Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Φοροδιαφυγή και φορολογική συνείδηση

Φοροδιαφυγή και φορολογική συνείδηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με τη φοροδιαφυγή να φουντώνει εκ νέου με αφορμή την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ενεργοποιείται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Τα συνεργεία των εφοριακών πήραν εντολή από την Κ. Σαββαΐδου όχι μόνο να ελέγχουν επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αλλά και να ζητούν από πελάτες εμπορικών καταστημάτων και... ιατρείων να παρουσιάσουν τις αποδείξεις για τα προϊόντα που αγόρασαν και για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν. Είναι σαφείς οι εντολές στους εφοριακούς να προχωρούν σε επιτόπιους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής, όπου η παραβατικότητα είναι, αποδεδειγμένα, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητοποίηση θα είναι ουσιαστική και δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν, με μερικές συλλήψεις για μη έκδοση αποδείξεων και στη συνέχεια τα συνεργεία των εφοριακών αθόρυβα... επέστρεφαν στα «συνήθη».

Βέβαια, ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δεν επιτυγχάνεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα. Χρειάζεται, πρώτον, σε βάθος προσπάθεια ώστε να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί η φορολογική συνείδηση και, δεύτερον, να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την on line σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxis, καθώς έτσι σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να ελέγχονται οι πωλήσεις και αυτόματα να αποδίδεται ο ΦΠΑ.

Το καθοριστικό, όμως, είναι η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης. Και αυτό δεν γίνεται όσο το ίδιο κράτος δεν αλλάζει ριζικά τη στάση του απέναντι στους φορολογούμενους, όσο οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, όσο οι επιτροπές επίλυσης διαφορών, όπου προσφεύγουν οι φορολογούμενοι, «δικάζουν» με καθυστέρηση ετών, ενώ την ίδια ώρα τα πρόστιμα αυξάνονται...

 

Πηγή: imerisia.gr

 

16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text