Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον τρόπο επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον τρόπο επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον τρόπο επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου

Αν και είναι μάλλον απίθανο να γνωμοδοτήσει η ΕΚΤ μέχρι και την Κυριακή, αμέσως μετά την απάντηση από τη Φρανκφούρτη θα ετοιμαστεί η ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιγράφει όλη τη λειτουργία της αγοράς και θα σταλεί προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με δική του υπουργική απόφαση θα ανακοινώσει το άνοιγμα του χρηματιστηρίου έπειτα από 20 ημέρες αργίας.



Τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ στο κείμενο που εστάλη χθες στη Φρανκφούρτη, αναμένουν οι εποπτικές αρχές της αγοράς (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο κείμενο που εστάλη καταγράφονται οι λύσεις που προτείνονται για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια που υπάρχουν έτσι ώστε το Χ.Α. να μπορέσει να ξανανοίξει κανονικά και με την ευχέρεια των Ελλήνων επενδυτών να χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, προκειμένου να αγοράζουν μετοχές.


Είναι άγνωστο αν θα προλάβει να γνωμοδοτήσει η ΕΚΤ μέχρι την Κυριακή, ώστε να επαναλειτουργήσει το Χ.Α. στις αρχές της εβδομάδας. Πάντως, αμέσως μετά την απάντηση από τη Φρανκφούρτη, θα ετοιμαστεί η ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιγράφει όλη τη λειτουργία της αγοράς και θα σταλεί προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με δική του υπουργική απόφαση θα ανακοινώσει το άνοιγμα του χρηματιστηρίου έπειτα από 20 ημέρες αργίας.


Χθες το πρωί, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους συντάκτες του υπουργείου Οικονομικών ότι: «η απόφαση για το ποιοι θα είναι οι όροι και το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι ελληνικές χρηματoπιστωτικές αγορές, μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα». Στελέχη τόσο των ιδιωτικών όσο και των τραπεζικών χρηματιστηριακών έχουν αναπτύξει σειρά επιχειρημάτων -με βάση ιστορικά στοιχεία, αλλά και μελλοντικά σενάρια- που δείχνουν ότι οι όποιες κεφαλαιακές εκροές από το τραπεζικό σύστημα προς το εξωτερικό θα είναι αμελητέες, ενώ αντίθετα οι παρενέργειες μιας άνισης επαναλειτουργίας της αγοράς θα αποδειχτούν μεγάλες και μακροπρόθεσμης διάρκειας.


Τα παραπάνω στοιχεία αξιολογήθηκαν στη δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι εκπρόσωποι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ).


Μεταξύ των προτεινόμενων πιθανών περιορισμών συγκαταλέγονται π.χ. να μην ανοίγουν νέοι κωδικοί, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές όσοι κωδικοί ήταν ανενεργοί κατά το τελευταίο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο, να μεταβληθούν τα όρια του limit up και του limit down, ή και (εφόσον τεχνικά μπορεί να γίνει) να επιβληθεί ένα πλαφόν στη διαφορά μεταξύ αγορών και πωλήσεων των Ελλήνων επενδυτών. Ακόμη θα εξετασθεί εάν θα ανοίγει για ορισμένες ώρες η αγορά μέχρι να ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση των μετοχών, αφού αναμένεται στις πρώτες συνεδριάσεις να επικρατήσουν ισχυρές πτωτικές τάσεις.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, στελέχη τόσο της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «ακούνε» με ενδιαφέρον τα προαναφερθέντα επιχειρήματα, ωστόσο κρατούν επιφυλακτική στάση, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε αρνητικό ενδεχόμενο που θα θέσει σε κίνδυνο την επαναλειτουργία της αγοράς. Το όλο θέμα βέβαια συνδέεται και με τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κυρίως με τη στάση που πρόκειται να τηρήσει στο μέλλον. Ηδη, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αύξηση της ρευστότητας κατά 900 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί πως ανάλογη στάση θα τηρηθεί και για το ορατό μέλλον, στον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση θα τηρεί τις υποσχέσεις της.




Πηγή: kathimerini.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text