των capital controls», ενώ αντίστοιχα δεν θα υπάρχουν αγοραστές.


Βέβαια, η πρόταση που περιγράψαμε είναι να επανενεργοποιηθεί το χρηματιστηριακό σύστημα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένα κεφάλαια ύψους 48,508 δισ. ευρώ, που είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις 26 Ιουνίου 2015, οπότε και συνεδρίασε τελευταία φορά το Χ.Α.


Ηδη συμπληρώνονται σήμερα 13 ημέρες αργίας. Το μείζον θέμα για τις εποπτικές Αρχές του χρηματιστηρίου είναι ο κίνδυνος να δεχθεί το χρηματιστήριο ομοβροντία υποβαθμίσεων όταν επαναλειτουργήσει. Ακόμη πιο σημαντικός κίνδυνος είναι να διαγραφούν οι ελληνικές μετοχές από τους διεθνείς δείκτες και να βγουν εκτός των επενδυτικών επιλογών ξένων funds.


Πηγή: kathimerini.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text