Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα

Η αποφυγή του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τουλάχιστον προσώρας, και η διαφαινόμενη αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας έδωσαν στις αρχές της εβδομάδας το έναυσμα ώστε πολλά ξένα επενδυτικά κεφάλαια να στραφούν προς την αγορά ελληνικών κρατικών, αλλά και εταιρικών ομολόγων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικά χρεόγραφα εκδηλώθηκε πολύ έντονα από το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης 9 Ιουλίου, με αποτέλεσμα η απόδοση της ελληνικής 10ετίας να υποχωρήσει κατά περίπου 500 μονάδες βάσης σε τρεις ημέρες.


Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών του ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (22 εκδόσεις), από το χαμηλό των 52,833 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 7 Ιουλίου εκτοξεύθηκε στα 82,225 σεντς στις 13 Ιουλίου. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 55% μέσα σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις. Σημειώνεται, πάντως, πως ο εν λόγω δείκτης ξεκίνησε το 2015 από τα επίπεδα των 94 σεντς ανά ευρώ.


Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα δεν είχαν δεχθεί τόσο μεγάλες πιέσεις όσο τα κρατικά κατά το προηγούμενο διάστημα, για τον λόγο αυτό δεν σημειώθηκε και εντυπωσιακή ανάκαμψη στις τιμές τους. Παράλληλα, με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίστηκαν τα ελληνικά τραπεζικά χρεόγραφα εξαιτίας των αυξημένων ρίσκων που εκτιμάται ότι ενσωματώνουν ακόμα.


Ολη αυτή η δραστηριότητα έλαβε χώρα στο εξωτερικό και στην over the counter αγορά, αφού στο εσωτερικό η τραπεζική αργία και η επιβολή capital controls έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι Ελληνες επενδυτές να μην έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Οσες συναλλαγές πραγματοποιούνται είναι μεταξύ ξένων οίκων που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές τους στο euroclear. Η διαφαινόμενη αποπληρωμή της οφειλής προς το ΔΝΤ και κυρίως η προσδοκία αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να μπει και πάλι υπό την προστασία προγράμματος, θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αγοράζει και ελληνικούς τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά από μόνη της, πριν ακόμη ενεργοποιηθεί η ΕΚΤ, σπεύδει να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που υπάρχουν διαθέσιμα σε ένα κλασικό front running, εξηγεί Ελληνας διαχειριστής κεφαλαίων. «Ακόμη και αν δεν υπήρχε το παραπάνω παράθυρο ευκαιρίας, σε μία ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές, οι αποδόσεις που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τον κίνδυνο που περιέχουν είναι εξαιρετικά ελκυστικές αν συνεκτιμήσει κανείς πως έχουν εκδοθεί υπό το βρετανικό δίκαιο», εξηγούν fund managers από το Λονδίνο.


Οι τιμές των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, ιδιαίτερα για όσους εκδότες δεν υπάρχει κρατική συμμετοχή, δεν δέχτηκαν τόσο μεγάλες πιέσεις τις προηγούμενες εβδομάδες. Η εικόνα ήταν διαφορετική σε ομόλογα εταιρειών όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει μετοχική συμμετοχή. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αρχίσει όμως να προσελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ενδεχόμενο πώλησης της κρατικής συμμετοχής υπό το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει θετικές προοπτικές για τους τίτλους αυτούς.


Πηγή: kathimerini.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text