Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Προκαταβολή €10 δισ. για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

Προκαταβολή €10 δισ. για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Aθήνα 

Προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου ύψους 10 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβουν οι συστημικές τράπεζες, αμέσως μετά την συνομολόγηση της νέας δανειακής συμβάσεως με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

 

Η διαδικασία αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που είχε ακολουθηθεί το 2012, όταν και οι ελληνικές τράπεζες στηρίχτηκαν με «ανακεφαλαιοποίηση γέφυρα».


Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2012, διοχετεύτηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 25 δισ. ευρώ με την μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


Το Μάιο του 2012, το ΤΧΣ χορήγησε 18 δισ. ευρώ στις «συστημικές τράπεζες» ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου, αποκαθιστώντας έτσι τους δείκτες φερεγγυότητάς τους, ώστε να πληρούν την υποχρέωση για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8%.


Το ίδιο σχέδιο επιχειρείται και σήμερα με την μοναδική διαφορά ότι η νέα «ανακεφαλαιοποίηση γέφυρα» θα συμβάλει σημαντικά στην στήριξη των επιπέδων ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσει στην ταχύτερη έξοδο από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.


Τα 10 δισ. ευρώ της προκαταβολής από τον ESM θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να υποκαταστήσει την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον ELA με κανονική - και φθηνότερη- χρηματοδότηση.

Πηγή: tovima.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text