Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Η δύσκολη εξίσωση της επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου

Η δύσκολη εξίσωση της επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η δύσκολη εξίσωση της επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου

Η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 18 ημέρες παύσης των συναλλαγών λόγω της επιβολής των capital controls και της τραπεζικής αργίας αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση, λόγω των περιορισμών που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κίνηση κεφαλαίων των ελλήνων επενδυτών.


Η τελευταία ημέρα λειτουργίας του ΧΑ ήταν η Παρασκευή 26η Ιουνίου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2% στις 798 μονάδες, καθώς τότε διαφαινόταν στον ορίζοντα η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ασχέτως αν την επόμενη ημέρα, αντί για deal  προέκυψε το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών.


H άρση της τραπεζικής αργίας ανοίγει τον δρόμο για την επαναλειτουργία του ΧΑ, καθώς πλέον ενεργοποιούνται όλοι οι εκκαθαριστές. Από την άλλη πλευρά, αν ανοίξει με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μια αγορά πωλητών με αποτέλεσμα να χαθούν περιουσίες. Παράλληλα θα πρόκειται για αγορά δύο ταχυτήτων.


Για παράδειγμα, αν άνοιγε αύριο το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα ισχύοντα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οι έλληνες επενδυτές δεν θα είχαν το δικαίωμα να αγοράζουν μετοχές με χρήματα από τις καταθέσεις τους, ούτε να μεταφέρουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε ξένους θεματοφύλακες. Αντιθέτως, οι ξένοι που ελέγχουν το 60% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ θα μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν μετοχές και κυρίως να μεταφέρουν τα κεφάλαια από την πώληση μετοχών στους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό αφού έχουν ξένους θεματοφύλακες.


Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφού πρώτα ακουστούν όλες οι απόψεις των φορέων της αγοράς (Χρηματιστήριο, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΔΥΚΑ, σύνδεσμοι επενδυτών κ.ά.).


Η πλειοψηφία στις τάξεις των χρηματιστών υποστηρίζει ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει, καθώς όσο παραμένει κλειστή τίθεται σε κίνδυνο ο διεθνής χαρακτήρας του ΧΑ και υπάρχει κίνδυνος τα διεθνή χαρτοφυλάκια που επενδύουν στην Ελλάδα να αλλάξουν επενδυτικό προσανατολισμό. Ηδη οι οίκοι έχουν διαμηνύσει πως θα δουν θετικά το άνοιγμα της αγοράς που θα προβλέπει ελευθερία κινήσεων των ξένων επενδυτών, έστω και αν έχει capital controls για τους εγχώριους επενδυτές. Παράλληλα, μια κλειστή αγορά δεν μπορεί να υπηρετήσει τον αναπτυξιακό της σκοπό, που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.


Υπάρχουν βεβαίως και φωνές που επισημαίνουν πως πρέπει πρώτα να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο των άμεσων εκλογών, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ESM, να ανοίξει για τα καλά η στρόφιγγα του ELA και μετά να δοθεί πράσινο φως για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου.  


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο σύνδεσμος των χρηματιστών έγινε έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει η ΠΝΠ ειδικά για τις συναλλαγές στο ΧΑ ώστε να υπάρξει ελεύθερη χρήση από τους επενδυτές των πιστωτικών υπολοίπων που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, υπάρχει προφορική αποδοχή του αιτήματος των χρηματιστών για ελεύθερη - χωρίς περιορισμούς - χρήση των πιστωτικών υπολοίπων των πελατών που βρίσκονται στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Πρόκειται για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ.


«Το θετικό σενάριο είναι να αρθούν τουλάχιστον ορισμένοι περιορισμοί ώστε να υπάρχει ισονομία μεταξύ ελλήνων και ξένων επενδυτών αλλά και ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών. Ετσι, θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Αλλιώς, θα συνεχιστούν οι ατέρμονες συζητήσεις για άλλες τρεις - τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα για την αξιοπιστία του θεσμού αφού θα παραμένουν δεσμευμένα κεφάλαια 48 δισ. ευρώ, που είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Κεφάλαια που αποτελούν, μεταξύ άλλων, περιουσία του ΤΧΣ και ασφαλιστικών ταμείων» αναφέρει γνωστός χρηματιστής.


Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι όταν ανοίξει η αγορά θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μνεία για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς βρίσκονται πάλι στη δίνη του κυκλώνα λόγω της έξαρσης των κόκκινων δανείων και θα υποβληθούν για μία ακόμη φορά στη βάσανο των stress tests. «Ενδεχομένως τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΧΑ θα ήταν καλό να βρίσκονται υπό αναστολή» υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν επιβεβλημένη μια επίσημη ενημέρωση από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.


Από την άλλη πλευρά, ο ΣΜΕΧΑ υποστηρίζει πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να ευνοηθούν πολύ περισσότερο από την εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου καθώς είναι δρομολογημένη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν χρηματιστές, το 2011 και το 2012 οι τράπεζες είχαν περισσότερη αβεβαιότητα αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε στην πορεία να ανακεφαλαιοποιηθούν από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.


Πηγή: tovima.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text