Αρχική | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο - Ελεύθερη πρόσβαση | Αδυνατεί να ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών (Τετάρτη, 29/7/2015)

Αδυνατεί να ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών (Τετάρτη, 29/7/2015)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το άνοιγμα του ΧΑ.


Ενώ, υποτίθεται, ότι κατά τις τελευταίες μέρες, έχουν λυθεί όλα σχεδόν τα προβλήματα, η διαδικασία έχει κολλήσει σε ¨τεχνικούς λόγους¨, ότι οι τράπεζες αδυνατούν να ανοίξουν, υποτίθεται, μαζικά εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς «φρέσκου χρήματος» (από μεταφορές από το εξωτερικό ή από χαρτονομίσματα εσωτερικού) με τους οποίους θα κάνουν οι εγχώριοι επενδυτές συναλλαγές χωρίς περιορισμούς ποσών.


Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν το ανωτέρω τεχνικό πρόβλημα σαν πρόφαση και ότι η πραγματική αιτία είναι ο φόβος του ΥΠΟΙΚ και κυρίως της ΕΚΤ (υπεύθυνης πλέον των ελληνικών τραπεζών) ότι αν αφήσουν τους έλληνες επενδυτές ελεύθερους, τότε αυτοί μη έχοντες εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αρχίσουν να αγοράζουν μετοχές ώστε να υποστούν μικρότερη ζημιά από ενδεχόμενο grexit ή από κούρεμα καταθέσεων με συνέπεια η ρευστότητα των ελλήνων αγοραστών πιθανότατα θα πάει στους ξένους πωλητές επενδυτές οι οποίοι θα την μεταφέρουν στο εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται για το εγχώριο εμπόριο και τις ελληνικές τράπεζες.


Η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Το ΧΑ έχει λειτουργήσει δεκαετίές (πριν το 1995) και υπό καθεστώς capital  controls με την έννοια ότι οι εγχώριοι επενδυτές δεν μπορούσαν να μεταφέρουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Αλλά τότε δεν υπήρχε ο φόβος ότι με αγορές μετοχών από εγχώριους θα έφευγε η ρευστότητα προς το εξωτερικό, διότι τότε δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί ξένοι στο ΧΑ, και ούτε υπήρχε βέβαια ο φόβος του GREXIT.


Το ΧΑ δεν θα ανοίξει αύριο όπως είχε αποφασιστεί και δόθηκε αναβολή για την Δευτέρα 3/8/2015, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε γι αυτή την ημερομηνία.


 Όσοι είναι long, είναι εγκλωβισμένοι και η μόνη τους παρηγοριά είναι ότι οι μετοχές μη-τραπεζικών μετοχών έχουν πραγματική αξία όπως των ΤΙΤΚ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚΑ, ομιλος Στασινόπουλου, ΕΕΕ, ΦΦ, ΑΡΑΙΓ κλπ κλπ, και μόλις περάσει το πρόβλημα των capital controls, όλα θα επανέλθουν σε τάξη.


Το επόμενο σχόλιο του ΤΧ θα μεταδοθεί την Παρασκευή, 31/7/2015.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text