Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Εξαϋλώνονται οι τραπεζικές μετοχές

Εξαϋλώνονται οι τραπεζικές μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξαϋλώνονται οι τραπεζικές μετοχές

Του  Νίκου Σακελλαρίου

Καταστροφικές διαστάσεις παίρνει η χρηματιστηριακή απαξίωση των τραπεζικών μετοχών. Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα επέστρεψαν χθες μετά την τρίτη κατά σειρά έντονα πτωτική συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές, αναβιώνοντας νέους φόβους για την κατάστασή τους (εκροές, NPL's) και την ανάγκη για επείγουσα ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης έκλεισε στις 238,4 μονάδες με υποχώρηση 27% και έχοντας υποχωρήσει 64% σε σχέση με τα επίπεδα της 26ης Ιουνίου φανερώνοντας ότι όλοι θέλουν να πουλήσουν και ουδείς θέλει να αγοράσει.

Οποιοδήποτε αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται στα μη χρηματοοικονομικά blue chips και λοιπούς τίτλους εξαφανίζεται κάτω από το κλίμα απαξίωσης για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει χάσει συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 8,2 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών συνεδριάσεων.

Συνεχίζεται η «ουρά πωλητών» και βέβαια ανακύπτει το ερώτημα προς τους ιθύνοντες της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και την ΕΚΤ, γιατί άφησαν να διαπραγματεύονται οι τραπεζικές μετοχές όταν για τον ίδιο λόγο (των capital controls) είχαν κλείσει το χρηματιστήριο κατά το προηγούμενο διάστημα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της ΕΤΕ ξεκίνησε με μικρή άνοδο δημιουργώντας ελπίδες ότι θα «σπάσει» το αρνητικό σερί των limit down για τις μετοχές του κλάδου.

Ωστόσο, ούτε και αυτή άντεξε στις πιέσεις και κυρίως στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να κλείσει στο 0,455 ευρώ με υποχώρηση 24,29%. Η Alpha Bank «πλαφονάρησε» από την αρχή στο limit down για να κλείσει στο 0,112 ευρώ με υποχώρηση 29,56%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 29,59% στο 0,138 ευρώ, ενώ η ιδιωτική Eurobank βρίσκεται στα επίπεδα του 0,052 ευρώ με υποχώρηση 26,76%.

Αυξημένη αβεβαιότητα 

Δέσμιο της τραπεζικής «χρηματιστηριακής κατολίσθησης» είναι το χρηματιστήριο.

O Γενικός Δείκτης μετά από μία αυξανόμενη διόρθωση της τάξης του 4,5% και κινούμενος προς τις 615 μονάδες έκλεισε τελικά στις 643,22 μονάδες με υποχώρηση 2,53%. Με την ασταθή και πτωτική του κίνηση, διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες για τη σταθεροποίηση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Γενικότερα, δεν ακολούθησαν τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips την ανοδική τάση της Τρίτης, ενώ κόντρα στο ρεύμα της πτώσης κινήθηκαν η Coca-Cola AG (7,6%), o ΟΛΠ (11,23%) για τον οποίο υπάρχουν ήδη αρκετά σενάρια, η ΕΧΑΕ (5,67%) εξαιτίας της επιστροφής κεφαλαίου 0,11 ευρώ/μετοχή, η Grivalia (4,08%), η Ελλάκτωρ (3,73%), η ΔΕΗ (3,65%), η Lamda Development (3,59%).

Δεν εντυπωσίασε η κίνηση των μετοχών του ομίλου Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ παρά την ανακοίνωση της αύξησης κερδοφορίας στο εξάμηνο, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap 25) υποχώρησε κατά 2,86% στις 188,88 μονάδες. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος κατά 7,59% των Τροφίμων-Ποτών (εξαιτίας της Coca-Cola AG), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (3,91%) λόγω ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,47%) λόγω ΕΧΑΕ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, μόλις 10 έκλεισαν ανοδικά και 88 πτωτικά, ενώ 152 μετοχές δεν έκαναν συναλλαγές.

Ανακεφαλαιοποίηση 

Η «τριλογία» του τραπεζικού γκρεμίσματος δημιουργεί έντονες ανησυχίες τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στην πραγματική οικονομία. Η «τραπεζική αιμορραγία» συνεχίζεται παρά τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι σταδιακά θα ομαλοποιούταν η κατάσταση. Πλέον η ανησυχία έχει περάσει και στους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες, είτε είναι μικρο-καταθέτες, είτε είναι επιχειρηματίες. Ζητούμενο είναι να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους (πιστωτές) προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίησή τους και να επιστρέψει η ηρεμία στην πραγματική οικονομία.

Τεχνική αντίδραση 

Η ολοκλήρωση μίας διόρθωσης της τάξης του 20% δείχνει ότι πλησιάζουμε τεχνικά, το τεχνικό όριο του (-23%) που θέτουν οι τεχνικοί αναλυτές ως μέγιστο σημείο διόρθωσης.

Θεωρητικά εάν καταφέρει στις επόμενες δύο συνεδριάσεις να κρατήσει ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα των 600-620 μονάδων, τότε ενδέχεται να υπάρξει κάποια μορφής αντίδραση και πάντα κάτω υπό την αίρεση των τραπεζών.

Επαναφορά ΑΜΕΜ 

Από σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015, με την επαναφορά του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας θα ισχύουν και πάλι οι κανονικές τιμές των παραμέτρων αυτών.

Απαξίωση

Ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 8,2 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών συνεδριάσεων.

Ερώτημα

Συνεχίζεται η «ουρά πωλητών» και βέβαια ανακύπτει το ερώτημα προς τους ιθύνοντες της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και την ΕΚΤ, γιατί άφησαν να διαπραγματεύονται οι τραπεζικές μετοχές όταν για τον ίδιο λόγο (των capital controls) είχαν κλείσει το χρηματιστήριο κατά το προηγούμενο διάστημα.

Δεν άντεξε

Η μετοχή της ΕΤΕ ξεκίνησε με μικρή άνοδο δημιουργώντας ελπίδες ότι θα «σπάσει» το αρνητικό σερί των limit down για τις μετοχές του κλάδου.

Ωστόσο, ούτε και αυτή άντεξε στις πιέσεις και κυρίως στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να κλείσει στο 0,455 ευρώ υποχωρώντας 24,29%.


Πηγή:imerisia.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text